Startpagina Melkvee

Cowforme: De werklast verminderen door te investeren in automatisatie en ergonomie

Melkveehouders kampen met een hoge werklast en dat tast hun levenskwaliteit aan. Via het Frans-Belgische project CowForme wil men probleem aanpakken door in te zetten op acties om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Via een voorbeeldbedrijf geeft Cowforme in dit artikel enkele tips voor hoe je de werklast vermindert door te investeren in automatisatie en ergonomie.

Leestijd : 1 min

In mei en juni organiseerde Cowforme 3 thematische bedrijfsbezoeken, één in Frankrijk, één in Wallonië en één in Vlaanderen. De melkveehouders ter plaatse vertelden collega-melkveehouders hoe zij hun werklast kunnen verminderen. Die getuigenissen en manieren van werken zijn ter plaatse gefilmd en verzameld in 3 thematische video’s waar je als melkveehouder inspiratie uit kan halen.

Automatisatie en ergonomie

De eerste video over samenwerken met andere landbouwers verscheen via een eerder artikel. De tweede video toont hoe je de werklast vermindert door te investeren in automatisatie en ergonomie. De familie Bossut uit het Waalse Chapelle à Oie heeft een 60-tal melkkoeien en een eigen hoevewinkel met zelfgemaakte yoghurt, boter en ijs. Naast hun intensieve job schenken ze veel aandacht aan levenskwaliteit. Toen Aurore Bossut schouderproblemen kreeg, moesten er oplossingen worden gezocht om de fysieke werklast te verminderen. De familie kocht een melkrobot, automatische hekkens, een klauwkapmachine, een melktaxi, een voederaanschuifrobot, een nieuwe yoghurtmachine en meerdere karretjes op wieltjes.

Bekijk hieronder de video:

Projectmedewerkers Cowforme

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken