Startpagina Akkerbouw

Gent wil landbouwgrond toch aan Huts verkopen

Het Gentse stadsbestuur wil naar cassatie trekken om de nietigverklaring van de verkoop van 79 percelen van het Gentse OCMW aan de Antwerpse industrieel Fernand Huts ongedaan te maken. Dat bleek op 21 november tijdens de commissie Algemene Zaken. In 2016 werden de gronden in één lot verkocht aan de topman van Katoen Natie voor 17,5 miljoen euro. Maar de percelen waren volgens een taxatieverslag ruim 20 miljoen euro waard en de transactie lijkt daarom op verdoken staatssteun.

Leestijd : 2 min

Fernand Huts had de 79 percelen (goed voor 450 ha landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen) kunnen kopen via zijn Luxemburgse vennootschap Bijloke BV voor 17,5 miljoen euro. Een Belgisch landbouwerskoppel verzette zich tegen de verkoop omdat ze interesse hadden, maar niet in de volledige oppervlakte.

Advocaat Nic Reynaert argumenteerde dat de verkoop discriminerend georganiseerd was en enkel bedoeld was voor mensen met veel geld. Een eerste nietigverklaring werd afgewezen maar het hof oordeelde uiteindelijk toch dat het OCMW van Gent een fout had gemaakt. Dat had steeds volgehouden dat de verkoop van de gronden in 1 lot een goede keuze was omdat het zo kon vermijden dat het opgescheept zou zitten met onverkochte percelen.

Moeilijke situatie

Maar het hof oordeelde dat er nooit deftig (markt)onderzoek gedaan is naar alternatieve pistes, zoals een slimme bundeling van bepaalde percelen. Het vonnis brengt het Gentse stadsbestuur in een moeilijke situatie. Bijloke BV moet de gronden in principe opnieuw overdragen aan OCMW Gent, die de verkoopprijs moet terugbetalen.

Maar dat is niet vanzelfsprekend omdat enkele percelen al zijn doorverkocht. Schepen Rudy Coddens (Vooruit) noemt de beslissing een ‘erg ingrijpende sanctie’ en het arrest ‘praktisch gezien onuitvoerbaar’. Ondanks het arrest vindt het OCMW dat het “geen fouten heeft gemaakt", zegt Coddens, die destijds OCMW-voorzitter was.

De beslissing om de gronden op de gekozen manier te verkopen werd destijds door de Gentse OCMW-raad goedgekeurd. Het OCMW en de stad Gent zijn ondertussen geïntegreerd en het stadsbestuur ziet het dus niet zitten om de transactie ongedaan te maken.

Ten gronde naar oplossing zoeken

Groen-gemeenteraadslid Jeroen Van Lysebettens reageert koel op de beslissing van het Gentse stadsbestuur (dat bestaat uit Groen, Vooruit, Open VLD en CD&V). "Ik denk dat het raadzamer is om met het vonnis aan de slag te gaan en ten gronde naar een oplossing te zoeken."

Hij pleit voor de verderzetting van een moratorium op de verkoop van landbouwgronden. Groen gaf eerder te kennen dat het de landbouwgronden liever wil inschakelen in een voedselstrategie waarbij lokale productie ondersteund kan worden.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken