Startpagina Voor ons gezin

De Sint bestelde lekkers bij boeren uit de buurt

Het Steunpunt Korte Keten voerde op 6 december een ludieke actie aan de Buitenschoolse Kinderopvang van Ferm in Neerlinter.

Leestijd : 2 min

Sinterklaas bracht in Neerlinter alle kinderen iets lekkers van lokale boeren. Het Steunpunt zet met deze actie het belang van lokaal kopen, en dus ook bij de boer, in de verf.

Omliggende boerderijen

De Sint koos zijn pakketjes bij omliggende boerderijen die hun producten zelf verwerken. Hij bracht vla en ijs van zuivelbedrijven en fruit en groenten van een biobedrijf uit de buurt. Het Steunpunt Korte Keten moedigt gezinnen aan om ook voedsel te kopen bij de lokale boer.

“Dat is kraakvers en gezond, legt weinig kilometers af en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Je steunt de land- en tuinbouwers uit de buurt die voor hun producten een eerlijke prijs krijgen”, zegt Ann Detelder, manager van het Steunpunt Korte Keten.

Tijdens de pandemie in 2020 en 2021 vond de consument de weg naar de boer om de hoek. Daar was het veilig én lekker dichtbij. Dat was goed voor de veerkracht van deze landbouwbedrijven. “Helaas haakt de consument, omwille van de economische crisis, weer af. Jammer, want dit legt een hypotheek op de toekomst van ondernemers die zo een leefbaar inkomen willen verwerven”, stelt het Steunpunt.

Koopkracht

Ann Detelder: “De koopkracht daalt en mensen vrezen dat lokale producten te duur zijn. Maar dat is voor groenten en fruit zeker niet het geval. Verwerkte producten zijn soms wel wat duurder, maar dat zijn ambachtelijke producten met passie door de boer of boerin klaargemaakt. Dat kun je nergens mee vergelijken.”

De steun van de Sint is dus meer dan welkom. “Veel landbouwbedrijven moeten zich gaan omschakelen en dan kan de korte keten voor een aantal boeren een duurzame oplossing zijn. Hoe meer klanten kopen bij de boer uit de buurt, hoe groter de overlevingskansen van het bedrijf.”

Steunpunt Korte Keten

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken