Startpagina Varkens

Nieuwe Spaanse PRRSV-stam Rosalia nog niet gedetecteerd in België

De wereld van het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSV) staat niet stil en zeker niet in landen waar veel varkens aanwezig zijn. Dat is ook het geval in Spanje, waar de nieuwe PRRSV-stam Rosalia tot ernstige ziekte-uitbraken leidde. Voorlopig is deze stam nog niet gedetecteerd in België en werden noch bij de DGZ regiodierenartsen, noch in de autopsiezaal van DGZ PRRSV-uitbraken gerapporteerd of onderzocht die doen vermoeden dat Rosalia in het land is.

Leestijd : 3 min

Rosalia behoort tot het Europese type PRRSV en wordt gedetecteerd met de standaard PCR-test. Om er zeker van te zijn dat de gevonden PRRSV-stam Rosalia is, is verdere sequentiebepaling nodig.

Het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus komt wereldwijd voor en kan onderverdeeld worden in 2 genotypes: het Noord-Amerikaanse (NA) type en het Europese (EU) type. In België zijn het enkel de Europese types die problemen in het veld veroorzaken.

Verschillende gevolgen

Een uitbraak van PRRSV kan een ware abortusstorm veroorzaken bij zeugen die geen bescherming tegen de ziekte hebben. Bij zeugen die gedeeltelijk beschermd zijn, bijvoorbeeld door vaccinatie of door eerder contact met het virus, zijn de symptomen vaak minder opvallend. Bij deze dieren zien we een verhoging van het aantal verwerpingen, een groter aantal zwakke of doodgeboren biggen en meer problemen bij de biggen in de biggenafdeling.

Bij biggen en (jonge) vleesvarkens veroorzaakt PRRSV vooral ademhalingsproblemen. Deze kunnen al gezien worden rond het spenen, wat sowieso een moeilijke periode is voor biggen. Voorts heeft PRRSV een negatieve invloed op de technische prestaties van de besmette biggen, zoals groei en voederconversie, ook al lijken de biggen op het eerste gezicht misschien niet ziek te zijn.

Binnen elk genotype van het PRRSV zijn er varianten of stammen die meer of minder ziekteproblemen veroorzaken. Rosaliais van het eerstgenoemde type: we zien veel meer ernstig zieke zeugen met zelfs sterfte tot gevolg, meer abortussen en meer doodgeboren biggen. In vergelijking met andere PRRSV-stammen ligt ook het sterftecijfer bij gespeende biggen en bij vleesvarkens beduidend hoger als deze dieren besmet worden met Rosalia.

Nood aan verder onderzoek

Om een besmetting met PRRSV aan te tonen, kan men op zoek gaan naar het genetisch materiaal van het virus aan de hand van een PCR-test. Dit genetisch materiaal kan gezocht worden in het bloed van besmette varkens, maar ook via een autopsie op bijvoorbeeld organen of verworpen foetussen. Een PCR is een gevoelige analysetechniek die het onderscheid kan maken tussen de Noord-Amerikaanse en Europese stammen. Als we de aanwezigheid van de Europese Rosalia-stam willen bevestigen, moet er een verdere sequenering uitgevoerd worden, zodat we meer details verkrijgen over de specifieke virusstam die gevonden werd.

Bioveiligheid troef

De belangrijkste manier van ziekteverspreiding tussen bedrijven is via (transport van) de dieren zelf. Dit is niet anders bij Rosalia. Momenteel worden er echter (bijna) geen varkens vanuit Spanje naar België getransporteerd. Omgekeerd gaan er wel vrachtwagens met Belgische - en dus niet met Rosalia besmette - biggen naar Spanje. Deze transporten moeten goed gereinigd en ontsmet worden vooraleer ze terugkeren naar België.

Bioveiligheidsmaatregelen

Sowieso blijft bioveiligheid de belangrijkste maatregel om te vermijden dat een nieuwe PRRSV-stam het bedrijf binnenkomt en zich binnen het bedrijf verspreidt. Enkele belangrijke externe bioveiligheidsmaatregelen zijn:

- Voorzie een hygiënesluismet een propere bedrijfseigen overall en laarzen, waar de externe bezoeker minstens de handen kan wassen vooraleer hij/zij het bedrijf betreedt. Een douche nemen is nog beter.

 -Laat enkel bezoekers in de stal die echt nodig zijn.

- Laat de chauffeurdie de biggen komt laden nooit in de stallen.

- Zorg dat er geen terugloop van varkens mogelijk is, eens ze op de vrachtwagen zijn geweest.

- Reinig en ontsmet zowel de laadplaats als de kadaverplaats na ieder gebruik.

DGZ

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken