Startpagina Milieu

Vlaams Bijeninstituut betreurt gebrek aan strategie tegen Aziatisch hoornaar

Het Vlaams Bijeninstituut (VBI), dat de opsporing en verdelging van de Aziatische hoornaar opvolgt, betreurt dat de Vlaamse overheid geen strategie heeft voor de verdere bestrijding van de wespensoort. Nochtans worden de hoornaars weer actief nu de temperaturen stijgen.

Leestijd : 1 min

De voorbije 2 jaar voerde het VBI de opvolging van de Aziatische hoornaar uit in samenwerking met het agentschap Natuur en Bos (ANB) en het departement Landbouw en Visserij. Die samenwerking verloopt nu stroef, aldus het VBI.

Er zou nog niet zijn besloten wanneer de vernietiging van nesten weer zal worden opgestart. Daardoor kan het VBI geen antwoord geven aan bezorgde gemeenten en moet hen steeds doorverwijzen naar de Vlaamse overheid. Het VBI benadrukt dat dat de Aziatische hoornaar bijzonder agressief kan zijn als hun nest wordt benaderd. Gewone bescherming, zoals een imkerpak, zijn daar niet tegen bestand. Zelf verdelgen wordt daarom stelligst afgeraden.

De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor de honingbij die al jaar en dag in onze contreien rondvliegt. Door de honingbij te belagen, betekent de exoot ook slecht nieuws voor de land- en tuinbouw: bijen vervullen als bestuivers immers een belangrijke rol.

Vorig jaar maakte de Vlaamse regering nog 130.000 euro vrij voor de bestrijding van de wespensoort.

Belga

Lees ook in Milieu

Wat houden natuurbeheerplannen juist in en wat zijn de gevolgen ervan?

Recht In het Natuurdecreet werden diverse maatregelen en instrumenten ingeschreven met het oog op onder meer natuurbehoud, natuurontwikkeling en natuurbeheer. Een van deze instrumenten betreft het Natuurbeheerplan (hierna ook NBP). Momenteel zijn er zo’n tiental natuurbeheerplannen waarvoor de consultatieperiode (zeg maar het openbaar onderzoek) loopt. Dat vormt een goede aanleiding om wat dieper in te gaan op deze plannen.
Meer artikelen bekijken