Startpagina Actueel

Jan Steyaert krijgt Amerikaanse Gabbay Award voor bijdrage aan nanotechnologie

Jan Steyaert, directeur van het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), krijgt Jacob en Louise Gabbay Award voor zijn bijdragen aan de structurele biologie en de ontwikkeling van 'Nanobodies'. De ontdekking leidde tot doorbraken in de landbouw en geneeskunde.

Leestijd : 1 min

Elk jaar reikt de Brandeis Universiteit van Boston de Jacob en Louise Gabbay award uit aan wetenschappers in de academische wereld, geneeskunde of in de industrie, van wie het werk tot uitmuntende wetenschappelijke doorbraken met praktische toepassingsmogelijkheden heeft geleid. De 24ste editie van de award gaat deze keer naar VUB-professor Jan Steyaert "voor zijn essentiële bijdrage aan de nanotechnologie en de translationele aard van zijn onderzoek".

Steyaert werd genomineerd voor de award dankzij zijn bijdragen aan de structurele biologie en de ontwikkeling van single-domain kameelantilichamen of zogenaamde 'Nanobodies'. De ontdekking van deze kleine antilichamen heeft tot belangrijke doorbraken in de geneeskunde en landbouw geleid, met praktische toepassingen die vandaag op de markt beschikbaar zijn, zo laat het Vlaams Instituut voor Biotechnologie weten.

Vandaag kent de Nanobodytechnologie een breed spectrum aan toepassingen, zowel in de geneeskunde als in de landbouw. De technologie lag namelijk aan de basis van 3 spin-off bedrijven van VIB: Ablynx, Biotalys en Confo Therapeutics. Al deze bedrijven gebruiken Nanobodies voor de ontwikkeling van zowel behandelingen voor levensbedreigende ziektes als technieken om gewassen te beschermen.

Belga

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken