Startpagina Milieu

Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers én imkers beplanten mee het landschap

De elfde editie van de groepsaankoop plantgoed, bloemenzaad en nestkasten van de Provincie Oost-Vlaanderen leverde 223 bestellingen op.

Leestijd : 2 min

Gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Plattelandsbeleid is tevreden: "Inheemse bomen, struiken, heggen en hagen zijn belangrijke landschapselementen en dragen bij aan een meer natuurlijke omgeving in de buurt van landbouwbedrijfsgebouwen. Via de groepsaankoop werden land- en tuinbouwers en imkers gestimuleerd om effectief aan te planten."

Biodiversiteit stimuleren

Bloemenzaad wordt steeds vaker uitgezaaid aan de randen van akkers of in hoekjes die moeilijk bereikbaar zijn. Deze bloemrijke akkerranden zorgen voor meer biodiversiteit in het landbouwlandschap. Ze trekken insecten en vogels aan en dragen bij aan een betere bestuiving van gewassen en aan natuurlijke plaagbestrijding. Ook mensen appreciëren kleur en variatie in het landschap.

De steenuil, mus en boerenzwaluw zijn diersoorten die vaak te vinden zijn in de buurt van landbouwbedrijven. Ze zorgen voor een natuurlijke bestrijding van insecten, maar vinden moeilijk onderdak in hedendaagse stallen en loodsen. Door nestkasten te plaatsen, creëren landbouwers extra nestgelegenheid en schuilplaatsen.

De nestkasten voor mussen en steenuilen zijn gemaakt door de studenten van Richtpunt Campus Eeklo; de boerenzwaluwkommetjes door Pro Mente vzw.

Enkele cijfers

- 212 deelnemers, waarvan 190 landbouwers

- 15 931 stuks inheems plantgoed (bosgoed, bomen, struiken en klimplanten) besteld door 136 deelnemers

- 180 zakken (gratis) bloemenzaad van meerjarige soorten, elk voor 750 m² bloemenrand

- 160 zakken (gratis) bloemenzaad van een- en tweejarige bloemen, elk voor 750 m² bloemenrand

- Of anders geformuleerd: 162 landbouwers zaaien minstens 25 ha aan bloemenpracht in op Oost-Vlaamse percelen en akkerranden

- 61 nestkasten voor boerenzwaluw, mus en steenuil

Provincie Oost-Vlaanderen

Lees ook in Milieu

Meer artikelen bekijken