Startpagina Actueel

Vallei Kleine Nete krijgt 700 ha bijkomende natuur

De Vlaamse regering heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de Vallei van de Kleine Nete goedgekeurd. Daarmee komt er 700 ha bijkomende natuur en bos en wordt 1.260 ha vastgelegd als landbouwgebied. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir vrijdag.

Leestijd : 1 min

Het GRUP omvat de open ruimte in en rond de vallei van de Kleine Nete tussen de N19 in Kasterlee en Geel en de kern van Grobbendonk. Het gaat om het grondgebied van 7 gemeenten: Grobbendonk, Vorselaar, Lille, Herentals, Kasterlee, Geel en Olen.

Het GRUP voorziet onder meer dat drie natte natuurkernen worden ontwikkeld, samen goed voor meer dan 600 ha. Het gaat om Graafweide-Schupleer, Olens Broek-Langdonken en Zegge-Mosselgoren.

Rond Herentals zal circa 100 ha niet te ontwikkelen woon-, industrie- en recreatiegebieden omgezet worden naar een openruimtebestemming, omdat ze overstromingsgevoelig zijn of om de natuur en het landschap te vrijwaren. Ongeveer 270 ha bestaand bos, dat op dit ogenblik niet in een groene bestemming ligt, wordt beter beschermd en krijgt een groene bestemming. Daarnaast creëert het plan ruimte voor ongeveer 80 ha effectieve bosuitbreiding.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken