Startpagina Aardappelen

Stabiele aardappelenmarkt volgens Belgapom

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 7 oktober 2022 bedraagt 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton.

Leestijd : 2 min

De marktstemming voor Fontane is stabiel met een aanbod dat gelijk is aan de vraag, evenwicht.

Voor Challenger is de Belgapomprijs 250 euro/ton (zonder BTW). Met BTW bedraagt de prijsnotering 265 euro/ton. De marktstemming voor Challenger is ook stabiel met een aanbod dat gelijk is aan de vraag, evenwicht.

Voor Innovator bedraagt de Belgapomprijs 260 euro/ton (zonder BTW). Met BTW is dit 275,60 euro/ton. Voor deze variëteit is er sprake van een rustige markt met een aanbod dat groter of gelijk is aan de vraag.

Voor het ras Markies is er geen waarnemingen wegens een gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken