Vorstenpaar onder de indruk van hoogtechnologisch bietenselectiecentrum SVIC

Nieuws van maatschappijen

Op 17 november bezochten koning Filip en koningin Mathilde de regio Tienen en Diest in Vlaams-Brabant. Ze brachten onder meer een bezoek aan suikerbietzadenproducent SESVanderHave. Dit innovatieve bedrijf heeft immers haar roots in Tienen.

Het partnerschap bouwt voort op een langdurige relatie tussen Bayer en Microsoft en een gedeelde toewijding aan gegevensprivacy, cyberbeveiliging en klantvertrouwen.

Bayer en Microsoft gaan strategisch partnerschap aan

Nieuws van maatschappijen

Bayer sluit een strategisch partnerschap met Microsoft om voor de landbouw en aangrenzende sectoren een nieuwe op de cloud gebaseerde set digitale tools en ‘data science’-oplossingen te bouwen. De samenwerking is bedoeld om innovatie gericht op efficiëntie en duurzaamheid in waardeketens te versnellen.

Omwille van Covid-19 herziet Joskin grondig zijn evenementenkalender voor de komende maanden.

Joskin niet naar Agritechnica, wel naar Agribex

Nieuws van maatschappijen

Joskin vindt de nieuwe coronasituatie verontrustend en past hierom haar evenementenkalender aan.

Kverneland zal ondanks een eerdere inschrijving niet naar Agribex 2021 gaan.

Kverneland niet naar Agribex

Nieuws van maatschappijen

Kverneland Group heeft besloten om haar deelname aan de Agribex beurs die plaats heeft van 8 tot en met 12 december te annuleren.

De Rumencina bolus van AgroNovo is gemaakt van Cashew Nut Shell Liquid (CNSL). Het bevordert snel het herstel van het evenwicht in de verteringsfuncties.

Rumencina bolus verbetert gezondheid van melkvee

Nieuws van maatschappijen

Dankzij de oliën uit cashewnoten zorgt de Rumencina bolus voor een betere gezondheid van rundvee en andere herkauwers. Het product van het jonge bedrijf AgroNovo levert gunstige resultaten op.

De AVR Spirit 7200 heeft een extra loofrol.

Innovation Tour toont innovaties doorheen de hele aardappelketen

Aardappelen

In de snel groeiende aardappelsector vormen innovaties de rode draad om steeds efficiënt, competitief en duurzaam te blijven groeien. Een onafhankelijke expertengroep (waarvan een redactielid van Landbouwleven) heeft in het kader van de Interpom beurs een selectie gemaakt van de meest relevante innovaties in de keten.

Milcobel heeft zijn standaardmelkprijs nogmaals verhoogd, namelijk met 1,50 euro per 100 l voor de lopende novemberleveringen .

Elfde prijsstijging op rij bij Milcobel

Nieuws van maatschappijen

Milcobel heeft zijn standaardmelkprijs voor de lopende novemberleveringen opnieuw verhoogd met 1,50 euro per 100 l, zo meldt de raad van bestuur. Deze elfde prijsverhoging op rij resulteert in een prijs van 37,50 euro per 100 l melk.

John Deere zorgt voor vernieuwing en uitbreiding bij zijn 6R tractorserie.

John Deere brengt nieuwe 6R tractorserie

Nieuws van maatschappijen

John Deere kondigt binnen de 6R tractorserie 14 modellen van de nieuwste generatie aan. Deze nieuwe 6R modellen vallen binnen het vermogensbereik van 110 tot en met 250 pk. Met de vernieuwing zijn de modellen ook slimmer geworden.

Klaasen & Co neemt de aandelen NV Wilki over

Nieuws van maatschappijen

De NV Klaasen & Co heeft een akkoord bereikt met de familie Willems over de overname van aandelen van de NV Wilki. Beide merken versterken elkaar. NV Wilki, reeds tientallen jaren gekend als afnemer en leverancier van soepkippen met de beste kwaliteit, vindt bij Klaasen de perfecte partner om de activiteiten op lange termijn te kunnen voortzetten.

Twee zaaimachines combineren in één werktuig biedt extra mogelijkheden.

Zaaimachine in zaaimachine voor meer toepassingen

Nieuws van maatschappijen

Kverneland heeft zijn bekende a-drill-zaaimachine geïntegreerd in zijn e-drill-zaaimachine.

De nieuwe serie 6 TTV telt 4 modellen.

Nieuwe 6 TTV-tractorserie

Nieuws van maatschappijen

De Deutz-Fahr-serie 6 TTV breidt uit met 4 nieuwe modellen binnen het vermogensbereik van 192 tot 230 pk. Meer bestuurderscomfort, betere brandstofefficiëntie en lagere onderhoudskosten zijn de kenmerken van de nieuwe serie.

Sinds het Europese verbod op de chemische kiemremmer CIPC, maakt veldbehandeling met MH vaak standaard onderdeel uit van de ingezette kiemremoplossingen.

Combinatie kiemremmers Restrain en MH zeer effectief voor tafelaardappelen

Nieuws van maatschappijen

Ethyleen in combinatie met MH (maleïnehydrazide) is geschikt als kiemremmer voor tafelaardappelen. Dat concludeert Restrain op basis van retail-ervaringen in Frankrijk en Engeland. Restrain adviseert de gecombineerde methode daarom voortaan ook in de Belgische toeleveringsketen van tafelaardappelen.

De oogst van de Belgische primeurgember gebeurt als het loof van de plant nog mooi groen is.

Colruyt Group test lokale teelt van primeurgember met succes

Nieuws van maatschappijen

Cru biedt sinds vorige week verse primeurgember aan in zijn markten. De gember is lokaal en duurzaam geteeld zonder pesticiden en met een minimum aan organische meststoffen. De kwaliteitsvolle gember heeft een sterkere smaak dan de geïmporteerde gember en de ecologische voetafdruk ervan werd zo laag mogelijk gehouden. De primeurgember is het resultaat van duurzame innovatie van Colruyt Group in samenwerking met de REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt.

Sam Liégeois richtte een boomkwekerij op waar volgens natuurlijke principes wordt gewerkt.

Fruitbomen rechtstreeks van de kweker aan huis geleverd

Nieuws van maatschappijen

Begin dit jaar startte Sam Liégeois (24 jaar) Terra Silva op in Leuven. Met deze natuurlijke boomkwekerij wil hij landbouwer en particulier voorzien van duurzaam gekweekte fruitbomen.

Een verluchter op een melkveestal.

CBgroep installeert ook rund- en pluimverluchters

Actueel

Enkele maanden geleden installeerde de CBgroep een eerste Rundverluchter of een luchtwasinstallatie op een rundveestal. “Onze bekende kwaliteitsvolle technieken zuiveren zo niet alleen al 10-tal jaren de ammoniakuitstoot van vele varkens, maar ook van rundvee”, zegt Stijn Crombez van CBgroep. Het bedrijf installeert ook verluchters op pluimveestallen.

De site van Marvaco in Aarsele met varkensstallen, veevoederproductie en opslag, stallen voor de opfok van moederdieren  en de biologische mestverwerking.

Marvaco: eerst 20 jaar groeien, nu focus op optimalisatie

Actueel

Net zoals Rome niet in 1 dag werd gebouwd, timmerden David Martain en zijn vrouw Inge Van de Steene jaar na jaar aan de uitbouw van Marvaco. Het bedrijf produceert op 4 locaties 31.000 vleesvarkens per jaar, maakt 10.000 ton veevoeder voor de eigen varkens, verwerkt jaarlijks 40 miljoen liter drijfmest en er zijn 15.000 stuks pluimvee (opfok moederdieren).

Ivan De Keyser van Breydel, David Martain en Inge Van de Steene van Marvaco:  Een lokaal, duurzaam,  gezond en diervriendelijk verhaal is een meerwaarde.

Marvaco en Breydel: duurzame samenwerking in de varkenshouderij zorgt voor meerwaarde

Actueel

Differentiatie én specialisatie, gekoppeld aan een gezonde ondernemerszin en een grote werkkracht: het zijn enkele ingrediënten van het succesverhaal. Marvaco is actief in de varkenshouderij, fokt in de pluimveesector moederdieren op, verwerkt mest biologisch en produceert voeder voor de eigen varkens. De exclusieve afnemer van het varkensvlees is Breydel, de gerenommeerde producent van ambachtelijke varkensvleeswaren.

Stijn Crombez (CBgroep):  Innovatie in de veehouderij? We doen dat al vele jaren.

