Startpagina Actueel

Groene Kring en Rikolto zoeken een uitweg uit het gepolariseerde voedseldebat

Op maandag 21 november organiseerden Groene Kring en Rikolto in Lokeren een keukentafelgesprek tussen 7 jonge boeren en 7 jonge studenten van verschillende Vlaamse universiteiten.

Leestijd : 2 min

Met die keukentafelgesprekken wilden de organisaties jongeren een plaats bieden om op een respectvolle manier hun ideeën over de toekomst van voedsel en voedselproductie te bespreken.

Voor de keukentafelgesprekken van start gingen, brachten de deelnemers een bezoek aan het melkveebedrijf van de familie Gansbeke. Daar kregen ze een inkijk in de werking van de boerderij en leerden ze meer over de geschiedenis van het bedrijf.

Eerder luisteren dan reageren

Eenmaal aan tafel, werd er een gespreksronde georganiseerd waarbij jonge boeren op een persoonlijke en diepgaande manier met een student konden praten over een polariserende stelling. Het doel daarbij was om vooral naar elkaar te luisteren, eerder dan te reageren op elkaar. De deelnemers werden aangemoedigd om te analyseren wat de anderen zeiden, zich te richtten op wat belangrijk is voor de spreker en wat zij daaraan zouden willen veranderen.

Aan het einde van de gespreksronde vond er nog een uitwisseling plaats: welke lessen hebben ze geleerd? Dankzij deze oefening werd duidelijk dat de standpunten van de gesprekspartners weliswaar uiteenlopen, maar dat hun meningen toch dichter bij elkaar liggen dan verwacht.

In gesprek gaan

“De boeren van morgen gaan al te weinig in gesprek met de consument van morgen en eigenlijk ook met die van vandaag. Daardoor begrijpen boer en consument elkaar vaak niet en hebben we het gevoel dat we mijlenver van elkaar staan. Dat willen we oplossen met deze tafelgesprekken”, zegt Groene Kringvoorzitter Bram Van Hecke. “Dankzij dit eerste gesprek konden de deelnemers alvast meer te weten komen over de realiteit van de landbouw in Vlaanderen.”

De komende weken zullen nog keukentafelgesprekken plaatsvinden in verschillende steden in Vlaanderen. De gesprekken worden zo opgezet dat er constructief en positief wordt nagedacht. Bovendien is er steeds een opiniemaker aanwezig die het gesprek volgt en zal schrijven over de uitwegen in het gepolariseerde voedseldebat.

Warmste week

Vorig jaar diende Groene Kring dit project in bij De Warmste Week en werd het als 1 van de 200 projecten geselecteerd. Het gepolariseerde voedseldebat weegt namelijk zwaar op jonge land- en tuinbouwers. Zij voelen zich vaak niet gewaardeerd. Deze gesprekken moeten er mee voor zorgen dat jonge boeren kunnen zijn wie ze zijn.

Groene Kring

Lees ook in Actueel

Open VLD wil bedrijven op 'rode lijst' nog kans geven op doorstart

Actueel Als het van Open VLD afhangt, moeten de bedrijven die op de veelbesproken 'rode lijst' staan in het stikstofdossier een soort Best and Final Offer (BAFO) krijgen waarbij ze ofwel kunnen kiezen voor een sluiting, ofwel voor een doorstart door reconversie. Zo zouden betrokken boeren de overstap kunnen maken naar natuurbeheer of akkerbouw. Dat heeft Belga maandag vernomen.
Meer artikelen bekijken