Startpagina Granen

Commissie vindt Pools en Hongaars importverbod voor Oekraïens graan ‘onaanvaardbaar’

De beslissing van Polen en Hongarije om de import van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne tijdelijk te verbieden, botst op onbegrip bij de Europese Commissie. De maatregel is ‘onaanvaardbaar’, zei een woordvoerster op 17 april. Wel plant de Commissie een tweede hulppakket voor de Europese landbouwers die getroffen worden door de schorsing van de Europese importheffingen.

Leestijd : 2 min

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne besliste de EU in mei 2022 om minstens een jaar lang geen invoerrechten op te leggen aan producten uit Oekraïne. De maatregel gold dus ook voor graan en andere landbouwproducten, waarvan de export naar derde landen bovendien via de EU omgeleid werd omdat de gebruikelijke handelsroutes via de Zwarte Zee ontoegankelijk waren en zijn.

Verbod op Oekraïense landbouwproducten

Verschillende Oost-Europese EU-landen – Polen, Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Roemenië en Bulgarije – kregen als gevolg van het Europese initiatief echter te maken met fors dalende prijzen van hun eigen landbouwproducten. Het Oekraïense graan werd namelijk op hun grondgebied opgeslagen en kon bovendien niet worden doorgevoerd, onder meer omwille van tekorten aan transportmiddelen en van armlastige Afrikaanse landen die hun import aan banden legden.

Na weken van protesten, kondigden Polen en Hongarije afgelopen weekend ten langen leste aan de invoer van Oekraïense landbouwproducten te verbieden tot 30 juni. Ze hopen zo hun eigen landbouwsector te kunnen beschermen.

‘Verkeerde keelgat’

De maatregel is bij de Commissie evenwel in het verkeerde keelgat geschoten. "Het is belangrijk te benadrukken dat het handelsbeleid een exclusieve EU-bevoegdheid is en dat unilaterale initiatieven niet aanvaardbaar zijn", zei woordvoerster Miriam Garcia Ferrer.

De Commissie heeft aan Warschau en Boedapest ook extra informatie gevraagd om de genomen initiatieven beter te kunnen evalueren. "Het is in deze moeilijke tijden cruciaal om alle EU-beslissingen te blijven coördineren", voegde de woordvoerster nog toe.

Crisishulp

Op 20 maart stelde de Commissie reeds voor om 56,3 miljoen euro crisishulp uit te trekken voor de getroffen landbouwers in Polen, Roemenië en Bulgarije. Korte tijd later vroegen Polen, Slovakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije evenwel om meer middelen "om de producenten te steunen die verliezen lijden". De Commissie werkt nu aan een tweede pakket, zei Garcia Ferrer, waarbij de impact van de opgeschorte invoerrechten mee in rekening wordt gebracht.

Het door Polen uitgevaardige verbod heeft betrekking op graan, suiker, vlees, fruit en groenten, melk, eieren en andere voedingsproducten. Hongarije verbiedt de import van granen, oliezaden en verschillende andere middelen.

Belga

Lees ook in Granen

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken