Tractor of the Year awards gaan naar Fendt en New Holland

Mechanisatie

Zondag 10 november zijn in het Duitse Hannover de winnaars van de 23ste editie van de ‘Tractor of the Year’ wedstrijd bekend gemaakt. Grote slokoppen waren Fendt en New Holland die beiden met twee prijzen naar huis gingen.

Gastheer Paul De Smet, zaakvoerder van Bivit (midden) omringd door de sprekers van  het verjaardagscongres.

Impact van voeder op de kwaliteit van vlees

Nieuws van maatschappijen

Bivit, gespecialiseerd in voormengsels en nutritionele supplementen, blies onlangs 30 kaarsjes uit tijdens een congres met stakeholders uit de vleesketen. Het voeder van heel wat nutsdieren heeft steevast een belangrijke Bivittoets. Welk effect heeft voeder op het vlees op ons bord?

In de nieuwe compacte Expert CVT herkennen we de kenmerken en het comfort van de  grote Steyr-modellen.

Compacte Steyr Expert CVT met het comfort van de grotere modellen

Nieuws van maatschappijen

Voorbije zomer stelde Steyr de compacte tractor Expert CVT voor aan de internationale vakpers. Deze tractor zal ook te bewonderen zijn op de grootste landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover.

Uit alle proeven wereldwijd blijkt dat de waterbesparing zo’n 80% is , aldus Van Alpen. Dat betekent gemiddeld een besparing van zo’n 320 l/ha.

Plaatsspecifiek op maat bespuiten wordt de toekomst

Precisielandbouw

Bij loonbedrijf De Samenwerking in het Nederlandse Elsloo doet Agrifac proeven met plaatsspecifiek op maat bespuiten. Ook worden er proeven gedaan met boomhoogte van de spuitmachine. Volgens Martijn van Alphen, wereldwijd technologiemanager voor Agrifac, zijn de mogelijkheden met deze nieuwe technieken in principe eindeloos.

Digitroll levert een range aan universele zaaimonitoringproducten

Nieuwe importeur Digitroll zaaimonitoring

Nieuws van maatschappijen

Homburg Holland uit Stiens werd de voorbije zomer invoerder van Digitroll zaaimonitoring voor Nederland en België.

Giant-wiellader is onmisbaar op de Floating Farm

Nieuws van maatschappijen

In de haven van Rotterdam werd de eerste drijvende boerderij, de Floating Farm, gerealiseerd. Voor boer Albert Boersen is zijn Giant D337T onmisbaar voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden vanwege zijn veelzijdigheid en compactheid.

Arla stevent af op een ferm verbeterd resultaat.

Arla houdt melkprijs gelijk, ziet financieel directeur vertrekken

Economie

Arla houdt de melkprijs voor november gelijk. De zogeheten Arla-prijs (4,2% vet en 3,4% eiwit) komt neer op 272,4 kroon øre (36,5 eurocent) per kg. De biologische prijs wordt eveneens gelijk gehouden op omgerekend 46,6 cent. De Deense melk coöperatie draait dit jaar goed maar verliest nu wel haar financieel directeur.

BASF moet ook in het derde kwartaal een winstdaling slikken

Nieuwe winstdaling voor BASF

Nieuws van maatschappijen

De zwakke conjunctuur blijft BASF parten spelen. Het Duitse chemieconcern moest ook in het derde kwartaal een winstdaling slikken, zo maakte het donderdag bekend.

De Lely Calm HygiëneBox staat dankzij de volautomatische slang en speenreiniging garant voor optimale hygiëne.

Lely: Verbeterde kalverdrinkautomaat

Melkvee

De belangrijkste verbeteringen van het geautomatiseerde Lely Calm kalverdrinksysteem zijn gericht op een betere ontwikkeling van het kalf en een optimale hygiëne.

Marilien ‘Championne Espoir’ op de Space. Fokker Jan en Greta Banckaert, Waarschoot.

Vlaamse roodbonte vaarzen schitteren op Space

Actueel

De Vlaamse Marilien van Jan Banckaert uit Waarschoot en Lima Ter Corpen van Christian en Wouter Desmet uit Kruishoutem stonden te blinken op het podium op de grootste landbouwbeurs van Frankrijk, Space in Rennes (Bretagne). Een onverwacht, geweldig succes voor deze Vlaamse fokkers.

Bayer Crop Science wil boeren vooral maatwerk bieden

Nieuws van maatschappijen

Ten midden van een eindeloze reeks berichten over rechtszaken vanwege Roundup, organiseerde Bayer een congres over de toekomst van de landbouw. De boodschap: Bayer blijft onverminderd investeren in innovatieve veredeling, gewasbescherming en data. 25 miljard in de komende 10 jaar, om precies te zijn. Maatwerk is het toverwoord.

Hein Deprez (links) en crisismanager Marc Zwaaneveld werken aan herstructurering van Greenyard.

Deprez verkoopt kwekerij aan zoon

Nieuws van maatschappijen

Groenten- en fruitbedrijf Greenyard heeft zijn Britse tak Greenyard Flowers UK, dat narcissen kweekt en verdeelt, verkocht. Met de vennootschap Yellow Holdings neemt Gilles Deprez de onderneming over van Greenyard, het bedrijf van zijn vader Hein Deprez. De verkoop is onderdeel van een herstructureringsplan dat Greenyard naar een financieel duurzame toekomst moet leiden.

FrieslandCampina laat mozzarella maken bij A-Ware

Melkvee

FrieslandCampina laat mozzarella maken bij A-Ware. FrieslandCampina levert daarbij haar melk, kennis en recepten en zal ook de verkoop van de kaas voor zijn rekening nemen. A-ware verwerkt de melk tot mozzarellakaas in de nieuwe mozzarella-productielocatie in Heerenveen, in het hoge Noorden van Nederland. FrieslandCampina sloot haar enige eigen mozzarella-fabriek in Bree in het begin van dit jaar.

Uitlaatgassen en geluid zijn taboe bij elektrisch voeren.

Honderdste elektrische voermengwagen verkocht

Nieuws van maatschappijen

Na drie jaar in productie te zijn verkoop Siloking nu zijn 100ste elektrisch aangedreven voermengwagen. De belangrijkste afzetlanden voor deze machine zijn Duitsland en Oostenrijk.

Ter Beke is een grote, beursgenoteerde producent van vleeswaren.

Aandeel Ter Beke geschorst na berichten over listeriadoden in Nederland

Economie

De handel in het aandeel van voedingsbedrijf Ter Beke is vrijdag om 12.45 uur opgeschort op de beurs van Brussel, na berichten over een listeriabesmetting in Nederland. Drie mensen zouden zijn overleden en er zou een miskraam zijn geweest door besmetting via vleeswaren uit de fabriek in Aalsmeer van Offerman, een dochterbedrijf van Ter Beke. Het levert naar eigen zeggen ook vleeswaren aan Belgische en Duitse winkels. Aldi heeft in ons land alvast rosbief uit de schappen gehaald.

De machine is gemoderniseerd, maar de snijkwaliteit van de G-1 F125 blijft volgens de fabrikant een sterk punt.

Göweil presenteert nieuwe generatie G1 rondebalenpersen

Nieuws van maatschappijen

De Oostenrijkse fabrikant Göweil heeft de G1-serie rondebalenpers vernieuwd. Zo wordt door grotere wielen de druk op de bodem verminderd, is de opbergruimte vergroot en wordt nu standaard Isobus toegepast.

Door haar compatibiliteit met Isobus kan de Transformer VF schoffelmachine uitgerust worden met verschillende systemen van geleiding door middel van camera’s.

Horsch zet volop in op de ‘hybride’ landbouw

Nieuws van maatschappijen

In het vooruitzicht van Agritechnica stelde de Beierse constructeur Horsch tal van nieuwigheden voor, waarvan meerdere getuigen van de wil om een ‘hybride’ landbouw te promoten, een landbouw waarin het beste van de conventionele en biologische landbouw wordt gecombineerd.

Agrometius maximaliseert aanbod in precisielandbouwtechnieken

Nieuws van maatschappijen

Meer en meer landbouwers raken vertrouwd met precisielandbouw. Volgens het toonaangevende bedrijf Agrometius is precisielandbouw vandaag prima inzetbaar én bovendien winstgevend!

Bezoek aan een proefveld gewijd aan onkruidbestrijding in de bietenteelt in Ophain.

FMC doet zijn intrede in België

Akkerbouw

Het bedrijf FMC is de vijfde speler wereldwijd en is volledig gewijd aan de bescherming van planten. Het verschijnt rechtstreeks op de markt onder de naam FMC België, gevestigd in Braine-l’Alleud, om het bedrijf en zijn brede assortiment van producten onder de aandacht te brengen.

De Chinese markt is immens en de vraag naar West-Europees vlees is groot. Steeds vaker kopen Chinezen via online platformen.

Danish Crown opent vleesfabriek in China

Nieuws van maatschappijen

Danish Crown heeft deze week haar eerste Chinese vleesfabriek geopend. Jaarlijks kan de 17.000 m2 grote fabriek met ingevroren Deense grondstoffen 14.000 ton vers en verwerkt varkensvlees produceren. De eerste vijf jaar worden alle producten van de fabriek verkocht door Alibaba, een online-warenhuis met ook een fysieke winkelketen.