Startpagina Actueel

BoerBurgerBelangen uit verkiezingsambities

De 7de Dag op één pakte op zondagmiddag 26 maart weer uit met een schare aan politiekers met een zeg over de landbouw én het platteland. Zowel gevestigde waarden zoals ministers Demir en Brouns als nieuwkomer Tine Hermans van BoerBurgerBelangen schoven aan de tafel. Jammer genoeg niet tezamen. Hermans uitte de ambitie om met haar partij deel te nemen aan de volgende verkiezingen.

Leestijd : 3 min

Na het overdonderend succes van BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Nederlandse provinciale verkiezingen op 15 maart, werd in Vlaanderen een Facebookgroep voor BoerBurgerBelangen gelanceerd door Tine Hermans. In een mum van tijd kent deze groep al bijna 15.000 volgers, inclusief ook minister Jo Brouns. Het bleef niet onopgemerkt in de media. Hermans werd plots ‘gebombardeerd’ tot Vlaamse Caroline van der Plas, het boegbeeld van BBB. “Ik wil zo pas genoemd worden als wij als partij een mooi verkiezingsresultaat neerzetten”, relativeerde Hermans deze stelling tijdens de 7de Dag. “Het is de kiezer die daar het laatste woord in heeft.” Daarmee gaf Hermans alvast ambities weer. De Facebookgroep is een eerste stap naar een volwaardige partij. Net als BBB wil BoerBurgerBelangen de stem van het platteland in het parlement - bij ons dus in Brussel - laten horen.

De burgers zijn het beu

Het succes van de Facebookgroep komt volgens Hermans omdat er heel veel leeft bij de burgers en sowieso bij landbouwers omwille van de actuele dossiers. “Heel veel burgers zijn het beu hoe de politiek omgaat met (de problemen van) de mensen. Men voelt zich niet gehoord. En daar willen wij verandering in brengen.” Hermans wijst daarbij ook naar het gekibbel in het parlement zonder dat de problemen inhoudelijk worden uitgewerkt.

Aangezien boerendochter Hermans woont in het Turnhouts Vennengebied is stikstof weliswaar een belangrijke drijfveer voor haar engagement. “Wij willen dat de landbouwers op een eerlijke, correcte en rechtvaardige manier behandeld worden in dit dossier. De impact van de maatregelen waar ze nu mee worden geconfronteerd is onmenselijk.”

Het voorbije jaar aanhoorde en ontmoette Hermans zowel minister Demir als minister Brouns tijdens diverse boerenmeetings. Ze betreurt dat minister Demir niet met meer respect is omgegaan met de landbouwers en hen niet meer inspraak heeft gegeven. Ze hekelt het voortdurende gebruik van foutieve cijfers, terwijl de landbouwers hierop worden afgerekend. Ze verwees in het interview ook naar een wetenschappelijk rapport dat eind vorige jaar in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift  Nature verscheen. “De resultaten uit deze studie zijn onthutsend en moeten op tafel komen: 44% van de emissie van ammoniakstikstof zou uit verbrandingsprocessen uit industrie en transport komen.”

Na de uitzending tweette Hermans dat de betreffende studie blijkbaar al op de tafel van de Vlaamse regering lag maar dat er niets mee gebeurde...

Deelname aan verkiezingen 2024

BoerBurgerBelangen wil alvast als onafhankelijke partij deelnemen aan de volgende verkiezingen, en dit niet in de schoot van cd&v. Minister Jo Brouns stak dit weekend in een interview in ‘De Zondag’ nochtans de hand uit naar Tine Hermans. Hij herhaalde het aanbod dat Hermans welkom is op de cd&v-lijst later in de 7de Dag. Brouns zat er aan de tafel als Vlaams minister van Werk in kader van de malaise bij Delhaize. Cd&v gaf op zaterdag 25 maart tijdens het ideologisch congres van de partij ook al te kennen dat de partij regelrecht kiest voor het platteland. Dat is tevens het doelpubliek van BoerBurgerBelangen.

Tine Hermans beseft dat meedoen aan de volgende verkiezingen (voorjaar 2024) niet evident is. “Het is ongelooflijk hoeveel draagvlak we hebben en hoeveel steun we ontvangen. We zijn intussen al goed omringd door deskundigen en mensen uit het middenveld.” Voor Hermans is het geen optie om aan te sluiten bij een bestaande partij die zich nu opwerpt als verdediger van het platteland. Ook Vlaams Belang dingt naar de stem van de landbouwer. “Wij zijn een jonge, nieuwe en frisse partij”, stelt Hermans. “De regeringspartijen zijn met handen en voeten aan elkaar gebonden.” Hermans is dus niet zinnens op de cd&v lijst te gaan staan.

Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd. Velen kijken uit naar het totale partijprogramma van deze nieuwe partij. Tijdens de 7de Dag werd immers voornamelijk gepraat over de belangen van de boeren en minder over burgers, het tweede belangrijke woord in de naam van de gloednieuwe partij BoerBurgerBelangen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Portugese regering rantsoeneert water voor landbouw

Actueel De Portugese regering heeft besloten water te rantsoeneren in het oosten van de Algarve. De toeristische regio in het zuiden kreunt onder de droogte. Het doel is om op termijn het gebruik van grondwater met 15% te verminderen
Meer artikelen bekijken