Startpagina Fruit

Fruittelers met vorstgevoelige percelen nemen maatregelen om bloesems te beschermen

Verschillende fruittelers hebben afgelopen nacht voor het eerst dit jaar de grote middelen moeten bovenhalen om vorstschade aan hun bloesems te voorkomen. Deze nacht werden temperaturen rond de -2 °C gemeten.

Leestijd : 1 min

Vooral de fruittelers die pruimen telen, haalden de warmtekanonnen en vuurpotten van stal om hun bloesems te beschermen. "Maar dat waren uitzonderingen en is zeker niet algemeen", zo laat Danny Bylemans van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) weten.

"De teler weet goed welke zijn vorstgevoelige percelen zijn en of ze daar op geplant hebben. Dan weten ze dat als ze niets doen, ze snel schade hebben", zegt Bylemans.

De start van het bloesemseizoen van de appel- en perenbomen wordt rond het weekend verwacht. "Als je nu al rondkijkt zie je links en rechts al een bloemetje opengaan", vervolgt Bylemans. "We vermoeden dat we door de klimaatverandering een minder synchrone bloei hebben. Maar om voor een paar procent van de bloemen maatregelen te nemen, daarvoor zijn die kosten te groot. Zeker als je de prijs van de vuurpotten, het gas van de machines en het werk dat je erin steekt meetelt."

Dit jaar zullen er vooral veel bloesems van conferenceperen te zien zijn in Haspengouw, omdat de fruittelers al enkele jaren bezig zijn de appelbomen te vervangen door die met conferenceperen. "Daarin is onze conferencepeer uniek, want als de eicel van de vrucht bevroren is, gaat die toch een vrucht geven zonder zaadjes."

Belga

Lees ook in Fruit

BelOrta klaar voor de toekomst met gloednieuw sorteercentrum

Fruit Op vrijdag 25 augustus heeft BelOrta het gloednieuwe geautomatiseerde sorteercentrum voor appels en peren op de site te Borgloon officieel geopend. Het nieuwe sorteercentrum markeert een belangrijke mijlpaal voor de coöperatie en de Belgische appel- en peersector. Ook Minister van Landbouw, Jo Brouns, was van de partij.
Meer artikelen bekijken