Podcast-reeks steekt West-Vlaamse boeren een hart onder de riem
Elke land- en tuinbouwer komt in zijn of haar loopbaan voor een moeilijke beslissing te staan. Op dat kruispunt stellen ze zichzelf vaak de existentiële vraag of ze nog blijven boeren. De provincie West-Vlaanderen liet een podcast maken met 12 getuigenissen van land- en tuinbouwers die zich die vraag stelden, als inspiratie voor wie voor gelijkaardige uitdagingen staat.

Het initiatief voor de 4 podcasts komt van de provincie West-Vlaanderen. “Wij zijn een landbouwprovincie en we merken dat de landbouw van de ene crisis naar de andere gaat. Het aantal aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt is verdubbeld. We vroegen wat wij als provinciebestuur konden betekenen”, duidt Bart Naeyaert, gedeputeerde voor Landbouw.
Nood aan erkenning
Een beetje tegen de verwachting in vroegen de landbouwers niet om meer geld. “Wel dat er naar hen zou geluisterd worden, dat ze erkenning zouden krijgen, dat er iets zou gedaan worden aan hoe ze in de media worden opgevoerd.”
De landbouwers krijgen heel wat te verduren en dan kan een podcast handvaten aanreiken om daarmee om te gaan. In de 4 podcasts over veerkracht en weerbaarheid getuigen 12 land- en tuinbouwers over hun kruispunt en over de moeilijke omstandigheden waarin ze zich bevinden of bevonden, van financiële problemen tot sterfgevallen en een burn out.
Geen stemacteurs
Het aanvankelijke plan om de getuigenissen te laten inspreken door stemacteurs, hebben de podcastmakers meteen laten varen. De 12 boeren vertellen zelf waarom ze een bepaalde weg kozen, welke worstelingen aan hun keuze voorafgingen, welke moeilijkheden ze moesten overwinnen en welke successen ze geboekt hebben. Voor sommigen betekende hun keuze dat ze stopten met boeren, voor anderen was het een startpunt voor iets nieuws.
Drempelverlagend
“Dergelijke authentieke getuigenissen werken drempelverlagend”, weet Els Verté van Boeren op een Kruispunt. “We mogen het stoppen met boeren niet langer als een nederlaag beschouwen. Wat voor de rups het einde is, is voor de rest van de wereld een vlinder.”
De podcastreeks werd samengesteld door Peter De Roeck en Achille Van Ingelgem. Die laatste is een zelfverklaarde stadsjongen die bij wijze van spreken nog nooit één voet op een boerenerf had gezet. Na 1.200 km rijden van de ene hoeve naar de volgende en na 30 uur aan geluidsopnames heeft hij een ander beeld gekregen van de West-Vlaamse landbouwers.
“Veel jaloezie en weinig solidariteit”
“Dat beeld van de stugge, achterdochtige en zwijgzame boer die altijd voortploegt, klopt niet met hoe wij als podcastmakers ontvangen zijn. Wij stootten vooral op veel openheid en nog meer op fierheid. Tegelijk stelden we vast dat er onderling veel jaloezie en weinig solidariteit leeft, dat de omkadering nog beter zou kunnen en dat het ‘supermangevoel’ er misschien uit mag.” Met dat laatste doelt Achille op het feit dat een landbouwer soms heel veel verschillende petjes opzet: financieel directeur, personeelsverantwoordelijke, logistiek manager, marketingverant-woordelijke, …
Bart Naeyaert hoopt dat de podcast ook mensen voorbij de provinciegrenzen zal kunnen inspireren. Je vindt deze podcast op www.thepodcastplanet.be/ westvlaanderen.