Stijn Crombez (CBgroep): ‘Jonge veehouders moeten alle kansen krijgen’

Actueel

Of er geen vloek op luchtwassers rust? “In tegenstelling tot andere systemen werken onze luchtwassers perfect en doen ze wat ze moeten doen.” Stijn Crombez van de CBgroep noemt zichzelf ‘expert emissies in de veehouderij’ en begrijpt vaak de commotie niet. “Meer inzetten op innovatie? We doen al jaren niet anders en bewijzen dat het wel degelijk werkt.”

De Joskin online machineconfigurator breidt alsmaar verder uit.

Joskin configurator breidt uit

Nieuws van maatschappijen

Joskin kondigde afgelopen voorjaar de lancering aan van een online configurator voor zijn gamma. Toen was de module beperkt tot veewagens en weidebeluchters. Nu breidt de toepassing verder uit.

Arnoud van den Berg (President FrieslandCampina Trading, links) en Robert van Ballegooijen (COO Royal A-ware) aan de producitesite in Aalter.

Royal A-ware gaat nu effectief van start in Aalter

Nieuws van maatschappijen

De verkoop van de melkpoederactiviteiten van FrieslandCampina aan Royal A-ware werd vorig jaar in december al aangekondigd. Op 2 november werden de sleutels van de fabriek in Aalter officieel doorgeven. Voor Royal A-ware vormt deze stap een stevige basis voor de verdere ontwikkeling in België.

Adriaan van den Berg (links) laat zijn zaak over aan Wilko Jilissen (rechts).

Van den Berg Farmstore overgenomen

Nieuws van maatschappijen

Van den Berg Farmstore BV, importeur en leverancier van machines voor land- en tuinbouw, heeft een overeenkomst gesloten met betrekking tot de overname van alle activiteiten.

Eigen Bodem heeft tot doel de drempel voor consumenten te verlagen om lokaal, duurzaam en gezond te ‘consuminderen’.

Korteketenplatform EigenBodem.be wil zowel de consument als de producent een totaaloplossing bieden

Nieuws van maatschappijen

Er zijn al heel wat afzetkanalen voor lokale verse producten, maar dit jaar kwam er weer een gloednieuwe bij: EigenBodem.be. Oprichters Bart Callaert en Jasper Schelfhout, die beiden affiniteit hebben met landbouw, kwamen op het idee. “We zochten zelf een gericht en betaalbaar systeem dat flexibel genoeg was om mee te kunnen in de constant veranderende markten, maar dat vonden we niet in de huidige korteketeninitiatieven.” Daarom ontwierpen ze zelf maar hun eigen platform www.eigenbodem.be.

Snelle lente rogge – hier speciaal ingezaaid voor de Werktuigendagen – biedt nog tot eind oktober mogelijkheden als vanggewas.

Bij late zaai van een vanggewas groeit snelle lente rogge nog het best!

Nieuws van maatschappijen

Het was een moeilijk maïsseizoen. De uiterste datum van de inzaai van vanggewassen werd dan wel uitgesteld, maar ook die datum nadert. De mogelijkheden worden beperkt. “Met snelle lente rogge (SLR) maak je nog de beste keuze”, stelt Jan Bakker, directeur KWS Benelux.

Omdat bij de bloedanalyses te hoge PFOS-waarden zijn gemeten, worden de maatregelen rondom de 3M-site verder gehandhaafd maar ook nog wat uitgebreid.

Beperkende maatregelen voor omwonenden van 3M worden verlengd en uitgebreid

Nieuws van maatschappijen

Nu de resultaten van het bloedonderzoek bij 800 omwonenden van 3M in Zwijndrecht bekend zijn, worden de eerder genomen ‘no regret-maatregelen’ verlengd en uitgebreid. Dat heeft het agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt. De straal waarbinnen kwetsbare personen best geen zelfgeteelde groenten eten wordt bijvoorbeeld uitgebreid tot 3 km.

Producten van talloze fabrikanten zullen geschikt zijn voor gebruik met het easyconnect-systeem.

UPL Europe werkt mee aan easyconnect CTS-systeem

Nieuws van maatschappijen

UPL Europe heeft zich aangesloten bij de Easyconnect Werk Groep (ECWG) die zich inzet om het easyconnect gesloten transfer systeem (CTS) op de Europese markt te brengen. Dankzij dit nieuwe lid, streven alle marktleiders binnen de Europese landbouwindustrie er nu naar hun productaanbod geschikt te maken voor het easyconnect-systeem.