Startpagina Vleesvee

Slachthuis Izegem - Groen vraagt Schauvliege om ommezwaai naar "100 procent duurzame" veehouderij

Vlaams parlementslid voor Groen Bart Caron is niet te spreken over de vermeende dierenmishandeling in een slachthuis in Izegem. Zijn partij dringt bij minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) aan tot een herziening van de hele veehouderij. Groen heeft naar eigen zeggen een voorstel klaar dat op 20 jaar tijd voor een ommezwaai naar een 100 procent duurzame veehouderij kan zorgen.

Leestijd : 2 min

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights legde met een camera vast hoe runderen in het slachthuis van de groep Verbist in het West-Vlaamse Izegem zwaar worden mishandeld. De runderen worden met stokken in een box gejaagd en krijgen elektrische schokken, wat verboden is.

Animal Rights eist dat het bedrijf onmiddellijk dichtgaat, minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurt zijn inspectiediensten er dinsdagochtend op af. Groen wijst vooral de grootschalige veehouderij met de vinger. “Dierenwelzijn en vee-industrie zijn eigenlijk twee tegenstrijdige termen. Ze vallen niet te rijmen”, meent Caron.

“De industriële vleesproductie is een systematische schending van de dierenrechten, die ook nadelige effecten heeft op de mens. Met Groen pleiten we voor een herziening van het model, een omschakeling naar 100 procent duurzame veehouderij”, pleit het Vlaams parlementslid. Groen heeft naar eigen zeggen ook een voorstel klaar, dat op 20 jaar tijd voor die ommekeer kan zorgen. “Het einddoel is dieren opkweken op een natuurlijke manier, grondgebonden en op aangepaste schaal. Zo kunnen alle dieren een dierwaardig bestaan leiden. Maar er zijn ook veel voordelen voor de mens: het voedsel wordt kwalitatiever, we vermijden voedselschandalen, er zijn minder risico’s voor de volksgezondheid door het verminderde gebruik van onder andere antibiotica en groeihormonen én het is beter voor klimaat en milieu door de lagere uitstoot van CO2 en methaan. Eigenlijk wint iedereen bij dit plan”, meent Caron.

Op de korte termijn pleit Caron voor een permanent cameratoezicht in slachthuizen. “We willen ervoor zorgen dat de gang van zaken in alle slachthuizen 24/24 gemonitord kan worden. De beelden moeten ook gecentraliseerd worden, zodat de inspectie ze van op afstand kan bekijken. Wanneer de kans om betrapt te worden op onwettige en dieronwaardige praktijken groter is, zal het aantal incidenten afnemen”, meent hij. Groen vraagt ook dat de Inspectie Dierenwelzijn en het federaal voedselagentschap FAVV nauwer samenwerken.

Volgens de partij hebben ook de veehouders zelf niets te vrezen. “Familiale landbouwbedrijven krijgen opnieuw een kans tegen de grootindustrie. Wie op een eerlijke wijze voedsel produceert, zal op een eerlijke wijze vergoed worden.” Groen roept minister Schauvliege nu op om werk te maken van het voorstel.

Belga

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken