Startpagina Actueel

Burgerplatform wil hoorzitting over CETA afdwingen

De burgerplatformen d19-20 en Constituante hebben 15.000 handtekeningen verzameld om een hoorzitting over CETA af te dwingen in het Vlaams parlement. Als de handtekeningen geldig blijken, moeten de organisaties volgens het reglement worden gehoord in de commissie Buitenlands Beleid.

Leestijd : 1 min

Het verzet tegen het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada kwam vooral uit Waalse hoek, maar ook in Vlaanderen blijken nog steeds veel mensen tegen de overeenkomst gekant. "Een van de voornaamste kritieken is dat onze landbouwers een mes in de rug wordt gestoken", zegt Andy Vermaut van d19-20. "Er zal tot zestien keer meer vlees worden ingevoerd uit Canada, waardoor onze landbouwers nog meer problemen krijgen om een deftige prijs voor hun product te krijgen. Is dat zo verstandig na het weg vallen van de Russische markt voor onze veetelers?"

Een andere kritiek is dat gemeenten en regio's kunnen worden vervolgd als ze wetgeving opstellen die indruist tegen de belangen van multinationals. "Daarbij kunnen miljoenen of miljarden euro's aan schadeclaims worden geëist. Een dergelijk systeem bestaat ook al elders in de wereld en daar wordt het in toenemende mate gebruikt door multinationals om overheden zwaar onder druk te zetten."

De burgerplatformen willen het Vlaams parlement vragen een volksraadpleging over CETA te houden. De diensten van het parlement bevestigen de ontvangst van de handtekeningen en slaan nu aan het tellen.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken