Startpagina Milieu

Klimaatverandering zet hommels onder druk

Hommels worden op de proef gesteld door de klimaatverandering. Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers die de fysieke evolutie van de insecten over meer dan een eeuw bestudeerden.

Leestijd : 2 min

Bij het bestuderen van hommels in musea en instellingen in het Verenigd Koninkrijk ontdekten onderzoekers van het Imperial College London dat de insecten asymmetrieën in hun vleugels ontwikkelden wanneer het weer hen in de problemen bracht.

Meer asymmetrie

De studie, waarbij werd gekeken naar hommels van 4 soorten die sinds 1900 zijn bewaard, toont aan dat de asymmetrie van hun vleugels - synoniem van stress tijdens de ontwikkeling - in de loop van de 20ste eeuw is toegenomen.

Het onderzoeksteam stelde vast dat hommels vaker en duidelijker asymmetrieën vertoonden in jaren waarin de klimatologische omstandigheden bijzonder warm en vochtig waren.

Lessen trekken voor toekomst

"Ons doel is om de reacties (van hommels) op specifieke omgevingsfactoren beter te begrijpen, zodat we van het verleden kunnen leren en de toekomst kunnen voorspellen," legde Andres Arce, co-auteur van de studie, uit.

"We hopen te kunnen voorspellen waar en wanneer hommels het grootste risico lopen, zodat we doeltreffende maatregelen kunnen nemen", voegde hij eraan toe.

"Volgens de voorspellingen zullen warmere en nattere omstandigheden hommels onder druk zetten, en het feit dat deze omstandigheden door de klimaatverandering frequenter worden, betekent dat hommels in de 21ste eeuw waarschijnlijk moeilijke tijden te wachten staan," waarschuwde Richard Gill, co-auteur van de studie.

Studie van het genoom

In een tweede studie zijn onderzoekers van het Natural History Museum in Londen erin geslaagd het genoom (de genetische informatie) van meer dan 100 hommels, waarvan sommige meer dan 130 jaar bewaard waren gebleven, te sequencen. Dat betekent dat de volgorde van de verschillende bouwstenen van het DNA wordt bepaald.

Daarbij werden voor het eerst bij insecten methoden toegepast die gewoonlijk gereserveerd zijn voor mammoeten en prehistorische mensen.

Ze zullen nu kunnen bestuderen hoe deze genomen in de loop van de tijd zijn geëvolueerd en nagaan of de soorten zich hebben aangepast - of niet - aan veranderingen in het milieu.

Insecten zijn ’s werelds belangrijkste bestuivers: 75 % van de 115 belangrijkste gewassen zijn afhankelijk van bestuiving door dieren, waaronder cacao, koffie, amandelen en kersen, aldus de VN.

Belga-MV

Lees ook in Milieu

BBL: “Eurpese Raad wil Green Deal laten vallen”

Milieu Een gelekte nota van de Europese Raad geeft zicht op de strategische prioriteiten die de lidstaten naar voor willen schuiven voor de nieuwe Europese Commissie. Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBl) blijkt uit de gelekte nota dat regeringsleiders alle aandacht voor de biodiversiteit- en klimaatcrisis overboord willen gooien. Dat zou een ontmanteling van de Europese Green Deal betekenen.
Meer artikelen bekijken