Startpagina Mechanisatie

Eerste tractor op biomethaan voorgesteld op landbouwbeurs Agriflanders

New Holland, een wereldspeler op het vlak van landbouwvoertuigen, toont op Agriflanders de eerste tractor die rijdt op methaan. Het voertuig werd eerder al voorgesteld tijdens het CNH Industrial Tech Day-evenement. Daar brachten we begin januari verslag over uit.

Leestijd : 2 min

De tractor ziet er traditioneel uit en zet gelijkaardige prestaties neer maar rijdt dus op alternatieve brandstof. "De motor rijdt op biomethaan, een gas dat wordt opgevangen uit de mestproductie op de boerderij", zegt vertegenwoordiger Jan De Graef. "Daardoor wordt de boer eigenlijk energie-onafhankelijk. Zijn mest, dat een afvalproduct is, wordt brandstof, waardoor we gaan naar een circulaire boerderij."

De tractor is 30 % duurder dan zijn klassieke tegenhanger, maar De Graef zet daar tegenover dat de trekker in verbruik dan weer 30 % goedkoper is. Het voertuig wordt gebouwd in het Verenigd Koninkrijk.

Interesse in technologie stijgt

Didier Hendrickx, Public Affairs Manager van sectorfederatie gas.be, zegt dat er veel vraag is naar de technologie. "Er moeten nog meer modellen komen, om echt concurrentie te creëren op de markt. Maar geleidelijk aan stijgt de interesse in dergelijke toepassingen. In andere landen, waar bio-CNG meer ingeburgerd is, zien we dat de vraag en activiteit al groot is. Maar in België zijn er duizenden landbouwsites die van een dergelijke tractor gebruik zouden kunnen maken."

De sectorfederatie ziet veel potentieel. "Dit is een deel van de toekomst. Voor de landbouwers kan het interessant zijn om hun CO2-emissie te verlagen. En transport is een belangrijke factor. Dit systeem laat toe om bio-CNG te gebruiken. Het betekent dat de landbouwer op die manier klimaatneutraal is."

De sectororganisatie ziet in die duurzame energietransitie een belangrijke rol weggelegd voor 'groen gas': "Hernieuwbaar gas zal ons in staat stellen af te stappen van conventioneel aardgas. Denk aan biomethaan, een gezuiverd biogas uit onder meer landbouwafval en huishoudelijk groenafval, of nog aan synthetisch gas, dat kan worden aangemaakt wanneer windturbines meer elektriciteit produceren dan op dat moment nodig is. Niet alleen duurzamer, het maakt ons ook onafhankelijker van landen als Rusland."

New Holland werkt naast haar gamma op dieselmotoren aan een generatie duurzame traktoren. Naast tractoren op biomethaan wil het merk vanaf 2026 ook kleine elektrische traktoren op de markt brengen. De onderneming stelt in België zowat 4.000 mensen tewerk en bouwt in Zedelgem maaidorsers.

Belga-SN

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken