Startpagina Edito

Edito: Hoog tijd voor een robuust beleid

De voorbije maanden klonk iets ‘juridisch robuust’ maken bijna als een mantra. Het waren vooral (de advocaten van) diverse boerenorganisaties en -groeperingen die hiermee ‘ten strijde’ trokken om te duiden op het zwakke wetgevende kader omtrent stikstof. Vandaag zwaaien ook toppolitici met de term. Toont dit dan niet hoe zwak het stikstofakkoord was opgesteld?

Leestijd : 2 min

Op zaterdagochtend ontbijt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck voor Radio 1 steevast met een politicus. In december zaten zowel minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), als minister van Landbouw, Jo Brouns (cd&v), al mee aan zijn ontbijttafel. Op 21 januari at hij een ontbijtkoek met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in de trouwzaal van het gemeentehuis van Brasschaat.

Al snel lagen ook bij Jambon de heikele dossiers in de landbouw op de tafel. Volgens Jambon zijn op de 20.000 bezwaarschriften tegen het stikstofakkoord intussen antwoorden geformuleerd door de betrokken administratie. Het dossier ligt nu klaar voor de Vlaamse regering. Onze minister-president wees erop dat zijn regering hier niet te lang meer mee mag talmen om niet in dezelfde situatie te verzeilen als in Nederland, zijnde een algemene vergunningsstop die niemand wil. Blijkbaar komt Jambon niet zoveel ‘buiten’ want op het (landbouw)terrein is dit eigenlijk al een hele tijd het geval.

Van Droogenbroeck kon Jambon niet verleiden om een exacte timing voor dit dossier te laten vermelden, maar het krokusverlof – dit jaar vanaf 20 februari – werd door de journalist als mogelijkheid naar voor geschoven. Herinner je dat 2 jaar geleden, eind februari 2021, de ellende van het stikstofarrest startte met de weigering van een vergunning voor een pluimveestal. Sindsdien zit de sector dus eigenlijk al met een vergunningsstop!

“We gaan de knopen een voor een ontwarren”, zei de minister-president nog, “maar eigenlijk er is al wel een stikstofakkoord. De rode bedrijven zijn aangeduid. Wat we uit de bezwaarschriften hebben geleerd, is dat we moeten zien dat de beslissingen rechtszeker zijn. We moeten ervoor zorgen dat ze bij de eerste de beste procedure voor de rechtbank niet worden onderuitgehaald.” En daar komt het. “We moeten het stikstofakkoord juridisch robuust maken!”

Zowel Demir, Brouns en Jambon als zowat alle politici met een zeg over dit dossier zwaaien intussen met de term. Ons zet het vooral aan tot denken... Het toont immers vooral aan dat het stikstofakkoord sowieso niet juridisch robuust werd opgesteld! Dat lijkt nochtans een basisbeginsel dat veel ellende en onzekerheid had kunnen vermijden. Hoog tijd dus voor een robuust beleid!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken