Startpagina Actueel

Inflatie duikt onder 10%, maar voeding is duidelijk prijziger

De inflatie is in januari opnieuw gedaald en duikt onder de 10%. De prijs van voeding stijgt echter razendsnel. "De energiecrisis lijkt een voedings(prijs)crisis geworden", aldus professor arbeidseconomie Stijn Baert op Twitter.

Leestijd : 1 min

De inflatie in ons land daalde in januari naar 8,05%, blijkt uit een mededeling van de federale overheidsdienst Economie. Het is de derde maand op rij dat de inflatie afneemt. In december bedroeg de inflatie nog 10,35%, in oktober piekte het cijfer op 12,27%.

Het leven wordt dus minder snel duur dan de voorbije maanden, maar in vergelijking met een jaar geleden is het leven nog steeds duidelijk prijziger. Vooral voeding werd duurder: met 15,59% in een jaar tijd. De prijzen van elektriciteit en aardgas - het voorbije jaar de aanjagers van de inflatie - gaan dan weer in dalende lijn. Aardgas is in januari zelfs 7,1% goedkoper dan een jaar geleden, elektriciteit is 2,8% duurder.

Vooral boodschappen doen is dus veel duurder dan vorig jaar. Oliën zijn 28,2% duurder, vis 15% en zuivel is bijna een kwart (24,6%) duurder dan in januari vorig jaar. Voor eieren bijvoorbeeld betaal je vandaag 34,3% meer dan in januari vorig jaar, voor boter 27,3% en voor halfvolle melk 27,6%. Maar ook brood (18,3%) en vlees (13,8%) zijn in januari heel wat duurder geworden in vergelijking met vorig jaar.

Belga

Lees ook in Actueel

BuSO Sint-Franciscus wint de Oog voor Lekkers-Cup

Actueel Sportief plezier alom vandaag, op de speelplaats van Sint-Franciscus in Roosdaal. De BuSO-school won de Oog voor Lekkers-Cup met 5 leuke uitdagingen rond gezonde voeding. Als extraatje kwam Ketnet-held Sieg De Doncker op bezoek: hij daagde enkele leerlingen uit voor een spannend spel én ging mee in de klassen proeven van gezonde tussendoortjes.
Meer artikelen bekijken