Startpagina Bieten

Zowat 1.000 ha suikerbieten moeten na vorst vernietigd worden

De strenge vorst die rond 10 december 2022 het land trof, heeft ernstige gevolgen voor sommige landbouwers en de suikerfabrieken. Door het bevriezen en nadien snel ontdooien gingen de suikerbieten rotten.

Leestijd : 1 min

Volgens de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB) moet circa 1.000 ha suikerbieten vernietigd worden, bericht de franstalige krant L'Avenir op 11 januari 2023.

Het gaat om akkers die nog niet gerooid zijn of net voor de vorst gerooid werden. “Het is een ongekende crisis”, zegt Bruno De Wulf, algemeen secretaris van de CBB. De vraag rijst hoe de producenten die verlies lijden, moeten worden gecompenseerd.

“Het is niemands schuld. Het kan nodig zijn om de onderlinge solidariteit tussen planters te laten spelen”, zegt De Wulf. De CBB is ook van plan om de suikerfabrieken (Tiense Suiker en de Iscal-groep) te vragen hieraan deel te nemen. “Als we met suikerbieten zitten die niet zijn gerooid, komt dat omdat de suikerfabrieken de oogstcampagnes hebben verlengd”, legt de algemeen secretaris uit.

Zie ook: https://www.landbouwleven.be/15700/article/2023-01-05/zorgwekkende-evolutie-van-de-bietencampagne

Belga

Lees ook in Bieten

Opgepast voor nachtvorst in de bieten

Bieten Het KMI en verschillende klimaatmodellen kondigen voor de komende dagen minimale grondtemperaturen die 's nachts tot lager dan - 4°C kunnen dalen. Het Bieteninstituut geeft enkele aanbevelingen voor de suikerbietenteelt.
Meer artikelen bekijken