FMC doet zijn intrede in België

Akkerbouw

Het bedrijf FMC is de vijfde speler wereldwijd en is volledig gewijd aan de bescherming van planten. Het verschijnt rechtstreeks op de markt onder de naam FMC België, gevestigd in Braine-l’Alleud, om het bedrijf en zijn brede assortiment van producten onder de aandacht te brengen.

De Chinese markt is immens en de vraag naar West-Europees vlees is groot. Steeds vaker kopen Chinezen via online platformen.

Danish Crown opent vleesfabriek in China

Nieuws van maatschappijen

Danish Crown heeft deze week haar eerste Chinese vleesfabriek geopend. Jaarlijks kan de 17.000 m2 grote fabriek met ingevroren Deense grondstoffen 14.000 ton vers en verwerkt varkensvlees produceren. De eerste vijf jaar worden alle producten van de fabriek verkocht door Alibaba, een online-warenhuis met ook een fysieke winkelketen.

APS Synflow Hybrid zet het succesvolle concept van een combinatie van een tangentiële dorsinstallatie met een voorversneller en een axiale restkorrelafscheiding voort n de Lexion 7000 en 8000.

Tweede generatie Lexion van Claas maakt indruk

Nieuws van maatschappijen

Midden juli stelde de firma Claas trots de tweede generatie van zijn befaamde Lexion maaidorsers voor op een akkerbouwbedrijf in buurt van Blois (Frankrijk). Met zeven hybride en zeven schuddermodellen met een motorvermogen tussen 313 en 790 pk is een ruim gamma beschikbaar om te voldoen aan alle eisen van de gebruikers inzake prestaties en strokwaliteit.

Er werd meermaals met de CropXplorer doorheen het gewas gereden.

Demoproject toont potentieel van precisielandbouw

PotatoEurope

Tractor- en landbouwmachineproducent CaseIH/Steyr pakt tijdens PotatoEurope in Kain uit met een uitgebreid demoproject over precisielandbouw. Dit in samenwerking met Inagro en het landbouwbedrijf Witdouck. Tjörven Van de Velde, Marketing Manager Benelux, gaf ons meer duiding.

Naast een aantal updates hebben de Ventor-modellen die dit jaar van de montageband rollen een Stage 5 Mercedes-Benz motor in plaats van een Stage 4-motor.

Geüpdatete Ventor 4150 rooit nóg soepeler

PotatoEurope

De zelfrijdende aardappelrooier Grimme Ventor 4150 heeft het afgelopen jaar een aantal updates ondergaan. Zo wordt het loof van het gewas nu door middel van een stevige band goed in het loofmes getrokken zodat het gesneden kan worden. Een andere praktische update is het verplaatsen van de rijverlichting van het transportwielstel naar de Ventor zelf. Verder is het luchtaanzuigpunt voor de motor tot vlak boven de bovenzijde van de machine gebracht. Tijdens Potato-Europe 2019 zal deze geupdatete Ventor-versie te bewonderen zijn.

Ter Beke houdt stand bij dure grondstoffen

Nieuws van maatschappijen

Voedingsgroep Ter Beke heeft in de eerste jaarhelft de dure grondstofprijzen goed verteerd. Door de Afrikaanse varkenspest is de prijs van varkensvlees fors gestegen. Daarnaast werden ook sommige zuivelproducten en groenten (aardappelen, ui) fors duurder, net als de transport- en energiekosten. Toch kon het bedrijf uit Waarschoot een hogere winst boeken, bij een stijgende omzet.

De Nederlandse Gabriele Kalkwijk wordt vanaf oktober de nieuwe CEO van de Belgische diepvriesgigant Ardo, Europees marktleider in vriesverse groenten, fruit en kruiden.

Diepvriesgroentenbedrijf Ardo krijgt Nederlandse CEO

Nieuws van maatschappijen

De Belgische diepvriesgigant Ardo, Europees marktleider in vriesverse groenten, fruit en kruiden, krijgt een nieuwe CEO. De Nederlandse Gabriele Kalkwijk neemt vanaf 1 oktober het roer over, zo maakt het bedrijf bekend in een persbericht.

Dankzij het transformatieplan is de winstgevendheid aan het verbeteren.

Greenyard ziet ‘fors herstel’ in eerste jaarhelft

Nieuws van maatschappijen

Het transformatieplan van het groente- en fruitconcern Greenyard levert op. Dat zegt het bedrijf zelf dinsdag in een trading update. Het verwacht een ‘fors herstel’ in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar, zo klinkt het.

De Fendt Farmer blijft een populaire tractor.

Bestsellers onder de gebruikte commerciële voertuigen

Nieuws van maatschappijen

Tradus, een marktplaats voor gebruikte commerciële voertuigen, maakte een analyse van de populairste voertuigen en machines in de transport, constructie en landbouw.

Bietenrooierfabrikant Vervaet kent in Nedeland een recordverkoop voor het seizoen 2019.

Recordverkoop in Nederland voor Vervaet bietenrooiers

Nieuws van maatschappijen

Ondanks de dip in de internationale bietenrooiermarkt verkocht fabrikant Vervaet toch meer rooiers dan ooit in Nederland. Zo meldt het bedrijf in een persbericht.

De werking van de geteste herbiciden varieerde sterk.

Mooie BASF-percelen door efficiënte herbiciden en fungiciden

Nieuws van maatschappijen

Al het zevende jaar op rij legde BASF veldproeven aan op het proefplatform op de boerderij van de familie de Theux - de Meylandt in Mignault. In tarwe, gerst en bieten werden verschillende middelen, in combinaties of solo, naast elkaar gelegd om te vergelijken. Of het nu om fungiciden, herbiciden of groeiregulatoren gaat, BASF bleek bij elk probleem wel een advies in petto te hebben.

Machines over het voetlicht op Libramont

Machines over het voetlicht op Libramont

Mechanisatie

Voor de editie 2019 selecteerde de Commissie ‘Machines en Producten’ van de beurs van Libramont opnieuw een reeks nieuwe machines om op de vier dagen van de beurs in de Grote Ring voorgesteld te worden. Vorige week deel I, nu de laatste reeks van 8 machines zoals becommentarieerd door Gaëtan Dubois, voorzitter van het selectiecomité en technisch raadgever.

Fonterra bouwde een wereldwijd imperium op van fabrieken en melkveehouderijen, maar blijkt nu een reus op lemen voeten te zijn.

Het Fonterra-fiasco: een les voor andere coöperaties

Nieuws van maatschappijen

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra zal in het lopende boekjaar een verlies lijden van 590 miljoen tot 675 miljoen ‘kiwi’-dollars (342 miljoen tot 390 miljoen euro). Voor het eerst in Fonterra’s geschiedenis krijgen de boeren-aandeelhouders geen dividend. Uit de opkomst en neergang van Fonterra kunnen andere coöperaties lessen trekken. Een avontuurlijke directie kan landbouwers veel geld kosten.

Kuhn doet met de iD-pers mee aan de wedloop van hogedensiteitbalen.

Nieuwigheden voor de veehouderij

Nieuws van maatschappijen

In ons vorige nummer besteedden we al aandacht aan een reeks nieuwigheden die Kuhn voorstelde in kader van Agritechnica. Ook voor de veehouderij en landschapsverzorging viel er nieuws te rapen.

Nestlé heeft zuivelfabrieken wereldwijd. Op de foto een melkfabriek in het Californische Modesto.

Nestlé nog steeds grootste zuivelconcern wereldwijd

Nieuws van maatschappijen

Nestlé was in 2018 vooral dankzij een goedlopende babyvoedingdivisie opnieuw de grootste zuivelproducent wereldwijd. Het Zwitserse voedingsmiddelenconcern realiseerde een zuivelomzet van omgerekend 20,6 miljard euro en bleef daarmee onder meer Lactalis en Danone ruimschoots voor. Dat blijkt uit een ranglijst die de studiedienst van Rabobank heeft opgesteld. Milcobel is nog wat te klein voor de lijst.

Vogelsang introduceert geavanceerde sleepvoetbemester ‘BlackBird’

Nieuws van maatschappijen

Het machinebouwbedrijf Vogelsang presenteert zijn nieuwste oplossingen op het gebied van mestverdeeltechniek en mestverspreidingstechnologie. Met de sleepvoetbemester BlackBird lanceert het bedrijf een effectieve manier van mestverdeling met geoptimaliseerde mestafvoer.

Hein Deprez maakte van een kleine champignonkwekerij een groente- en fruitimperium, maar moet de laatste tijd grote verliezen slikken.

Teeltbedrijf Deprez dreigt onder schuldenberg te bezwijken

Nieuws van maatschappijen

Het plantagebedrijf van Hein Deprez loopt door oplopende schulden gevaar, zo blijkt uit de jaarrekening van de onderneming. Dat maakt het volgens De Tijd voor de ondernemer des te moeilijker de controle te behouden over de kern van zijn bedrijvenimperium, het beursgenoteerde Greenyard. Ook dat kampt immers met een schuldencrisis, wat er al toe leidde dat onder druk van de financiers een co-CEO werd aangesteld.

Agrosavfe is één van inmiddels vele biotech-startups die rond Gent zijn ontstaan.

Gents bedrijf krijgt miljoenen voor ontwikkeling antischimmeltechnologie

Nieuws van maatschappijen

Het Gentse biotechnologiebedrijf Agrosavfe heeft 35 miljoen euro opgehaald bij investeerders, waaronder het grote Ackermans & Van Haaren. Het bedrijf is een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en ontwikkelt een biologisch middel tegen botrytisschimmel, BioFun1 genoemd. Het product kan volgens de producent de schimmel tegengaan in bijvoorbeeld aardbeien, druiven en tomaten.

Agribex wil de sectorbelangen bij beleidsmakers onder de aandacht brengen, maar blijft tegelijk vooral een tentoonstelling van landbouwmachines.

Agribex wil nog meer dan ooit de objectieve stem zijn van de landbouwsector

Mechanisatie

Van 3 tot en met 8 december staat er een nieuwe editie van het tweejaarlijkse landbouwsalon Agribex gepland, met onder meer extra aandacht voor korte keten, dierenwelzijn, demonstraties en vrouwen. De Brussels Livestock Show is ook van de partij. De beurs wil volgens voorzitter Johan Colpaert van Fedagrim ook haar rol als promotor van de sector richting beleid versterken. Zo zet ze zich in voor het Beter Leven-keurmerk.

Het middel zou kankerverwekkend zijn.

Bijna 20.000 klachten tegen glyfosaat van Bayer in VS

Nieuws van maatschappijen

Het Duitse chemieconcern Bayer kijkt in de Verenigde Staten aan tegen 18.400 klachten wegens het middel Roundup.