Startpagina Milieu

NPI-steun komt ten goede aan bijen

In één jaar tijd, en dit sinds juli van vorig jaar, investeerden 389 Vlaamse landbouwers in de aanleg van bijenhotels voor solitaire bijen. Bijen spelen een belangrijke rol voor de biodiversiteit van de natuur.

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) antwoordde op een schriftelijke vraag van volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin (VB) dat het departement Landbouw en Visserij enkel over cijfers beschikt van landbouwers die een dossier hebben ingediend in het kader van niet-productieve investeringssteun (NPI) van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF.)

Bijenhotels

Voor er echter sprake was van de steun voor NPI’s werd door het departement Landbouw en Visserij al ingezet op de vulgarisatie van het concept ‘bijenhotels’. Dat gebeurde via demonstraties van het bijenhotel op de demonstratiebedrijven ‘Akkerbouw’ te Huldenberg en ‘Alternatieve teelten’ te Paulatem. Vakbladen voor onder andere fruitteelt publiceerden regelmatig artikels en binnen het kader van de NPI zelf vonden diverse infomomenten plaats over niet-productieve investeringssteun.

Minister Brouns herinnert eraan dat vanuit pijler 2 van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ook demonstratieprojecten worden ondersteund die specifiek gericht zijn op promotie van de hernieuwde steunmaatregel inzake niet-productieve investeringssteun.

5 miljoen steun gevraagd

Binnen de bevoegdheden van het departement Landbouw en Visserij kunnen landbouwers een beroep doen op middelen die deel uitmaken van het budget voor NPI. In de derde en vierde blokperiode van vorig jaar en in de eerste blokperiode van dit jaar werd in dat kader samen voor meer dan 5 miljoen euro aan steun gevraagd, waarvan 233.000 euro specifiek voor de investeringscode ‘behoud van solitaire bijen – kleine bijenkasten’.

Voor de aangehaalde demonstratieprojecten is 360.450 euro steun uitgetrokken.

FoJ

Lees ook in Milieu

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Milieu Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.
Meer artikelen bekijken