Startpagina Fruit

Onderzoek toont belang van nachtinsecten bij bestuiving van gewassen aan

Het belang van nachtinsecten bij de bestuiving van gewassen wordt onderschat. Dat bewijst een onderzoek van de Nederlandse Wageningen Universiteit in samenwerking met De Vlinderstichting, waarover Natuurpunt woensdag bericht. De studie ging bij een populatie van 168 aardbeienplanten na of de grootte van de oogst verschilt naargelang het tijdstip van bestuiving.

Leestijd : 1 min

Een kwart van de aardbeienplanten kon zowel overdag als 's nachts bestoven worden. De helft van de planten werd enkel overdag of 's nachts blootgesteld. Een laatste kwart van de planten werd niet aan bestuiving blootgesteld. Per categorie werd de oogst gemeten en vergeleken op vlak van gewicht, doorsnede, vorm en zoetheid. 

Verschillend gewicht

Van de 626 aardbeien die geoogst werden bleek dat het gewicht het laagst was bij de planten die niet aan bestuiving werden blootgesteld. In vele gevallen waren ze zelfs misvormd. De aardbeien uit de categorieën die enkel overdag of 's nachts bestoven werden, waren qua vorm en gewicht vergelijkbaar. De planten die zowel overdag als 's nachts aan bestuiving werden blootgesteld hadden het zwaarste gemiddelde gewicht. 

Volgens de wetenschappers bewijst dit dat nachtbestuiving minstens even belangrijk is als bestuiving overdag. Zij vinden dan ook dat er meer aandacht moet zijn voor de bescherming van nachtbestuivers in agrarisch gebied. Ook bij het nagaan van een dalende insectenpopulatie en de gevolgen voor het bestuiven van gewassen moet er meer rekening gehouden worden met nachtbestuivers.

Belga

Lees ook in Fruit

Plantentuin Meise op zoek naar wilde bananensoorten om resistenties tegen te gaan

Fruit Wetenschappers van Plantentuin Meise zijn twee weken op expeditie naar het noorden van Australië om er op zoek te gaan naar wilde bananensoorten. Doel is om de genetische diversiteit van de soorten in kaart te brengen, om uiteindelijk de eetbanaan, die op dit moment sterk onder druk staat, meer resistent te maken tegen ziektes.
Meer artikelen bekijken