Startpagina Melkvee

Bepaal mee wie de bioveiligheidsaward wint

De negen genomineerden voor de laatste ronde van de Bioveiligheid Award zijn bekend. Benieuwd om te weten wie de selectie van de jury gehaald heeft? Surf dan naar www.mijnmaniervanwerken.be. Op deze website kunt u ook uw stem uitbrengen voor uw favoriete kandidaat (één per categorie: vleesvee, melkvee en vleeskalveren).

Leestijd : 2 min

16 pregeselecteerden

De voorbije maanden doorkruiste de jury voor de Bioveiligheid Award heel Vlaanderen om alle 16 pregeselecteerde bedrijven te bezoeken. Onder de gegadigden waren er zowel veehouders met jarenlange ervaring als jonge mensen die hun bedrijf pas hadden opgestart. Sommige bedrijven beschikken over nieuwe stallen, andere zijn er nog aan het bouwen. Deze veehouders toonden aan dat ze bij de bedrijfsindeling ook aan bioveiligheid hadden gedacht. Andere bedrijven bewezen dan weer dat het mogelijk is om zonder zware investeringen bioveilig te werken in bestaande, minder recente stallen. Sommige veehouders bleken zelfs heel inventief met het gebruik van de bestaande infrastructuur.

Inspiratie

uit andere sectoren

Wat verder opviel was dat een derde van de bedrijven inspiratie haalt bij andere diersoorten. Zo waren er drie bedrijven die in het verleden ook varkens hielden en twee die nog steeds pluimvee houden, sectoren waar men al langer vertrouwd is met de toepassing van bioveiligheidsmaatregelen. Enkele veehouders lieten zich zelfs inspireren door totaal andere sectoren.

Kwestie van maatwerk

Alle deelnemende veehouders toonden de jury hoe zij bioveiligheid concreet vertalen naar haalbare maatregelen die aansluiten bij de specifieke noden en mogelijkheden van het bedrijf. Dit bewijst nog maar eens dat bioveiligheid een kwestie van maatwerk is.

Dierenarts

Verder blijkt ook een goede samenwerking tussen veehouder en bedrijfsdierenarts een belangrijk ingrediënt voor een bioveilige manier van werken. Op zowat alle bedrijven die we bezocht hebben, speelt de dierenarts, die de veehouder met raad en daad bijstaat, een niet te onderschatten rol.

Stemmen maar...

Na rijp beraad heeft de jury nu 9 van de 16 pregeselecteerde bedrijven aangeduid voor de eindronde. Bent u benieuwd om te weten wie de laatste ronde gehaald heeft? Neem dan snel een kijkje op www.mijnmaniervanwerken.be. Tot 15 november kunt u uw stem uitbrengen voor de bedrijven die volgens u de Bioveiligheid Award verdienen – één per categorie (vleesvee, melkvee en vleeskalveren). Nodig ook uw familie, vrienden en kennissen uit om mee te stemmen.

Iedereen kan éénmaal stemmen op zijn/haar favorieten. De winnaars worden uiteindelijk gekozen op basis van de publieksstemming én de juryverslagen. Op Agribex verneemt u wie de drie eindwinnaars zijn.

DGZ

Lees ook in Melkvee

Zonne- en windenergie combineren voor een gelijkmatigere voorziening

Agribex Een landbouwbedrijf kan niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Leen Mertens en haar vader kozen er 3 jaar geleden bewust voor om extra zonnepanelen te leggen, en om dit te combineren met een windmolen en batterijen voor opslag. “Zo kunnen we het maximum uit ons bedrijf halen”, vertelt Leen.
Meer artikelen bekijken