Startpagina Actueel

10% lagere maïsoogst in EU voorspeld

De aanhoudende warmte in Europa snijdt in de opbrengstverwachting en in de gewascondities voor maïs. De EU gaat uit van een oogst die bijna 10% lager is dan de oogst van vorig jaar.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, volgde de voedermarkt in weken 34 tot 36 voor ons op.

Oliehoudende gewassen

De wereldwijde productie van koolzaad wordt 14% hoger ingeschat dan vorig jaar, vooral omdat Canada weer op niveau zit. De aandacht voor de weersvoorspellingen verschuift nu naar de inzaai van raap/koolzaad de komende weken in Europa. “Momenteel is het voor die inzaai te droog, met mogelijk een negatief effect op het areaal”, stelt Raf Beyers. “Europees hebben de koolzaadprijzen de afgelopen maanden een flinke daling doorgemaakt. Ze staan momenteel op een prijs die gelijk is die van aan het begin van de oorlog in Oekraïne. Dit jaar is er in Frankrijk een serieuze dreiging op een verdere afname van het areaal door de droogte.”

Op de markt voor plantaardig olie lijken kopers terug te gaan kiezen voor palmolie, ten koste van onder andere zonnebloemolie. Ook de oogstverwachting voor zonnebloemen in de EU is mager.

Gunstige verwachtingen voor soja

De opbrengstverwachtingen voor soja blijven goed. Beyers: “De gewascondities in de Verenigde Staten (VS) en Canada zijn ook goed en de weersvoorspellingen zijn positief voor de gewassen. Veruit het grootste areaal soja in de VS (meer dan 75%) ligt buiten de gebieden die geteisterd worden door droogte. De gewascondities in de VS blijven stabiel met 57% g/u.”

Crushers hebben het niet gemakkelijk. Lage waterstanden leiden tot beperkingen in aanvoer en tot duurdere prijzen voor bonen, maar zeker ook voor kolen/energie. Toch is hun marge redelijk door de hoge meelprijzen. Sojameel steeg vorige week ruim 20 euro/Mt, maar daalde deze week (36) weer 40 euro/ton. De Braziliaanse National Supply Company (CONAB) en andere hebben positieve verwachtingen voor Brazilië, met een productieverwachting van 150,36 mio Mt. De komende maanden zal de markt zich focussen op de inzaai in Zuid-Amerika. Argentinië is de laatste week flink op de markt aan het komen.

Lagere maïsoogst in Europa

De aanhoudende warmte in Europa snijdt in de opbrengstverwachting en in de gewascondities voor maïs. De termijnmarktprijzen vertonen dan ook een lichte stijging, maar de markt is zeer fragiel en volatiel. De productieverwachting vanuit Zuid-Amerika blijft onveranderd hoog. De maïs-oogst in Brazilië wordt circa 10% hoger ingeschat dan vorig jaar. En er komt steeds meer product uit Oekraïne op de markt. De gewascondities van de Franse maïs zijn bedroevend. Ze verliezen opnieuw 3% en staan nu op 47% g/u. Ook de opbrengsten in de Midwest worden met zorg bekeken.

“De opbrengstverwachtingen voor Europa worden naar beneden bijgesteld ten opzichte van een maand geleden (inschatting nu 6,63 t/ha, wat 16% minder is dan vorig jaar). De EU gaat uit van een oogst die bijna 10% lager is dan die van vorig jaar. Ook de gewascondities van de maïs in de VS werden weer met 2% verlaagd. Op 7 september zagen we een plotselinge prijsstijging, doordat Poetin dreigende taal uitsprak voor wat betreft de continuering van de Zwarte Zee-corridor. Later in de week daalden de prijzen nagenoeg terug naar eerdere niveaus. Dit geeft maar aan hoe nerveus de markt is”, beschrijft Raf Beyers de marktevoluties.

Tarwe wordt vervanger van maïs

De trafiek vanuit de havens in Oekraïne komt steeds meer op gang. De veevoerindustrie lijkt voor te sorteren op een beperkt aanbod van maïs en daardoor neemt de vraag naar tarwe toe als vervanger voor maïs in veevoer. De tarweoogst in Europa wordt gemiddeld geschat op 5,5 ton/ha.

In de VS zien we voor het komende seizoen een verwachting die 8% hoger ligt dan afgelopen seizoen. Ook Rusland blijft goede vooruitzichten verspreiden. Australië, India en Oekraïne verwachten duidelijk minder. China kampt met de ergste droogte in 60 jaar. Zoals bekend oogst Oekraïne fors minder tarwe. De recordoogst van tarwe in Rusland begint op de markt te duwen (onder andere naar Algerije en Egypte). Prijswijziging zullen dus de komende weken met name plaatsvinden in functie van aanvoer vanuit de Zwarte Zee-regio. Daarbij is een daling zeker mogelijk.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Term ‘samengestelde landbouwer’ wordt afgeschaft

Wetgeving Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB).
Meer artikelen bekijken