Minister Jo Brouns (cd&v), die Landbouw in zijn portefeuille heeft, somde in de commissie Landbouw van 12 oktober een aantal steunmaatregelen op die de landbouwers door deze moeilijke tijden moeten helpen.
Duurzame bedrijfsvoering
Eind 2021, toen de crisis in de varkenshouderij al acuut was, werd een liquiditeitsbonus uitbetaald. In totaal werd toen, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, 16 miljoen euro vrijgemaakt voor de varkenssector.
Dit jaar lopen, als onderdeel van de relance, ook een aantal bijkomende programma’s, waaronder de pre-ecoregelingen. Dat zijn geen liquiditeitsondersteuningen, maar ze ondersteunen en stimuleren landbouwers wel in de richting van een meer duurzame bedrijfsvoering.
Oorlog in Oekraïne
Eind september werd er voor meer dan 8 miljoen euro aan bijzondere aanpassingssteun uitbetaald aan verschillende sectoren wegens de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Deze steun werd verdeeld onder de bedrijven die de voorbije jaren VLIF-steun (Vlaams Landbouwinvesteringsfonds) ontvingen voor de duurzame investeringen. Ook de landbouwers die ingetekend hebben op een aantal pre-ecoregelingen kregen via die maatregel een steunbedrag uitbetaald.
Daarnaast werd er ook een aanpassing gedaan binnen de VLIF-lijst, waardoor in bestaande serres de steun voor energieschermen verhoogd werd naar 40%.
In de laatste blokperiode van het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) wordt het steunpercentage voor heel wat energiebesparende investeringen in serres, stallen en loodsen van 30 naar 40 % opgetrokken. Bij jonge landbouwers komt daar nog eens 10% bovenop, wat dus een totale steun van 50% betekent voor landbouwers die investeren in energiebesparende maatregelen.
Groene energie
De investeringssteun in batterijen voor de opslag van groene energie wordt verhoogd van 15% naar 30 of 40%, afhankelijk van of het een nieuwe investering of een renovatie betreft.
Binnen Brouns’ bevoegdheid Economie werd ook ingezet op de landbouwsector. Hij verwees naar de directe steun via subsidies. De overbruggingslening, die gaat tot 400.000 euro voor de kleine ondernemingen, werd opgetrokken naar 750.000 euro. Er zal een nieuwe overbruggingslening aangemeld worden met een steuncapaciteit tot 2 miljoen euro.
“De Vlaamse Regering is ons gevolgd om in te zetten op de Renureproducten”, lichtte minister Brouns nog toe. “Daardoor kunnen we nu alles op alles zetten om de circulaire economie alle kansen te geven.”
Leefbaar inkomen
Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) biedt ondersteuning aan de landbouwsector in de vorm van talrijke onderzoeksprojecten. Via het nieuwe GLB, dat in 2023 van start zal gaan, zal er ook de komende jaren blijvend ingezet worden op het waarborgen van een leefbaar inkomen voor land- en tuinbouwers. Er komt een versterkt VLIF en naast de inkomensondersteuning wordt een hele reeks aan ecoregelingen voorgesteld waaraan de landbouwers kan deelnemen.
In het nieuwe GLB wordt de opstart- en overnamesteun versterkt. Ook wordt de top-up voor jongeren verhoogd. De positieve discriminatie in de VLIF-steun, waarbij jongeren 10% extra steun krijgen op de 30 en 40% investeringen, blijft behouden.
Innovatie en kennisdeling moeten de sector de komende jaren vooruithelpen. Het nieuwe GLB zal hier dan ook volop op inzetten. Zo wordt de interventie ‘VLIF innovatieve investeringen’ budgettair versterkt, maar wordt ook het subsidiepercentage verhoogd, niet op zijn minst voor de metingen in het kader van milieu- en klimaatparameters. Ook de interventie ‘Europees partnerschap voor innovatie (EIP) operationele groepen’ wordt budgettair versterkt en de mogelijkheden van de ondersteuning worden daar ook uitgebreid.
Landbouw aantrekkelijker maken
Het beroep aantrekkelijker maken voor jongeren wordt enerzijds bepaald door het bieden van de juiste ondersteuning vanuit de overheid. Minstens even belangrijk is echter een verlaging van de administratieve last. In het nieuwe GLB wordt dan ook maximaal ingezet op die administratieve vereenvoudiging en, daar waar de kansen zich voordoen, ook binnen die Europese context.
Ook niet onbelangrijk vindt minister Brouns dat we via het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) blijven inzetten op de promotie van ons lokaal geproduceerd voedsel. Het concept ‘Lekker van bij ons’, dat genoegzaam bekend is, vindt meer en meer zijn plaats in onze winkels.
Nog heel recent is er een rubriek in ‘Iedereen beroemd’ gestart waarbij er met producten vanop de boerderij een lunch wordt bereid, die dan samen met de bedrijfsleider wordt genuttigd en waarbij kort over het bedrijf wordt gepraat. Brouns: “We moeten blijven inzetten op zulke positieve verhalen. Uiteindelijk is het immers de consument die overtuigd moet worden om voor de kwaliteitsproducten van onze Vlaamse land- en tuinbouwsector te betalen.”