Startpagina Akkerbouw

Oproep aan West-Vlaamse landbouwers: Meld kievitsnesten op je percelen!

Heel wat landbouwers houden tijdens de drukke veldwerkzaamheden in het voorjaar al rekening met de aanwezigheid van kievitsnesten op hun akkers.

Leestijd : 1 min

Kievitsnesten zijn zeer echter goed gecamoufleerd, waardoor er nog heel wat onbewust en ongewild verloren gaan. Het beschermen van kievitsnesten is noodzakelijk om het voortbestaan van deze soort te verzekeren.

Screening door drones

Samen met Inagro onderzoeken we in het kader van het PDPO-project ‘Vogelvriendelijk boeren’ of nieuwe technologieën zoals drones landbouwers hierbij kunnen helpen: zo zou voorafgaand of tijdens de voorjaarswerkzaamheden een perceel door een drone gescreend kunnen worden op de aanwezigheid van kievitsnesten, waarna de (gps-)locaties aan de landbouwer worden doorgegeven.

Om deze dronedetectie en -technologie verder te ontwikkelen en op punt te zetten, zijn we dit voorjaar opnieuw op zoek naar landbouwers met kievitsnesten op hun percelen. Boven deze percelen voeren we dan een korte automatisch gestuurde testvlucht uit.

Ben je een landbouwer in West-Vlaanderen? Spot je tussen half maart en half april kievitsnesten op je percelen? Neem dan contact op met Korneel Verslyppe via 0470 36 31 01 of korneel.verslyppe@boerennatuur.be en maak mee het verschil voor de kievit!

Korneel Verslypen, regiocoördinator Boerennatuur Vlaanderen

Lees ook in Akkerbouw

Bocholt Stuwt: stuwtjes voor een klimaatrobuust waterbeheer

Akkerbouw In 2022 werden we geconfronteerd met een zeer droge zomer. Op 2021 na werden tijdens de laatste 5 zomers recordperiodes van droogte vastgesteld. De wetenschap verwacht dat in de toekomst weersextremen zullen toenemen. Zowel periodes van droogtes als van veelvuldige neerslag zullen steeds vaker voorvallen. Een robuust waterbeheer is nodig, dat samen met landbouwers voor gezorgd kan worden. Met het project Bocholt Stuwt worden landbouwers hierbij ondersteund.
Meer artikelen bekijken