Startpagina Klimaat

Ongekende extreme hitte en grootschalige droogte kenmerken Europees klimaat in 2022

Leestijd : 1 min

De Copernicus Climate Change Service publiceert vandaag zijn jaarlijkse Europese State of the Climate (ESOTC) rapport, waarin de belangrijke klimaatgebeurtenissen in Europa en de rest van de wereld in detail worden besproken. De analyses tonen stijgende temperaturen en toenemende extreme gebeurtenissen, en geven een overzicht van het klimaat van 2022 in een langetermijncontext.

Eén na warmste jaar in Europa

Eén van de belangrijkste bevindingen voor Europa was dat Europa het op één na warmste jaar ooit beleefde. Verder was het de heetste zomer ooit. Een groot deel van Europa had te kampen met intense en langdurige hittegolven.

Zuid-Europa kende het grootste aantal dagen met "zeer sterke hittestress" ooit. Weinig regen en hoge temperaturen leidden tot grote droogte.

De uitstoot van koolstof door bosbranden in de zomer was de hoogste in 15 jaar en in sommige landen de hoogste in 20 jaar.

De Europese Alpen zagen een recordverlies aan ijs van gletsjers.

Er was een recordaantal zonuren voor Europa.

Hernieuwbare energiebronnen

Europa ontving de hoogste hoeveelheid zonnestraling in 40 jaar, waardoor de potentiële fotovoltaïsche elektriciteitsproductie in een groot deel van Europa boven het gemiddelde lag.

De potentiële elektriciteitsproductie uit windenergie aan land lag in het grootste deel van Europa onder het gemiddelde, vooral in de centrale regio's in het zuiden.

Copernicus Climate Change Service

Lees ook in Klimaat

Meer artikelen bekijken