Startpagina Actueel

België blijft interessant melkwingebied voor Noord-Europese zuivelspelers

Volgens Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, zullen onze melkprijzen de komende maanden stevig en stabiel blijven door de hoge vraag. In juli was er opnieuw een positieve melkaanvoer in Europa.

Leestijd : 4 min

Alle ogen zijn momenteel gericht op het rentebesluit van de Europese centrale bank (ECB). De zorgen rond een stijgende inflatie blijven aanhouden, met de laatste Europese recordhoge inflatiecijfers van augustus (+9,1%). Zelfs als men voeding en energie uit de inflatiekorf haalt – te benoemen als kerninflatie – zit men nog aan +4,3%. “Dit toont aan dat in heel veel producten de gestegen grondstof-, loon- en energiekosten doorgerekend worden”, stelt Raf Beyers.

Renteverhoging

“Nu de ECB heeft gekozen voor een stevige renteverhoging van 75 basispunten, hoopt men ook dat de euro wat kan stijgen. Daardoor kunnen met de dollar ingevoerde grondstoffen, die nu ook de Europese inflatie mee omhoog stuwen, wat goedkoper worden. Opvallend was de toespraak van Jerome Powell, de Federal Reserve (FED)-voorzitter, net na de ECB-beslissing, met de mededeling dat de FED ook de rente agressief zal blijven verhogen om de economie af te koelen.”

Intussen zien we in China de inflatie net wat dalen in augustus. De Chinese economie is het aan het lijden onder een zwakke vastgoedmarkt, onder zero-covid beleid en onder hittegolven. “Men is extra streng rond zero-covid in China. Een 70-tal steden en regio’s zijn geheel of gedeeltelijk gesloten. Dit heeft gevolgen voor 300 miljoen mensen. Het twintigste partijcongres op 16 oktober om de Chinese leider Xi Jingping terug aan te stellen voor de volgende 5 jaar, zou de huidige strenge lockdown maatregelen verklaren.”

Nadat de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) op 5 september besliste om minder olie te gaan oppompen, daalde de olieprijs in week 36 naar het laagste niveau in 8 maanden, omdat de markten dit meenemen als bevestiging van de economische zorgen.

De Global Dairy Trade (GDT) ging in week 36 voor het eerst sinds half februari een serieuze stap omhoog, namelijk met 4,9%.

Positieve Europese melkaanvoer in juli

Weersomstandigheden milderen de melkproductie in Oceanië. Nadat men in Nieuw-Zeeland in juni evenveel produceerde als tijdens het vorige melkseizoen, kwam men in juli 5,5% lager uit. “Juni en juli zijn daar nog wel de afkalfmaanden, waardoor de melkproductie daar nu helemaal op gang komt, om te pieken in oktober”, verduidelijkt Raf Beyers. “In Australië start het melkseizoen een maand later dan bij de kiwi’s. De Australiërs beginnen hun melkseizoen in juli heel zwak (-8,3%). Het is daarmee zelfs de laagste start van het melkseizoen in de voorbije 20 jaar.”

In de Verenigde Staten (VS) heeft men na een neutrale juni en juli voor het eerst sinds augustus vorig jaar een groen aanvoercijfer (+0,2%). Beyers: “Opvallend blijft dat ze dat nog altijd met ongeveer 70.000 koeien minder doen dan vorig jaar. Binnen Europa zien we een opvallende zomeraanvoer komen in juli vanuit Polen, met +5,78% tegenover de vorige zomer, toen juli een dipje had van -1,03%. Het land is dus nog altijd in ontwikkeling. Ook Ierland, het andere Europese land met nog melkevolutie, knoopt over juli nog aan, met een lichte stijging van 0,93%. Vorig zomer wist men daar in juli nog +3,37% te melken. In Duitsland melkte men in juli -0,6% tegenover de vorige zomer. Met deze aanvoercijfers van grote zuivellanden binnen Europa, kan men een groen aanvoercijfer over juli verwachten.”

Intussen wordt België nog meer een aantrekkelijk melkwingebied voor stevige Noord-Europese zuivelspelers die interesse tonen om de milderende melkaanvoer in eigen contreien op te vangen. “De melkprijzen zullen de komende maanden stevig en stabiel blijven”, meent Beyers.

Europese boterprijs blijft hoog

De Europese boterindex trok begin september terug wat omhoog naar 7.350 euro/ton in week 36. De gemiddelde Europese boterindex over augustus was 7.244 euro/ton. De prijs veert dus wat op. Het is onder impuls van de Duitse en Nederlandse boterprijs dat de Europese index wat omhoog gaat. Het helpt dat boter op de GDT met 3,3% in prijs steeg en zeker dat het AMF (vochtvrij melkvet) een prijscorrectie maakte van +13,9%. Hiermee komt AMF terug op een normale spread met boter.

Internationaal zien we wel dat de Nieuw-Zeelandse boter nog altijd veel goedkoper is dan het Europese en Amerikaanse product. De Europese boterprijs blijft op recordhoog niveau plafonneren. De Amerikaanse boterprijs trekt de laatste maanden heel stevig omhoog richting de Europese prijs. De wisselkoers helpt de euronotering van Amerikaanse boter natuurlijk ook vooruit. Met de Europese melkaanvoer en melkvetproductie, die nu naar een seizoendieptepunt gaat in november, lijkt alleen de vraagzijde nog een onzekerheid voor de boterprijs tot Nieuwjaar.

WMP terug hoger dan SMP

Begin september trok ook de Europese mageremelkpoederindex een beetje aan, naar 3.710 euro/ton deze week. “De recordprijzen van bijna 4.300 euro/ton van april lijken daarmee wel nog eindje weg”, stelt Raf Beyers. “Binnen Europa zien we de hoogste mageremelkpoederprijs (Skimmed Milk Powder, SMP) in Duitsland. Het zijn de Nederlandse en Franse prijs die voorbije week licht stegen. De zwakke euro moet onze Europese exportpositie voor SMP normaal helpen. Op de GDT was SMP – tot verrassing van vele volgers – het minst presterende product. SMP steeg met 1,5% naar 3.575 euro/ton.

Op de GDT ging het vollemelkpoeder (WMP) wel steviger omhoog, namelijk met 5,1%. Dit was wel te verwachten, omdat het WMP op de GDT zo eindelijk terug iets boven SMP komt, wat normaal te noemen is. Wanneer we het resultaat van GDT-poeder bekijken, zou men verwachten dat de Chinezen wat terug op de markt waren. Blijkbaar is echter niets minder waar. Men spreekt van de laagste aankoop van China op de GDT sinds maart 2020. Het waren blijkbaar vooral kopers uit Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Europa die grotere volumes kochten. Ook valt op dat er 3.000 ton minder aanbod was op de GDT-veiling tegenover de vorige keer. In de context van vorige GDT-veilingen en zwakke prestatie van WMP op de voorbije veilingen paste Fonterra voor het eerst sinds heel lang hun recordhoge melkprijs een klein beetje naar beneden (-2,63%) aan.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken