Startpagina Melkvee

Een dagelijkse strijd tegen de klok

Om de levenskwaliteit van melkveehouders te verhogen en om meer mentale rust te bieden starten 2 Leader-projecten in de Westhoek en Midden-West-Vlaanderen rond arbeid en melkvee.

Leestijd : 3 min

Inagro wil inspelen op de arbeidsnoden van melkveehouders via 2 goedgekeurde Leader-projecten rond ‘arbeid & melkvee’, namelijk: ‘Nieuwe doelgroepen aan de slag op melkveebedrijven in Midden-West-Vlaanderen’  en ‘Melkveebedrijven in de Westhoek willen met nieuwe arbeidskrachten hun levenskwaliteit verbeteren’.

We kennen allemaal wel melkveehouders die zeggen dat ze ‘door het werk niet meer geraken’, die niet meer aan vergaderingen deelnemen wegens tijdsgebrek of situaties waarbij de melkkwaliteit suboptimaal is omdat er tijd ontbreekt om problemen uit te zoeken en aan te pakken. Op sommige bedrijven blijven diergezondheidsproblemen, zoals klauwproblemen, voortduren omdat de melkveehouders achter de feiten aanlopen. Melkveehouders ervaren fysieke klachten door de dagelijkse handelingen bij het melken, enzomeer.

Tegelijk zijn er verschillende doelgroepen die op zoek zijn naar een job. In West-Vlaanderen zijn er verschillende instanties die proberen om deze kandidaten aan een job te helpen. Er ligt een pak basiskennis klaar rond arbeidsefficiëntie en tewerkstelling uit het eerdere Interreg-project ‘CowForme’ en dankzij dit project werden goede relaties opgebouwd met diverse partijen die rond tewerkstelling bezig zijn. Daarnaast kunnen nieuwe technologieën zoals exoskeletten een deel van de oplossing zijn voor de fysieke klachten die melkveehouders ervaren.

De arbeidsnoden van melkveehouders

De Leader-projecten rond ‘arbeid & melkvee’ hebben als doel om op een innovatieve manier op zoek te gaan naar potentiële werknemers voor melkveebedrijven en om melkveehouders op nieuwe manieren te ondersteunen bij het efficiënter runnen van hun bedrijf. Dit zal de levenskwaliteit van de melkveehouders verhogen en hun meer mentale rust bieden.

Het is een vervolg op het Interreg-project ‘CowForme’, waarin veel kennis en materialen werden ontwikkeld die nog niet voldoende worden gebruikt voor het vinden van geschikte werknemers en het begeleiden van melkveehouders. Uit CowForme is ook gebleken dat melkveehouders meerdere begeleidingsbezoeken nodig hebben om nieuwe procedures te leren.

Projectdoelstellingen

Melkveehouders krijgen via deze projecten de mogelijkheid om begeleid te worden bij het opstarten van een werknemer, om tips te verwerven om efficiënter te werken en om ergonomische hulpmiddelen uit te testen en te ontlenen.

Melkveehouder zoekt medewerker Uit bevragingen blijkt dat melkveehouders worstelen met een gebrek aan vrije tijd, inkomensonzekerheid, onaanvaardbare werkdruk, fysiek zware taken en mentale last en stress. Een groot deel van de melkveehouders heeft interesse in het aanwerven van (deeltijdse) werknemers, maar de kostprijs en het vinden van geschikte kandidaten zijn obstakels. Er is behoefte aan opleiding en ondersteuning bij het aanwerven en behouden van personeel.

Om geschikte arbeidskrachten te vinden, zullen job events worden georganiseerd bij lokale melkveehouders, waarbij verschillende lokale partijen zullen worden uitgenodigd, waaronder OCMW’s, gemeenten, lokale interimkantoren, loopbaanbegeleiders, VDAB-bemiddelaars, enzomeer.

Melkveehouder zoekt efficiëntie Via 1-op-1-begeleiding willen we tips & tricks aanreiken die gericht zijn op de specifieke noden van de individuele melkveehouder. Door focus farm-studieclubs, infosessies en WhatsApp-groepen willen we melkveehouders ook laten leren van elkaar en kennis uitwisselen. De opgedane kennis zal via digitale media worden verspreid naar melkveehouders en werkzoekenden die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

Melkveehouder zoekt ergonomie Zowel uit zelfzorg als in het kader van de ‘opstart van een medewerker’, is het belangrijk om taken op een ergonomische en veilige manier uit te voeren. Do’s en don’ts rond arbeidsveiligheid, alsook hulpmiddelen om ergonomisch verantwoord te melken, worden onder de loep genomen. Zo zullen we bijvoorbeeld een exoskelet demonstreren en bieden we melkveehouders de kans om dit zelf uit te testen.

Heb je interesse of wil je meer info over de bovenstaande doelstellingen? Of rijzen er andere vragen rond arbeid en melkveehouderij? Neem dan contact op met Ilse (ilse.louwagie@inagro.be) of met Lisa (lisa.dejonghe@inagro.be).

Inagro

Lees ook in Melkvee

ILVO op zoek naar toekomstbestendige bedrijfsconcepten in de melkveesector

Melkvee Hoe kunnen individuele melkveebedrijven hun toekomst beveiligen in de veranderende context die zich aandient? In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij hebben ILVO-onderzoekers 10 denkpistes ontwikkeld rond deze vraag. Twee scenario’s zijn ten volle uitgewerkt en doorgerekend qua economisch, ecologisch, ruimtelijk en maatschappelijk effect. Zij vertrekken alle 2 van de hypothese dat een melkveebedrijf 15% minder koeien zou aanhouden en dat er met de vrijgekomen ruimte en arbeid andere verdienactiviteiten worden uitgebouwd.
Meer artikelen bekijken