Startpagina Aardappelen

Belgapom: stijgende prijsnoteringen

De Belgapomprijs voor Fontane op vrijdag 27 januari 2023 bedraagt 300 euro/ton (zonder BTW). De prijs blijft dus stijgen.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor Fontane 318 euro/ton. De rassen Challenger, Innovator en Markies hebben dezelfde prijsnotering als die voor het ras Fontane. De prijzen van zowel Challenger en Innovator stijgen ten opzichte van vorige week.

De marktsteming voor Fontane en Challenger is prijshoudend met een aanbod dat kleiner is dan of gelijk aan de vraag. Belgapom spreekt voor Innovator en Markies van een stabiele marktstemming: het aanbod is gelijk aan de vraag.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken