Startpagina Melkvee

Vlaamse koeien maken meer melk

Melkkoeien in Vlaanderen produceren nu gemiddeld meer dan 30.000 kilogram melk tijdens hun hele leven. Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken van de Nederlands-Vlaamse rundveeteeltcoöperatie CRV.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse melkkoeien die tijdens het afgelopen boekjaar van CRV - dat liep vanaf september 2021 tot en met augustus 2022 - werden afgevoerd, hadden tijdens hun leven gemiddeld 30.166 kg melk gegeven. In vergelijking met het voorgaande jaar gaat het om een stijging met 769 kg. De melk bevatte ook meer vet en eiwit.

Duidelijke toename

"De stijgende levensproductie is ook zichtbaar in het toenemend aantal koeien met een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk", merkt CRV op. "Afgelopen jaar passeerden 140 Vlaamse koeien deze grens, in het vorige boekjaar waren dat er 119."

Als redenen voor de toegenomen productie per koe, wijst CRV onder andere op de langere levensduur van de dieren (gemiddeld 6 dagen langer), de kortere opfokperiode tussen de geboorte en het eerste kalf (10 dagen minder), en een kortere tussenkalftijd (2 minder tot gemiddeld 403 dagen). Daarnaast produceren de koeien ook gewoon meer: vorig jaar leverden de afgevoerde koeien gemiddeld 30,5 kg per melkdag op, tegenover 30,0 kg het jaar daarvoor.

Vlaamse melkveehouderijen hielden in het afgelopen jaar gemiddeld 105 melkkoeien.

Belga

Lees ook in Melkvee

SMP-prijzen blijven op laag niveau

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 3 april met ons de financiële situatie in de wereld en de internationale zuivelmarkten. De geschatte voorraad mageremelkpoeder ligt vooral door de lagere productie lager dan vorig jaar eind januari.
Meer artikelen bekijken