Startpagina Schapen

Interprovinciale Schapenprijskampen: Suffolk

Dit jaar ging de schapendag ‘Suffolk’ voor de vierde maal door op de locatie te Strijtem.

Leestijd : 2 min

Dit jaar viel de datum ietwat ongelukkig wegens het samenvallen met de gekende nationale prijskamp en veiling in Shrewsbury (Engeland). Traditioneel wordt dit evenement drukbezocht door Belgische fokkers van Suffolk schapen. Desondanks waren we verheugd dat er twaalf toppers van fokkers inschreven voor de Suffolk prijskamp. Een aantal waar we best tevreden mee zijn.

Deze twaalf zorgden voor een reeks kwalitatieve schapen die op elke prijskamp hun plaats hebben.

Dit werd al snel duidelijk bij de ramlammeren. Een reeks sterke dieren, sommigen al in hun werkkledij. Uiteindelijk koos de Nederlandse keurmeester Gerard Aardema voor een dier van Johan en Marc Somers (BE940560400), een kleinzoon van de befaamde ram Boreland Buddah.

Bij de volwassen rammen ging de oppergaai naar de ram Lakeview Hit The Diff van Sven Roels. Ook op de prijskampen in Tongeren en Eeklo ging dit dier met de eerste prijs lopen. Later in de prijskamp ontving dit dier de titel van ‘Mannelijke Kampioen’. De tweede plaats bij de volwassen rammen was voor de jonge fokker Stef Blondia.

Alle kampioenen verzameld.
Alle kampioenen verzameld. - Ronny Sabbe

De vier reeksen ooilammeren werden een Antwerps onderonsje. De families Somers en Laeremans verdeelden netjes de eerste plaatsen. Het ooilam van de familie Somers (BE40560392) werd gekozen als ‘kampioen ooilam’ en het ooilam van de familie Laeremans als ‘reservekampioen ooilam’ (BE40530136).

In de reeksen van de jaarlingooien werd snel duidelijk dat de dieren van Kurt Brynaert moeilijk te kloppen gingen zijn. Ze kaapten dan ook de eerste plaatsen weg in de reeksen.

Bij de volwassen ooien ging de eerste en tweede plaats naar Sven Roels met dochters van Birness Baccardi (UK173144100588) en Lakeview Heeza Lord (BE12440092).

De jaarlingooien (BE38101269 en BE38101304) van Kurt Brynaert maakten er een ware overwinningstocht van door de titel van ‘vrouwelijke kampioen’ en ‘reservekampioen’ weg te kapen en als kers op de taart ook de titel toebedeeld te krijgen van ‘dagkampioen’ en ‘reservedagkampioen’. Deze door Claude Vanwijnsberghe gekweekte dieren zijn een ode aan het Suffolk ras.

Wij laten niet na onze keurmeester van de dag, Gerard Aardema, te danken voor zijn deskundigheid en bereidwilligheid waarmee hij deze wedstrijd heeft benaderd. Dank je wel hiervoor!

Sven Roels

Lees ook in Schapen

Overwennen of kunstmatige opkweek van lammeren

Schapen De aflamperiode is momenteel op de meeste schapenbedrijven al een eind gevorderd. In de ideale situatie heeft elke werpende ooi een mooi gevulde uier en hebben de pasgeboren lammeren voldoende melk om al na een paar dagen zonder veel extra zorg de grote stal of de wei te kunnen intrekken. Geregeld komen er tijdens de geboorteperiode echter gevallen voor waarbij de ooi-lamrelatie op een of andere manier verstoord is.
Meer artikelen bekijken