Startpagina Edito

Edito: Wederzijds begrip kan niet van één kant komen

Dat de landbouw anders is dan andere sectoren, is voor menig burger nog steeds niet duidelijk. Nu het stikstofdossier meer dan ooit actueel is, komen eindelijk ook stemmen vanuit de buik van de sector in de nationale media. Het kan het (wederzijds) begrip enkel vooruithelpen.

Leestijd : 2 min

Voor wie ze nog niet beluisterde, de recente podcasts over stikstof en over de ervaringen van enkele West-Vlaamse boeren die op een kruispunt staan (of stonden), zijn een must voor iedereen.

Varkenshouder Christophe en melkveehoudster Steffie deden mee aan ‘Blijven boeren’. Ze mochten hun verhaal ook doen bij ‘Voorproevers’ op Radio 1. Radiomaakster Annemie Peeters toonde daarbij alvast veel begrip. Het drong tot haar door dat het leven en werk van de landbouwer zich veelal afspeelt op één plaats: de boerderij. Daarbij gaat al hun aandacht naar eten op het bord brengen voor iedereen. Het onbegrip van de buitenwereld voor de landbouw komt hard aan en het ‘agribashen’ is vaak heel moeilijk te vatten. Stoppen is voor velen echter geen optie. Het was een radio-uitzending die best wel binnenkwam.

Joris Relaes staat als ‘grote baas’ van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) bekend om zijn nuchtere kijk op de materie. Hij nam deel aan de laatste aflevering van de podcast ‘Stikstof uitgespit’. Daar hoorden we hem al vertellen dat de landbouw een buitenbeentje is. In het kader van de moeilijke dossiers die op de regeringstafel liggen, wil je als – niet-neutrale - luisteraar dat iedereen dit wel eens hoort. Begin deze week (27 februari) kreeg Relaes hiertoe de kans... opnieuw op Radio 1. “Zowel op ecologisch als economisch vlak bestaat er geen gelijkaardige sector. Het is de enige sector die werkt met levend materiaal, daarom hebben landbouwers te maken met risico’s als plantenziekten en slecht weer”, maakte hij duidelijk. Dat maakt het moeilijk om alle omstandigheden met hun vele onvoorspelbaarheden in wetten vast te leggen. Toch gebeurt dat voortdurend. Denk aan het zogenaamde ‘kalenderboeren’ zoals de overheid het wil, wat niet strookt met de realiteit op het veld.

Relaes gelooft er echter rotsvast in dat landbouw en natuur wél te verzoenen zijn. “We hebben in Vlaanderen het probleem dat de omgeving versnipperd is, dus moeten we meer moeite doen om beide te verzoenen.” De landbouwers houden allang van de natuur, ze werken er immers dagelijks mee en doen nu meer dan ooit inspanningen om te vergroenen. Nu andersom nog... It takes two – of in de Vlaamse regering three – to tango.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken