Startpagina Actueel

Inflatie duikt onder 10%, maar voeding is duidelijk prijziger

De inflatie is in januari opnieuw gedaald en duikt onder de 10%. De prijs van voeding stijgt echter razendsnel. "De energiecrisis lijkt een voedings(prijs)crisis geworden", aldus professor arbeidseconomie Stijn Baert op Twitter.

Leestijd : 1 min

De inflatie in ons land daalde in januari naar 8,05%, blijkt uit een mededeling van de federale overheidsdienst Economie. Het is de derde maand op rij dat de inflatie afneemt. In december bedroeg de inflatie nog 10,35%, in oktober piekte het cijfer op 12,27%.

Het leven wordt dus minder snel duur dan de voorbije maanden, maar in vergelijking met een jaar geleden is het leven nog steeds duidelijk prijziger. Vooral voeding werd duurder: met 15,59% in een jaar tijd. De prijzen van elektriciteit en aardgas - het voorbije jaar de aanjagers van de inflatie - gaan dan weer in dalende lijn. Aardgas is in januari zelfs 7,1% goedkoper dan een jaar geleden, elektriciteit is 2,8% duurder.

Vooral boodschappen doen is dus veel duurder dan vorig jaar. Oliën zijn 28,2% duurder, vis 15% en zuivel is bijna een kwart (24,6%) duurder dan in januari vorig jaar. Voor eieren bijvoorbeeld betaal je vandaag 34,3% meer dan in januari vorig jaar, voor boter 27,3% en voor halfvolle melk 27,6%. Maar ook brood (18,3%) en vlees (13,8%) zijn in januari heel wat duurder geworden in vergelijking met vorig jaar.

Belga

Lees ook in Actueel

Zuivelsector wil meer wegen op Europese besluitvorming in Brussel

Melkvee De European Dairy Association (EDA) verzamelde van 7 tot 9 november voor haar jaarlijks congres in Brussel. Voorzitter Giuseppe Ambrosi van de Europese koepelfederatie voor de zuivelsector pleitte er met veel passie voor meer samenwerking doorheen de hele Europese zuivelketen. De EDA wil meer wegen op de besluitvorming van Europa.
Meer artikelen bekijken