Startpagina Akkerbouw

Alle weerspreuken hebben het mis

De lotdagen, Sint-Medard, Sint-Godelieve: ze zitten er allemaal naast. Na het natte jaar 2021 zal het teeltjaar 2022 herinnerd worden als een droog jaar.

Leestijd : 4 min

In vele teelten valt de sapstroom volledig stil. Alle vocht is uit de grond onttrokken en door de warme, droge, zonnige en winderige omstandigheden volledig verdampt. Indien een plant niet meer kan verdampen, verbranden de bladeren bij hoge temperaturen en fel zonlicht. Deze zogenaamde ozonverbranding zagen we al bij maïs, aardappelen, knolselder, kolen…

Bemestingen gebeuren het best via bladvoeding door de betere benutting. De stikstofvoorraad in onze teelt is enorm hoog. Door de langdurige hoge bodemtemperaturen zit er dus nog een pak stikstof klaar om beschikbaar te worden gesteld bij voldoende vocht. We verwachten dan ook een explosieve groei in de teelten die dan nog groeipotentie hebben.

Voor de reststikstofmetingen in het najaar wordt het nu reeds bibberen. Ook gewasbeschermingsmiddelen werken niet zo efficiënt in deze omstandigheden. Onkruidbestrijding is in dergelijke omstandigheden niet eenvoudig en kan mislukken. Dit zagen we vooral in spinazie, waar we onvoldoende middelen ter beschikking hebben.

Ook zagen we in vele teelten toch herkieming, zelfs nadat ze onkruidvrij waren gemaakt. Dit komt omdat de bodemwerking van onze middelen te flauw is als er niet voldoende bodemvocht volgt. We zagen dit in aardappelen, bieten, maïs, prei, bonen, kolen, selder…

Granen

De opbrengsten van granen was goed tot zeer goed, en dit zowel voor gerst als voor tarwe en andere graangewassen. De gemakkelijke oogst-omstandigheden zorgden ervoor dat de kwaliteit goed was.

Enkel de lichtere (drogere) gronden kenden een matigere opbrengst. De prijzen liggen hoog, waardoor de financiële opbrengst bij deze teelten hoog ligt. Verwacht wordt dan ook dat er bij vele telers een ruimere uitzaai gepland wordt voor volgend seizoen.

Aardappelen

De eerste rooiingen voor de verwerkende industrie vertonen zeer wisselvallige opbrengsten naargelang de (be)regenhoeveelheid op dit perceel. Voor Anosta ligt de opbrengst tussen de 25-50 euro netto per ton. De vrije prijs ligt hoger dan de contractprijzen. De gecontracteerde hoeveelheden bereiken wordt niet altijd eenvoudig. De kwaliteit is goed, met hoge onderwatergewichten. Dat maakt ze stootblauwgevoelig tijdens het verhandelen. Het is zoeken naar rooibare percelen, want de grond laat zich niet gemakkelijk verwerken. Enkel na beregenen kan straks nog gerooid worden.

Door de hitte in de aardappelrug zijn de ogen wakker geworden. Dit vraagt om verdere opvolging. Wat er met deze uitlopende ogen gebeurt, hangt immers af van de groeiomstandigheden. Indien er vocht komt en een gewas nog actief (groen) staat, zullen deze zich zeker verder ontwikkelen naar doorwas en dient er ingegrepen te worden met maleïnehydrazide (Itcan SL 270), Fazor 60SG, Crown SL...

Bieten

De bieten staan algemeen gezond maar lijden uiteraard ook fel onder de droogte. De bladziekten verdienen nu aandacht, zeker voor de ‘Conviso’-rassen. De opbrengst van de percelen die half september dienen gerooid te worden, zal sterk tegenvallen. Door de zonnige dagen wordt een hoge suikerrijkheid verwacht.

Hier en daar zien we toch opnieuw vergelingsziekte veroorzaakt voor bladluizen, ondanks veelvuldig ingrijpen met goede middelen.

Maïs

We zagen hier in sommige percelen verbranding van de bovenste delen van de planten. Dit herstelt zich niet meer. Vele percelen hebben vocht nodig om kolfvulling te kunnen maken. De vraag is maar in hoeverre het niet reeds te laat is hiervoor. Meerdere percelen zullen niet meer herstellen en kunnen beter gehakseld worden vooraleer ze volledig opdrogen.

Ajuin

De meeste ui is ondertussen gestreken. Vooral de winderige maandag 18 juli zorgde daarvoor, uiteraard in combinatie met de droogte. De vroeg gezaaide percelen staan over het algemeen het best. Op laat gezaaide percelen zullen de sortering en opbrengst tegenvallen. Ook hier heerst er een betere vrije prijs dan een contractprijs.

Vlas

Alle vlas is ondertussen al meerdere weken gesleten, maar om het rootproces te laten starten is het wachten op (wat) regen.

De (lengte) groei viel gezien de omstandigheden nog mee. Hoe het met de kilogramopbrengst zal zijn, valt nog af te wachten. In Wallonië en Vlaanderen valt het beter mee dan in Noord-Frankijk en Bretagne.

Kolen

Een eerste vrucht bloemkool in dergelijke droge omstandigheden telen is niet langer zinvol. Het is vechten tegen de natuur. Deze groeiperiode zal meer en meer verlaten worden. Met de beregeningsmethoden die we nu toepassen, halen we niet het gewenste rendement en hebben we gigantische hoeveelheden water nodig.

Ook de uitplant van de tweede vrucht bloemkool kent nu problemen met onkruidbestrijding en weggroei. Zeker het feit dat er bijna uitsluitend het ras Giewont geplant wordt – dat een lange groeiperiode nodig heeft – zorgt voor risico.

Witte kool

Hier is vooral de tripsbestrijding lastig in zeer droge omstandigheden.

Spruitkool

Er is weinig insectendruk. Luizen worden geparasiteerd door nuttigen. Enkel de koolvliegdruk was hoog.

Ook is het uitkijken voor tripsbehandelingen vanaf koolvorming en voor echte meeldauwbestrijding.

Prei

De vroegste prei kende geen goede prijsvorming. Nu is het beter. Het uitplanten en weggroeien in droge omstandigheden zorgt ervoor dat planten wel fusariumgevoeliger zijn.

Ook onkruidbestrijding wordt er in deze teelt niet gemakkelijker op door het wegvallen van middelen. De tripsbehandelingen dienden elkaar snel op te volgen en ook hier hebben we middelen en toepassingsbeurten tekort voor afdoende bescherming.

Ook roest was vooral in het ras Krypton moeilijk onder controle te houden.

Bonen

De eerste opbrengsten (4-5 ton) zijn zeer flauw, zowel in Wallonië als Vlaanderen, en totaal niet kosten dekkend. De latere zaaiingen zullen zeker ook water nodig hebben om hogere opbrengsten op te leveren.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken