Startpagina Fruit

Wereldwijd slechts bescheiden wijnproductie in 2022

De door klimaatveranderingen getroffen wereldwijde wijnproductie zal in 2022 naar verwachting lager liggen dan het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Dat blijkt uit de eerste ramingen die de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) heeft gepubliceerd.

Leestijd : 2 min

Wijnbouwers zullen dit jaar ongeveer 260 miljoen hectoliter wijn produceren, schat de OIV op basis van informatie uit 29 landen die samen 91% van de wereldproductie vertegenwoordigen. Dat totale volume ligt iets lager dan 270 miljoen hectoliter, het gemiddelde van de laatste 20 jaar, en 1% lager ten opzichte van 2021 (262 miljoen hectoliter).

De organisatie stipt wel aan dat het uiteindelijke totaal voor 2022 kan verschillen van deze eerste raming, met name door het ontbreken van gegevens uit China - wat gebruikelijk is in deze tijd van het jaar - maar ook "bij uitzondering" uit Rusland.

Hittegolven en droogtes

Opeenvolgende hittegolven en droogtes vormden grote bedreigingen voor de Europese oogst. Uiteindelijk bleek die "beter dan verwacht" omdat de wijnstokken zo ook beschermd waren tegen ziekten zoals de schimmel meeldauw.

Italië en Frankrijk, de grootste producenten

Italië en Frankrijk, respectievelijk de eerste en tweede grootste producenten ter wereld, zullen naar verwachting meer wijn verbouwen dan hun gemiddelde van de afgelopen 5 jaar (2017-2021). Nummer 3, Spanje, heeft voor diezelfde periode een productiedaling van 12% als gevolg van "droogte en beperkte toegang tot water in sommige regio's". Het land dat het meest te lijden heeft onder de hitte is Griekenland, waar de productie met 29% is gekelderd.

Op de vierde plaats staan de Verenigde Staten, waar de wijnproductie in 2022 6 % lager ligt ten opzichte van de voorbije jaren. De voornaamste redenen daarvoor zijn een vroege vorst, gevolgd door droogte.

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken