Startpagina Actueel

Landelijke Gilden introduceert Korte Kabel in strijd tegen energiecrisis

Veel Vlamingen liggen op deze koude winterdagen wakker van de hoge energieprijzen. Een oplossing voor een deel van de energiecrisis ligt misschien wel dichter bij huis dan verwacht. “Met ons project Korte Kabel kunnen we de energieketen verkorten door afname vanuit je eigen buurt of dorp mogelijk te maken” klinkt het bij Lode Ceyssens, voorzitter van Landelijke Gilden.

Leestijd : 2 min

Vanaf 1 januari 2023 kunnen burgers en andere lokale spelers zoals een lokaal bestuur, plaatselijke onderneming of landbouwer hun energie delen in groep, daardoor kan de energiefactuur een stuk economischer én ecologischer worden. “Het juridische kader van de overheid is er, maar toch verwachten we dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt om dit ook praktisch mogelijk te maken”, zegt Lode Ceyssens.

Landelijke Gilden stelde haar toekomstvisie voor energie op het platteland voor bij HALnet, hét voorbeeld van een succesvolle energiecoöperatie, waarbij burger en landbouwer-ondernemer gezamenlijk energieproducent en -consument zijn. Iedereen is winnaar in zo’n gemeenschap: de producent krijgt meer voor zijn energieoverschot en de consument betaalt minder voor deze lokale energie.

Van onbekend naar bemind

Ondanks de vele voordelen is het principe van energiedelen via een energiegemeenschap of coöperatie nog te weinig bekend. “Uit een bevraging die Landelijke Gilden onder haar leden hield, bleek dat slechts 6% iets weet van energiedelen. En dat slechts 8% iemand kent die lid is van een energiecoöperatie”, vertelt voorzitter Ceyssens. “We vragen de overheid dan ook om verenigingen en gemeentebesturen te helpen om dit principe bekend te maken bij de bevolking.”

Met het project Korte Kabel wil Landelijke Gilden energiesamenwerkingen meer bekendheid geven en stimuleren. In 2023 start Landelijke Gilden in minstens 2 gemeenten, Ranst en Wuustwezel, een gloednieuwe energiegemeenschap op. De ultieme droom wordt gevormd door zelfvoorzienende dorpen waar vraag en aanbod lokaal op elkaar afgestemd zijn.

Korte Kabel

“De Oekraïnecrisis leert ons dat we minder afhankelijk moeten worden van buitenlandse energiebronnen. De Korte Kabel is daarvoor hét antwoord. De Vlaamse overheid maakte dit nu juridisch mogelijk, maar praktisch ontbreekt er nog veel, zoals wie de administratiekosten draagt. Het is alsof de overheid besliste dat we mogen voetballen, maar niet vertelt op welk veld en met welke spelregels”, zegt Ceyssens. “We vragen dan ook dat ze dit kader zo snel mogelijk uitklaart. Dan ligt de weg open voor duurzame, lokale én goedkopere energie.”

Met de Korte Kabel engageert Landelijke Gilden zich alvast om vanuit de praktijk feedback te geven en problemen op te lossen. Daarnaast organiseert de vereniging een webinar om lokale beleidsmakers wegwijs te maken en trekt ze Vlaanderen rond om iedereen beter te informeren over hoe je je energiefactuur kan verlagen.

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken