Startpagina Pluimvee

Europa laat vaccineren tegen vogelgriep toe

De Europese Commissie heeft op 20 februari een reglement goedgekeurd waardoor men in de Europese Unie kan terugvallen op vaccineren tegen de hoogpathogene vormen van vogelgriep als manier om de ziekte te voorkomen of onder controle te houden.

Leestijd : 2 min

De vraag naar regels voor vaccinatie tegen vogelgriep komt volgens het Europese voedselveiligheidsagentschap (EFSA) van de lidstaten, die sinds de zomer van 2022 geconfronteerd worden met het hoogpathogene vogelgriepvirus.

Sinds de jaren ‘90 van vorige eeuw hanteert Europa een non-vaccinatiebeleid voor vogelgriep, maar dat beleid is niet langer houdbaar. In een tekst die op 12 maart van kracht wordt, preciseert de Europese Commissie de toegelaten soorten vaccins, de opvolging ervan en de regels om de dieren te transporteren.

Conform internationale normen

De commissie verzekert dat deze geharmoniseerde regels conform zijn met de internationale normen van de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid (World Organization for Animal Health – WOAH) waardoor er geen belemmeringen zouden zijn inzake handel met derde landen.

Deze internationale normen laten reeds vaccinatie tegen vogelgriep toe en stellen geen handelsbeperkingen in, voor zover de controle van de gevaccineerde dieren aantoont dat de vogelgriep er niet circuleert.

Tegelijk geeft de Europese Commissie toe dat de toepassing van deze normen, en meer bepaald voor deze nieuwe piste in het omgaan met de ziekte zoals de vaccinatie, voor moeilijkheden kan zorgen omdat landen die geen lid zijn van de Europese Unie niet altijd de normen van de WOAH respecteren.

De regels die Europa vastlegt, bepalen dat gevaccineerd pluimvee en hun afgeleide producten mogen getransporteerd worden mits bepaalde voorwaarden worden gerespecteerd. Eén van de regels is dat er geen vaccins mogen gebruikt worden met een ‘levend’ vogelgriepvirus, waarbij het niet uitmaakt of dat virus verzwakt is of niet. En er moet controle en opvolging zijn na de vaccinatie.

Testen in Nederland

In onder meer Egypte en verschillende landen in Azië wordt gevaccineerd tegen vogelgriep. Maar die vaccins blijken in het veld niet effectief genoeg tegen de nieuwe, hoogpathogene vogelgriep en hebben de uitbraken in deze landen niet kunnen stoppen.

In verschillende Europese landen lopen momenteel vaccinatiestudies voor de hoogpathogene vogelgriep. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Nederland onderzoekt sinds vorig jaar de werking van 3 vogelgriepvaccins van 3 verschillende farmaceuten. Die vaccins tegen het virus worden getest bij legkippen.

Filip Van der Linden

Lees ook in Pluimvee

Scharreleieren aan prijs van vrije uitloop-eieren om pluimveehouders te steunen

Pluimvee Sinds oktober van vorig jaar lopen kippen die in de buitenlucht komen het risico om besmet te geraken met vogelgriep. De ophokplicht is nodig om de kippen te beschermen. Dit betekent echter ook dat eieren van vrije uitloop-kippen niet langer als vrije uitloop-eieren verkocht kunnen worden, waardoor de pluimveehouders minder betaald worden. Om de pluimveehouders een hart onder de riem te steken, lanceert Colruyt Group de ‘solidariteitjes’.
Meer artikelen bekijken