Startpagina Akkerbouw

Deelnemers gestart met opleiding om landbouw veerkrachtiger te maken

De eerste jaaropleiding agroecologie voor bestaande boeren in Vlaanderen is zonet van start gegaan op donderdag 24 november. Een gezonde bodem is een gezonde portemonnee. De eerste lesdag was alvast een succes.

Leestijd : 2 min

Na verschillende selectierondes werden zo’n 10 boeren geselecteerd van over heel Vlaanderen die gemotiveerd zijn om hun landbouwbedrijf futureproof te maken om deze opleiding gratis te volgen. Dit voor een totaal van een kleine 1.000 ha. Hiernaast schreven andere boeren, iemand van Boerenbond, enkele mensen uit de voedingsindustrie en supermarktketens zich in. Een kruisbestuiving is gegarandeerd.

Agroecologie

Landbouwers slikken een bittere pil door de droogte, kunstmestprijzen swingen de pan uit, de marges verkleinen en de bodems geraken meer en meer uitgeput. Boeren uit het zuiden werden al eerder geconfronteerd met deze problematieken en ontwikkelden de agroecologie. In Frankrijk en Wallonië kent agroecologie een enorme opmars en zien we dat deze principes voor financieel én ecologisch gezondere bedrijven zorgen. Vlaanderen hinkt achter, nu komt hier verandering in.

De opleiding wordt georganiseerd door Living Soil Academy van Dr. Alain Peeters en Louis De Jaeger. Alain Peeters heeft al meer dan 35 jaar als missie om wereldwijd landbouwbedrijven terug leven ingeblazen door onder andere deze technieken over te brengen. In Frankrijk en Wallonië is hij inmiddels een beroemdheid vanwege zijn succesvolle opleidingen voor boeren.

Louis De Jaeger geraakte in de ban door hoe moeilijk sommige boeren het hebben en hoe slecht de bodems eraan toe zijn tijdens het schrijven van z’n boek: We eten ons dood. Omdat er redelijk wat vraag is vanuit de boeren besloot hij samen met Alain deze succesvolle opleiding voor het eerst naar Vlaanderen te brengen. Bij de opstart werden ze ondersteund door het transitiefonds Kairafund.org. Dankzij hun coaching en financiële ondersteuning kunnen werd deze opleiding mogelijk.

“We moeten beseffen dat de boeren reeds veel agroecologische principes gebruiken. Het is geen A naar B verhaal, maar kwestie van de beste technieken te integreren in hun dagelijkse routines waardoor boeren beter bestand geraken tegen extreem weer en de droogte”, zegt De Jaeger.

Brede verankering

Het is de bedoeling om de opleiding zo breed mogelijk te verankeren in het Vlaamse landschap, vandaar dat er reeds werd samengezeten met ILVO, enkele supermarktketens, Boerenbond, onderzoeksinstellingen en verschillende politici. Farming for Climate is partner van deze opleiding en gaat samen met de deelnemers op zoek naar extra middelen voor concrete maatregelen om hun bedrijven nog klimaatrobuuster te maken.

“Het is mijn droom om deze opleiding op een dag aan iedere Vlaamse boer gratis te kunnen aanbieden, zodat boeren van elkaar kunnen leren en extra tools krijgen om een gezondere bodem te creëren en ook een gezonder inkomen kunnen krijgen”, zegt mede-lesgever Louis De Jaeger. De opleiding is verspreid over 10 lesdagen, over verschillende locaties in Vlaanderen, tijdens het schooljaar 2022/2023.

Meer via: www.livingsoilacademy.com

Living Soil Academy

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken