Colruyt moet draagvlak zoeken voor mosselboerderij

Nieuws van maatschappijen

Colruyt moet voor zijn mosselboerderij voor de kust gedragenheid zoeken bij de lokale gemeenschap. Dat zei Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het parlement na een vraag van Jeremie Vaneeckhout (Groen).

Deel van megaschikking Bayer om Roundup op losse schroeven

Nieuws van maatschappijen

Bayer is mogelijk nog lang niet verlost van juridische procedures rond het omstreden middel Roundup. Het chemiebedrijf sloot onlangs een megaschikking met Amerikanen die beweren kanker te hebben gekregen door de onkruidverdelger, maar volgens een rechter in Californië kunnen bepaalde onderdelen van die overeenkomst niet door de beugel.

Milkrite | InterPuls is een wereldleider op het gebied van complete melkpuntoplossingen voor melkveehouders.

DeLaval neemt Milkrite | InterPuls over

Nieuws van maatschappijen

DeLaval investeert in de toekomst van de melkveehouderij en kondigt de aankoop van Milkrite | InterPuls divisie aan van Avon Rubber. De transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de relevante kartelautoriteiten.

Michiel Hubau stond uitgebreid stil bij de inzet van graanherbiciden en de nieuwe oplossing Revysol van BASF.

Introductie van een nieuw graanfungicide bij Basf

Nieuws van maatschappijen

Rekening houdend met de Covid19-maatregelen - er was zelfs eenrichtingsverkeer in het veld georganiseerd - kon BASF voor de vakpers eind juni een proefveldbezoek aan zijn platform in het Waalse Obaix (deelgemeente van Pont-à-Celles), laten doorgaan. Voor het eerst zijn ze hier neergestreken na jaren een demoplatform te hebben in Mignault.

In de graanteelt vallen actieve stoffen weg die het gewas gezond houden. Het is dus zoeken naar andere molecules en/of behandelingsstrategieën. Tijdig het gewas opvolgen en behandelen zal bijdragen aan het succes.

Nieuwe middelen en spuitstrategieën ontdekken bij Bayer

Nieuws van maatschappijen

Klassiek legt Bayer in Houtain-Le-Val een demonstratieplatform aan in traditionele akkerbouwgewassen. Dit jaar was het door de Covid-19 pandemie lang onzeker of een bezoek kon doorgaan.

Als ik iets specifieks wil, laat ik het maken

Mechanisatie

Handelaars in landbouwminiaturen hebben dagelijks contact met verzamelaars en weten dus goed wat er onder hen leeft en hoe de markt in elkaar zit. Nog wat boeiender wordt het als deze handelaar ook zelf schaalmodellen laat produceren.

Cosun Beet Company is 1 van de grootste suikerproducenten van de EU, maar benadrukt meer dan suiker alleen te maken van de biet.

Suiker Unie legt met nieuwe naam en strategie nadruk op circulaire economie

Economie

Suiker Unie gaat verder als Cosun Beet Company. De naam past volgens CEO Paul Mesters bij de nieuwe strategie van de suikergroep, die ook Belgische bieten verwerkt. In die strategie staat de circulaire economie centraal, met onder meer een bietenpulp-raffinage-fabriek in de pijplijn. “Wij willen de groenste, innovatiefste en succesvolste bietenverwerker zijn.”

De nieuwe G1500- wiellader.

Niet meer over vermogen spreken, maar over trekkracht

Mechanisatie

De Nederlandse fabrikant van wielladers, Tobroco-Giant, paste zijn compacte laders aan naar de verstrengde Europese emissienormen Stage V. Opmerkelijk: de fabrikant benadrukt om bij de nieuwe modellen niet meer over vermogen, maar over trekkracht te spreken. “Pk’s zeggen immers niet alles”, klinkt het. Tevens werd de eerste elektrisch aangedreven Giant wiellader ontwikkeld.

In een onkruidproef werd duidelijk dat Proman als versterkende factor werkt,  aldus Stef Dierickx.

Goede werking bij droogte: maatstaf voor een goed product

Nieuws van maatschappijen

In tijden dat er om de haverklap middelen wegvallen, is het nodig dat we de middelen die nog bestaan zo goed mogelijk inzetten. Belchim zet in op Gozai en Beloukha, en ziet adviesschema’s met triazolen als vervanging voor chloorthalonil in T1.

AB Inbev is de grootste bierbrouwer ter wereld.

Biergigant AB Inbev schenkt 20 miljoen liter water aan landbouw

Akkerbouw

Bierbrouwer AB InBev schenkt deze zomer zijn gezuiverd brouwerijwater aan de landbouw. Het gaat om een volume van om en nabij 20 miljoen liter. Landbouwers kunnen vanaf 1 juli dagelijks water ophalen bij de brouwerijen van Stella Artois en Hoegaarden. AB InBev werkt samen met de landbouworganisatie Boerenbond om de ophaling logistiek mogelijk te maken.

De R732i en R740i zijn verkrijgbaar met een tankinhoud van respectievelijk 3.200 en 4.000 liter en spuitbomen van 18 tot 30 m.

John Deere presenteert 2 nieuwe getrokken veldspuiten in middenklasse

Nieuws van maatschappijen

John Deere heeft 2 nieuwe getrokken veldspuiten ontwikkeld in het middenklasse-segment. Het gaat om de R700i serie. Het idee achter de machines is dat landbouwers en landbouwers anno 2020 meer willen dan een steeds grotere tankinhoud en bredere spuitbomen. Ze willen volgens het bedrijf ook grotere nauwkeurigheid, minder gebruik van chemische stoffen en meer comfort bij het vullen en bedienen van de veldspuit.

In het gamma van Aveve zitten enkele nieuwe variëteiten als aanvulling of opvolging van bekende rassen.

Nieuwe variëteiten ontdekken bij Aveve

Nieuws van maatschappijen

Midden juni ging in Neerhespen een bezoek voor de vakpers door aan het graanplatform van Aveve. Naast bekende waarden waren er ook nieuwe rassen op het proefveld te ontdekken. In dit artikel leggen we hierop de focus.

Vaesken is een belangrijke graancollecteur in Noord-Frankrijk.

Arvesta neemt Franse graancollecteur en agrodistributeur Vaesken over

Nieuws van maatschappijen

Arvesta neemt een belang van 75% in het Noord-Franse bedrijf Vaesken, dat actief is in de graanontvangst maar ook zaden, gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en diervoeding verkoopt. Vaesken begeleidt meer dan 2.000 landbouwers en realiseert een jaaromzet van circa 70 miljoen euro. De activiteiten sluiten aan bij bestaande activiteiten van Arvesta in Frankrijk en ons land.

Yves Decroos. “Voorjaarsbehandelingen hebben absoluut geen effect meer tegen resistente duist. We raden echt aan om 2 keer te behandelen in het najaar.”

FMC Belgium presenteert oplossingen tegen onkruiden

Nieuws van maatschappijen

In Nijvel, maar ook in Anvaing en Pervijze toonde FMC Belgium proefvelden in tarwe en bieten, waarbij verschillende herbiciden werden getest. Terwijl Beflex en Foxtrot goed werken in schema’s tegen resistente windhalm en resistente duist, kon Safari DuoActive zijn nut bewijzen in bieten.

Bayer zou na de mondelinge akkoorden van vorige maand nu ook schriftelijjke akkoorden hebben met de advocaten van de slachtoffers, over de slepende kwestie rond Roundup .

Bayer dicht bij miljardenschikking over Roundup

Nieuws van maatschappijen

Chemiebedrijf Bayer is dicht bij een schikking met Amerikanen die claimen door gebruik van onkruidbestrijder Roundup kanker te hebben gekregen.

Connecterra denkt dat kunstmatige intelligentie steeds belangrijker wordt in de veehouderij.

AI-bedrijf haalt 7,8 miljoen euro op

Nieuws van maatschappijen

Connecterra, dat oplossingen met kunstmatige intelligentie voor de melkveehouderij ontwikkelt, heeft 7,8 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het vanuit Amsterdam geleide bedrijf denkt met het geld haar Ida-platform sneller uitrollen. Het Ida-platform is een sensor die data verzamelt over het gedrag van de koe.

V.l.n.r. Sander Van Kerkhove, Marc Ballekens en Thomas Truyen. Zij gaven ons toelichting bij de heroriëntering van de activiteiten en het rassenaanbod.

Limagrain Belgium: Heroriëntering zaaizaadactiviteit heeft invloed op productaanbod

Nieuws van maatschappijen

Bij Limagrain België kon er dit jaar omwille van de coronapandemie geen proefveldbezoeken door gaan. Voor de vakpers werd een uitzondering gemaakt met inachtname van de veiligheidsmaatregelen.

Alle beurzen en evenementen van de Grimme Group zijn tot eind dit jaar geannuleerd. Daaronder valt ook de Potato Europe in Frankrijk en de Beet Europe in Seligenstadt. Ook Grimme Technica gaat niet door.

Grimme Group schrapt wereldwijd alle beurzen tot eind 2020

Mechanisatie

Door de coronacrisis schrapt de Grimme Group alle beurzen tot eind dit jaar. Ook de Grimme Technica begin december op de Duitse hoofdzetel in Damme gaat niet door. “Door de onzekerheid hadden we geen andere keuze”, zegt de directie van Grimme Group.

De Tiense Suikerraffinaderij is met afstand de grootste suikerverwerker van ons land.

Tiense Suikerraffinaderij betaalt een reële prijs van 26,20 per ton

Bieten

De Tiense Suikerraffinaderij betaalt voor het afgelopen seizoen een reële prijs van 26,20 per ton. Dat zegt directeur grondstoffen Erwin Boonen. Vanaf volgend seizoen zal de basisprijs worden gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs die in netto suiker exporterende landen wordt betaald. Tot nu toe was de referentie de effectieve verkoopprijs van Südzucker, maar die was minder transparant.

Milcobel is met afstand de grootste melkerij in ons land.

Milcobel-voorzitter weggestemd door leden

Melkvee

Milcobel-voorzitter Dirk Ryckaert en ondervoorzitter Kris D’haemer zijn tijdens de algemene ledenvergadering niet herbevestigd door de leden. Ze worden afgerekend op de matige resultaten van de groep en de verschillende CEO’s en financieel directeuren die de afgelopen 4 jaar de groep onverrichter zake verlieten. Volgens directeur coöperatiezaken Eddy Leloup is voor iedereen binnen Milcobel duidelijk dat de winst omhoog moet.