Startpagina Akkerbouw

Landbouwgrond in de buurt veroorzaakt pesticide in urine

De aanwezigheid van landbouwgrond in de omgeving veroorzaakt glyfosaatresten in de urine bij jongeren. Dat blijkt uit onderzoek in kader van het humane biomonitoringprogramma van Steunpunt Milieu en Gezondheid.

"Op het platteland wonen, wordt over het algemeen gezien als gezond", stellen de onderzoekers. "Maar hoe meer je woning omringd wordt door landbouwvelden, hoe meer resten van het giftige product AMPA in je urine terug te vinden zijn." Blootstelling aan pesticiden en onkruidverdelgers kunnen heel wat gezondheidsrisico's met zich meebrengen zoals kanker, diabetes, ziektes aan de luchtwegen of neurologische aandoeningen.

Bijna de helft van Vlaanderen bestaat uit landbouwgrond. Ook hier worden pesticiden op grote schaal gebruikt, vooral in de fruit-,...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Spruitkool nog milieuvriendelijker telen

Groenten Spruitkool wordt in Vlaanderen vooral geteeld voor de industriemarkt (diepvriesbedrijven). Op een studienamiddag in Roeselare kwamen diverse aspecten van de teelt aan bod, zoals de afstelling en het onderhoud van oogstmachines, insectenbestrijding en de problematiek van metaldehyde in het oppervlaktewater.
Meer artikelen bekijken