Startpagina Akkerbouw

Vervalst Pools graszaad op EU-markt gebracht

Kwekersrechtvertegenwoordiger Breeders Trust laat weten de afgelopen jaren bij herhaling te hebben vastgesteld dat gecertificeerd graszaad van één van de grootste Engels raaigrasrassen ‘Bokser’ in veel gevallen niet rasecht is.

Leestijd : 2 min

De variëteit Bokser wordt door een samenwerkingsverband van Poolse handelsbedrijven op de markt gebracht. Deze Poolse vervalsers laten niet rasecht graszaad certificeren onder de naam van het internationaal populaire ras Bokser. De aangemelde oppervlakte Bokser was in 2022 met ruim 5.700 ha daarmee het grootste ras Engels raaigras in Polen en staat in de top 3 van grootse rassen in zijn soort binnen de EU.

Bokser verdwijnt in graszaadmengsels over geheel Europa waaronder sportveld- en gazonmengsels welke onder meer op de Nederlandse en Belgische markt gebracht worden.

Eind 2015 kwam het eerste signaal binnen bij Breeders Trust dat een partij Bokser niet rasecht zou zijn. Dit signaal was reden voor Breeders Trust om een eigen onderzoek te starten om duidelijkheid te verkrijgen of dit een incident dan wel een structureel probleem is. Diverse partijen van het ras Bokser zijn vervolgens lokaal aangekocht en opgenomen in het Breeders Trust mysterie shopping programma.

Daaruit volgde dat van de 16 willekeurig bemonsterde en officieel door de Poolse autoriteiten gecertificeerde partijen Bokser, er 11 geen Bokser waren. Maar liefs 69% van de aangekochte partijen Bokser blijkt dus vervalst te zijn.

Nederlandse en Deense markt

In een reactie geeft Geert Staring, directeur Breeders Trust aan dat dit een zeer kwalijke zaak is. “Deze partijen verdwijnen deels ook in mengsels op de Nederlandse en Deense markt. Vervalsers verrijken zich ten koste van bonafide vermeerderaars en graszaadfirma’s door tegen scherpe prijzen inferieur zaad van onbekende herkomst op de markt te brengen met iets anders in de zak dan op het officiële Poolse certificaat geclaimd wordt. Dat is niet alleen marktverstorend maar leidt ook tot oneerlijke concurrentie en teleurstellingen na inzaai”.

Projectmanager Corné van Beers geeft aan dat hun nacontroleresultaten hebben aangetoond dat er een groot probleem is bij de Poolse vermeerdering van binnen de EU een van grootste Engels Raaigras rassen voor de sportvelden- en gazon markt. Helaas stelt Breeders Trust vast dat de huidige officiële Poolse certificering geen garantie biedt voor rasechtheid van dit ras.

Om die reden is Breeders Trust momenteel in gesprek met de Poolse Seed Trade Association om dit aan de orde te stellen en mee te denken hoe dit probleem structureel aangepakt kan worden. Ook trachten ze de Poolse keuringsdienst ervan te overtuigen de uitvoering van de keuringen in het belang van een gezonde EU-markt aan te scherpen’.

Breeders Trust

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken