AB Register vzw stelt Renaat Debergh aan als nieuwe voorzitter

Nieuws van maatschappijen

Vanaf 1 januari 2020 neemt Renaat Debergh de functie van voorzitter op in de Raad van Bestuur van AB Register vzw. Renaat volgt Yvan Dejaegher op die vanaf 01/02/2020 op pensioen gaat.

Dicamba wordt onder meer gebruikt in graangewassen.

Bayer en BASF moeten 265 miljoen dollar betalen aan landbouwer

Economie

De Duitse chemiereuzen Bayer en BASF zijn in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 265 miljoen dollar (244 miljoen euro) aan een kweker van perziken, wiens oogst vernield werd door het gebruik van het pesticide "Dicamba".

Chemiereus Bayer heeft een nieuw molecuul voor het bestrijden van onkruid ontdekt.

Bayer dicht bij alternatief voor omstreden onkruidmiddel glyfosaat

Nieuws van maatschappijen

Chemiereus Bayer is dicht bij de ontwikkeling van een onkruidverdelger die als alternatief voor het omstreden middel glyfosaat dient. Het bedrijf heeft een nieuw molecuul voor het bestrijden van onkruid ontdekt. Het is volgens Bayer voor het eerst in 30 jaar dat zo'n nieuwe stof voor de akkerbouw is gevonden.

Cosun zegt dat haar suikerfabrieken in Nederland, zoals deze in het Groningse Vierverlaten, tot de grootsten in hun soort behoren.

Cosun betaalt bietenprijs van 36,05 euro per ton

Economie

Cosun betaalt een gemiddelde prijs van 36,05 euro per ton voor suikerbieten die zijn geleverd tijdens de campagne van 2019. Dat heeft de ledenraad van de coöperatie achter onder meer Suiker Unie deze week besloten. De prijs geldt voor suikerbieten met de gemiddelde geleverde kwaliteit van 16,3% suiker en een winbaarheid van 89,6. De bietenprijs is mede zo hoog door het succes van de frietverwerker Aviko, ook onderdeel van de groep.

Varitron 470 Platinum Terra Trac met bodemvriendelijk rupsonderstel.

Varitron 470: Meer comfort, meer capaciteit

Nieuws van maatschappijen

Grimme voert dit jaar verschillende vernieuwingen in de vierrijige, zelfrijdende aardappelrooier Varitron 470 wielmachine en Varitron 470 Platinum Terra Trac door.

Holding van vleesbaronnen Verbist failliet

Nieuws van maatschappijen

Anlofia, de holding van de familie Verbist, is op 31 januari failliet verklaard. Daarmee lijkt de familie ook de laatste van 4 slachthuizen kwijt te spelen. De kans is volgens financieel dagblad De Tijd groot dat de curator het laatste slachthuis, runderslachthuis Adriaens uit Verveke (Zottegem), verkoopt om de schuldeisers te betalen. Verbist kwam in de problemen vanwege aantijgingen van dierenmishandeling in een slachthuis, en de verkoop van 12 jaar oud vlees aan Kosovaarse afnemers.

Voor CEO Johan De Saegher stond 2019 in het teken van het herorganiseren van het bedrijf, dat na de plotselinge door van de toenmalige CEO en eigenaar financieel zwak bleek te staan.

Belchim wil van 450 naar 700 miljoen omzet

Nieuws van maatschappijen

Met vers Japans kapitaal, een goed gevulde pijplijn met veelbelovende producten, een wereldwijde uitrol van eigen werkzame stoffen en het uitbouwen van de positie op de thuismarkt verwacht Belchim de komende jaren sterk te groeien. Belchim ging door een donkere tunnel, geeft topman Johan De Saegher toe, maar staat sterker dan ooit.

Bij de Tiense Suikerraffinaderij en ook bij het moederbedrijf Südzucker gebeurde een wissel van de macht. V.l.n.r. voormalig CEO van de Tiense Thomas Hubbuch, voormalig Sudzucker Group CEO Wolfgang Heer die vorige week ook het bedrijf verliet, en de nieuwe CEO in België Guy Paternoster.

Opnieuw Belg aan hoofd Tiense Suiker

Nieuws van maatschappijen

Volgens zakenkrant De Tijd is de Duitser Thomas Hubbuch niet langer CEO van de Tiense Suikerraffinaderij (Tiense Suiker). Huidig grondstoffen- en productiedirecteur Guy Paternoster komt aan het roer.

Het nieuwe SESVanderHave Innovation Center (SVIC) in Tienen is het kloppend hart van de veredeling van het suikerbietenzaad.

Optimale groei en gezondheid dankzij doorgedreven selectie bij SESVanderHave

Bieten

Een competitieve suikerbietvariëteit creëren, die aan de noden van de teler en de industrie voldoet, vraagt tijd en vakkennis. Een suikerbietzaadje moet immers uitgroeien tot een gezonde plant, die ook nog eens goed presteert op vlak van wortel- en suikeropbrengst. SESVanderHave, wereldspeler in de suikerbietenzaadsector, wikt en weegt elke potentiële variëteit op zijn kwaliteiten.

Amazone vergemakkelijkt de strooierbediening

Mechanisatie

Voor de serie kunstmeststrooiers ZA-V biedt Amazone nu de EasySet 2-terminal in de instapklasse als alternatief voor hydraulische schuifbediening.

Rik (rechts) en Francis Vandeputte vormen een hecht team.

Leievoeders wil vooral zichzelf blijven

Nieuws van maatschappijen

In Waregem groeit Leievoeders de afgelopen jaren razendsnel, zonder haar karakter als familiale mengvoederfirma op te geven. Volgens directeur Rik Vandeputte is het succes te danken aan een nuchtere kijk op de business. Een correcte prijs, familiale sfeer en flexibele dienstverlening zijn wat hem betreft de sleutel tot succes.

Een totale voederkost van 10 cent/l melk moet haalbaar zijn volgens Jan Bakker.

Jan Bakker (KWS): Werken aan betere voerkost loont

Melkvee

Hoe kunnen melkveehouders in de toekomst economischer melk produceren? Volgens Jan Bakker, directeur van KWS Benelux, moeten veehouders hun bedrijf alerter besturen: “We moeten de boer wakker schudden. Een totale voederkost van 10 cent/l melk moet immers haalbaar zijn.”

Vanaf volgend jaar wordt de CNH-fabriek in Zedelgem nog de enige ter wereld die New Holland-rotormaaidorsers zal produceren.

Volledig productie CR-maaidorsers komt naar CNH Zedelgem

Nieuws van maatschappijen

Door een herschikking binnen de internationale groep CNH Industrial wordt de productie van de rotormaaidorsers van het merk New Holland volledig overgebracht naar de fabriek in Zedelgem.

Een volledige uitrusting aan minimumprijs is het opzet van het Advantage concept bij Joskin.

Joskin gaat ook in 2020 verder op de ingeslagen weg

Mechanisatie

Net na de jaarwisseling hield Joskin haar traditionele ‘Pro Days’ opendeurdagen waarbij geïnteresseerden zowel nieuwe machines konden bewonderen als de productie aanschouwen. Didier Joskin vertelde ons over de ontwikkelingen waar dit jaar op wordt ingezet. Dit is onder andere ‘vereenvoudiging’ voor een toegankelijkere machine die kwalitatiever en goedkoper is.

Milcobel ontsloeg vrij recent CEO Peter Koopmans omdat de melkprijs te lang laag was.

Ex-ceo Limelco wordt interim-topman Milcobel

Nieuws van maatschappijen

Milcobel heeft Erik De Cock (65) benoemd tot CEO ad interim. De Cock was onder meer jarenlang CEO van Campina België en van de melkerij Limelco in Zonhoven. De Cock neemt de fakkel over van Peter Koopmans en gaat er per 24 januari aan de slag.

De concepttractor rijdt autonoom en elektrisch, en rijdt op rupsbanden.

Kubota onthult ‘droomtractor’

Nieuws van maatschappijen

Kubota heeft om haar 130-jarige bestaan te vieren een nieuwe ‘droomtractor’ gepresenteerd. Met de concepttractor willen de Japanners laten zien hoe de toekomst eruit kan zien. De machine, de ‘X tractor’, rijdt dankzij kunstmatige intelligentie geheel autonoom, rust op rupsbanden en rijdt dankzij twee soorten batterijen volledig elektrisch.

John Deere pakt dealerstructuur in Duitsland aan

Nieuws van maatschappijen

John Deere gaat haar zogeheten ‘Dealer of Tomorrow’-strategie uitrollen in Duitsland. De Amerikaanse machinebouwer wil werken met dealers die minimaal 3 tot 5 vestigingen hebben en een omzet van 50 miljoen dollar (44 miljoen euro). De grotere dealers gaan dan kleinere dealers aansturen. Of ook België op het menu staat, is onduidelijk.

FrieslandCampina is de grootste melkerij in Nederland, met ongeveer 400 leveraars in België.

FrieslandCampina zoekt kapitaal bij institutionele beleggers

Nieuws van maatschappijen

FrieslandCampina wil 300 miljoen euro ophalen bij institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De zuivelcoöperatie biedt hen binnen afzienbare termijn een eeuwigdurende achtergestelde obligatie aan. De reden ligt in het probleem dat FrieslandCampina steeds minder gemakkelijk geld kan lenen van haar leden.

Op de foto v.l.n.r. René Bijnens Sales Manager Benelux, Bert Moens en rechts Frederik De Busschere van Deutz-Fahr dealer  Debutrac uit Aalter.

Winnaar vlegelhangen bij Deutz-Fahr

Nieuws van maatschappijen

Deutz-Fahr organiseerde afgelopen najaar op zo’n 18 plaatsen in de Benelux een roadshow. Hierbij kon tijdens een wedstrijdje vlegelhangen het gebruik van een tractor gewonnen worden.

Kristof Blum voor de Premium Pack Edition van de Beco Maxxim 320 gronddumper.

Honderste Beco Maxxim 320 met Premium Pack verkocht

Nieuws van maatschappijen

Beco-invoerder voor België, Kristof Blum, werd tijdens Agribex gefeliciteerd door de aanhangwagenfabrikant omdat hij de honderdste Beco Maxxim 320 Premium Pack Edition verkocht in ons land.