Startpagina Akkerbouw

Franse toaster voor Vlaamse veldbonen

Door veldbonen te toasten kan je ze geschikter maken als eiwitbron voor melkvee. Een toaster voor veldbonen is er nog niet in Vlaanderen, maar er komt er een uit Frankrijk.

Leestijd : 1 min

De verhitting van veldbonen maakt zowel het eisit als het zetmeel bestendiger tegen afbraak in de pens van de koe. Zo toonde vorig jaar een monster van veldbonen voor en na het toasten een stijging in darmverteerbaar eiwit (DVE) van ongeveer 30% (van 119 voor het toasten naar 156 na het toasten). Het gehalte aan bestendig zetmeel werd door het toasten opgetrokken van 118 vóór het toasten naar 149 na het toasten.

Vandaag is er nog geen mobiele toaster in Vlaanderen. Om die reden komt eind september/begin oktober voor het demonstratieproject ‘Potentieel voor eiwittransitie met veldbonen van lokale teelt’ een mobiele toaster uit Frankrijk naar Vlaanderen. Reken voor het toasten op een kost van 65 tot 70 euro per ton. De transportkosten naar Vlaanderen voorziet de provincie vanuit het project.

Wie meer wil weten over het toasten van veldbonen, kan het artikel hierover hier nog eens herlezen.

Wie zijn veldbonen graag laat toasten, contacteert de projectverantwoordelijke voor het veldbonenproject bij de Hooibeekhoeve.

Lees ook in Akkerbouw

Groenten en fruit uit België eyecatchers in Londen

Groenten Een netwerkdiner georganiseerd door Fresh From Belgium, de afdeling BtoB buitenland van VLAM, bracht een gezelschap van handelaars, journalisten en food bloggers samen in Londen om de kwaliteitsvolle Belgische groenten en fruit op een andere manier te leren kennen.
Meer artikelen bekijken