Startpagina Actueel

Stikstofmonitoren halen 70 ton fosfor extra uit het water

Ruim 50 waterzuiveringsstations worden uitgerust met fosformonitoren waardoor die op jaarbasis 70 ton fosfor extra uit het afvalwater zullen halen. Op die manier wil Vlaanderen er voor zorgen dat de kwaliteit van het water in onze beken en rivieren verbetert want momenteel haalt slechts 28% van alle waterlopen de geldende norm.

Leestijd : 2 min

"Daarom investeren we anderhalf miljoen euro in 51 zuiveringsinstallaties van Aquafin om fosfor maximaal uit afvalwater te halen vooraleer we dat terug naar de beekjes en rivieren laten gaan", zo duidt minister van Omgeving Zuhal Demir (NV-A).

Naar een betere waterkwaliteit

De fosfaten in het rioolwater en bodemwater zijn afkomstig van was- en schoonmaakmiddelen, de landbouw en van bodemerosie. Momenteel wordt er in de waterinstallaties van Aquafin reeds 80% van het fosfor uit het aangeleverde riool- en afvalwater gehaald. Voor een goede waterkwaliteit zoals de Kaderrichtlijn Water bepaalt mag de totale concentratie fosfor in de waterloop niet hoger liggen dan 0,14 mg/l. Met de installatie van de 51 stikstofmonitoren loopt dit op tot 95% of 0,3 mg/l.

Chemicaliën

"Naast deze investering zullen we ook meer geld moeten uitgeven aan chemicaliën", zegt Jan Goossens, CEO van Aquafin. "Maar toch komt deze maatregel als de meest kostenefficiënte uit een vergelijkend onderzoek dat de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) deed over verschillende maatregelen en sectoren heen.

Het aanleggen van extra collectoren of het aansluiten van woningen in het buitengebied kost niet alleen veel meer, het duurt ook veel langer dan de uitrol van dit project. Bovendien verwachten we dat de nieuwe Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater (ERSA) de concentratienorm voor fosfor in gezuiverd afvalwater zal verstrengen naar 0,5 mg/l. Met dit project zetten we dus ook op dat vlak al proactief stappen vooruit."

70 ton fosfor extra

Op jaarbasis zal er dankzij de fosformonitoren 70 ton fosfor extra uit ons drinkwater gehaald kunnen worden. "Dat fosfor wordt opgeslagen in ons slib en in de toekomst wordt er op de site van ArcelorMittal een monoverwerker geplaatst waar het grootste gedeelte van ons slib verwerkt zal worden en dan gaan we een project opstarten om die fosfor uit dat slib te recuperen", aldus Kathleen Moons.

"Niet onbelangrijk als je weet dat fosfor enerzijds een essentiële bouwsteen is voor de groei van alle levende organismen, en dus ook de mens, en dat anderzijds de voorraden ervan erg onder druk staan", vult Jan Goossens aan. Momenteel zou Aquafin zo'n 15% van de fosforbehoefte in Vlaanderen kunnen invullen bij maximale recuperatie.

Belga

Lees ook in Actueel

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken