Startpagina Actueel

Europol ontmantelt illegale bende paardenvleeshandelaars

Bij een grootschalige operatie in Spanje heeft Europol samen met de Guardia Civil een bende ontmanteld die sinds 2019 illegaal in paardenvlees handelde. Zo meldt de politiedienst donderdag 1 december. Het netwerk wordt beschuldigd van zowel voedsel- en documentfraude, als witwaspraktijken. Het vlees werd verkocht in Spanje, Italië, Duitsland en België.

Leestijd : 1 min

De Spaanse autoriteiten arresteerden 35 personen. Onderzoekers konden 6 bedrijven linken aan de bende. Ook in ons land werden 6 arrestaties verricht. De verdachten bekleedden elk een andere functie. Zo waren er personen die de dieren slachtten, individuen die het transport regelden, dierenartsen die valse documenten afleverden en handelaars die het vlees tot bij de klanten brachten.

De bende verkreeg de paarden uit Spanje gratis of telde tot honderd euro per dier neer. Maar het ging om paarden die om bepaalde redenen niet geschikt waren voor consumptie. De bende vervalste de identificatiedocumenten, waardoor de traceerbaarheid van het vlees niet achterhaalbaar was. Voor sommige dieren maakten ze zelfs winsten tot 1,5 miljoen euro.

Politiediensten konden tijdens het onderzoek de hand leggen op een halve ton paardenvlees dat niet geschikt is voor consumptie. Bovendien troffen ze ook tachtig mishandelde paarden aan.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken