Startpagina Pluimvee

Scharreleieren aan prijs van vrije uitloop-eieren om pluimveehouders te steunen

Sinds oktober van vorig jaar lopen kippen die in de buitenlucht komen het risico om besmet te geraken met vogelgriep. De ophokplicht is nodig om de kippen te beschermen. Dit betekent echter ook dat eieren van vrije uitloop-kippen niet langer als vrije uitloop-eieren verkocht kunnen worden, waardoor de pluimveehouders minder betaald worden. Om de pluimveehouders een hart onder de riem te steken, lanceert Colruyt Group de ‘solidariteitjes’.

Leestijd : 2 min

De laatste jaren duikt vogelgriep steeds vaker op en ook op dit moment lopen kippen het risico om besmet te geraken. Daarom is er de ophokplicht, de verplichting om kippen en vogels af te schermen. Dit moet contact met wilde vogels voorkomen, die de ziekte zouden kunnen doorgeven.

Voor professionele pluimveehouders zorgt dit er echter voor dat vrije uitloop-kippen eigenlijk scharrelkippen worden, want zij kunnen niet meer buiten. De eieren van deze kippen mogen, vanaf dat de kippen 16 weken niet buiten kunnen, niet verkocht worden als eieren van vrije uitloop-kippen. Het worden dan scharreleieren.

Scharreleieren

Dat is geen goed nieuws voor de pluimveehouders, want hun eieren worden afgewaardeerd tot scharreleieren, waardoor ze er een lagere prijs voor krijgen en er een overaanbod van scharreleieren kan ontstaan op de markt. Daarom wil Colruyt Group deze pluimveehouders een hart onder de riem steken met het lanceren van de ‘solidariteitjes’. Deze eieren zijn van de getroffen pluimveehouders en hadden vrije uitloop-eieren moeten zijn.

Extra investeringen

De consument betaalt voor de ‘solidariteitjes’ de prijs van vrije uitloop-eieren en steunt zo de getroffen pluimveehouders. Deze pluimveehouders hebben immers extra investeringen gedaan om een vrije uitloop te bouwen en moeten die nog steeds onderhouden. In normale omstandigheden krijgen deze pluimveehouders hier een vergoeding voor, en dankzij de ‘solidariteitjes’ blijft dit behouden.

.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken