Startpagina Schapen

Schapen begrazen Schor Ouden Doel om zeldzame vegetatie meer kansen te geven

In het Schor Ouden Doel, een natuurgebied in de noordelijkste uithoek van het Waasland op de grens met Nederland, zijn een honderdtal schapen begonnen met het begrazen van het aanwezige riet om meer ruimte te creëren voor zeldzame en kwetsbare schorrenvegetatie.

Leestijd : 2 min

De schapen zullen in eerste instantie een gebied van een hectare begrazen, om na te gaan of dat een positief effect heeft op de schorrenvegetatie.

Ontpolderen Hedwigepolder

Het project is gelinkt aan het ontpolderen van de Hedwigepolder aan de overkant van de grens, waarbij een stuk bestaand schor verdwijnt, maar dat wordt dus gecompenseerd. Op de nieuwe locatie staat momenteel echter vooral riet en dat geeft de schorrenvegetatie nauwelijks de kans om te groeien.

Schorrenvegetatie kans geven

"We hebben eerst het oude riet gemaaid en schapen kunnen nieuw groeiend riet afgrazen, om op die manier schorrenvegetatie een kans te geven", zegt Johan Baetens van Natuurpunt Waasland. "Het gaat om zeldzame planten die in een bodem met een hoog zoutgehalte groeien en die op hun beurt bepaalde vogelsoorten aantrekken." De schapen krijgen ook een hoogwatervluchtplaats voor wanneer de Schelde het gebied zou overstromen.

Andere smaak vlees

In andere schorren in de omgeving worden al langer runderen ingezet voor begrazing. Het zoutgehalte in de planten zorgt trouwens voor een specifieke smaak van het rundvlees, wat de eigenaar gebruikt om het vlees als delicatesse te verkopen. Mogelijk zal dat ook met het schapenvlees het geval worden.

Als het project een positieve evaluatie krijgt, kan het begrazingsgebied worden uitgebreid tot 10 hectare.

Belga

Lees ook in Schapen

Hoe bereid je de aflamperiode goed voor ?

Schapen Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, maar voor de meeste bedrijven vinden de geboorten plaats tussen half februari en april. De geboorteperiode is de meest delicate, maar ook de belangrijkste periode voor een schapenbedrijf. Het aantal lammeren is bepalend voor de rendabiliteit, maar het moeten wel levende en finaal verkoopbare lammeren zijn.
Meer artikelen bekijken