Startpagina Actueel

250 miljoen liter gratis water per dag... maar niet voor de landbouw

Aquafin zit met gigantische overschotten aan gezuiverd afvalwater. Het stelt zowat 250 miljoen liter per dag gratis ter beschikking van bedrijven in de buurt van de zuiveringsinstallaties. Maar bijna nergens vindt het afnemers, waardoor het water wegvloeit naar zee, schrijven de kranten van Mediahuis zaterdag. Het water kan echter niet gebruikt worden in de landbouw vanwege de PFAS-voorzorgsmaatregel.

Leestijd : 1 min

"We zuiveren elk jaar ongeveer 800 miljoen kubieke meter (800 miljard liter, red.) afvalwater van de Vlaamse gezinnen volgens strenge normen", zegt Aquafin in de krant. Dat water wordt gratis ter beschikking gesteld voor wie wil, maar op dit moment gaan amper 32 bedrijven in op het aanbod. Het enige dat de ondernemingen moeten doen is zelf voorzien in pompen en leidingen, en voor velen is het op korte termijn goedkoper om water uit het bestaande drinkwaternet te halen.

En dus komt het gezuiverde afvalwater van Aquafin gewoon in beken en rivieren terecht. Voor een deel is dat noodzakelijk, om te vermijden dat die droog komen te staan. Maar zo'n 100 miljard liter zou wel naar bedrijven kunnen vloeien, klinkt het in de krant.

Voor landbouwers staat het water niet beschikking, als voorzorgsmaatregel tegen PFAS.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken