Ex-ceo Limelco wordt interim-topman Milcobel

Nieuws van maatschappijen

Milcobel heeft Erik De Cock (65) benoemd tot CEO ad interim. De Cock was onder meer jarenlang CEO van Campina België en van de melkerij Limelco in Zonhoven. De Cock neemt de fakkel over van Peter Koopmans en gaat er per 24 januari aan de slag.

De concepttractor rijdt autonoom en elektrisch, en rijdt op rupsbanden.

Kubota onthult ‘droomtractor’

Nieuws van maatschappijen

Kubota heeft om haar 130-jarige bestaan te vieren een nieuwe ‘droomtractor’ gepresenteerd. Met de concepttractor willen de Japanners laten zien hoe de toekomst eruit kan zien. De machine, de ‘X tractor’, rijdt dankzij kunstmatige intelligentie geheel autonoom, rust op rupsbanden en rijdt dankzij twee soorten batterijen volledig elektrisch.

John Deere pakt dealerstructuur in Duitsland aan

Nieuws van maatschappijen

John Deere gaat haar zogeheten ‘Dealer of Tomorrow’-strategie uitrollen in Duitsland. De Amerikaanse machinebouwer wil werken met dealers die minimaal 3 tot 5 vestigingen hebben en een omzet van 50 miljoen dollar (44 miljoen euro). De grotere dealers gaan dan kleinere dealers aansturen. Of ook België op het menu staat, is onduidelijk.

FrieslandCampina is de grootste melkerij in Nederland, met ongeveer 400 leveraars in België.

FrieslandCampina zoekt kapitaal bij institutionele beleggers

Nieuws van maatschappijen

FrieslandCampina wil 300 miljoen euro ophalen bij institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De zuivelcoöperatie biedt hen binnen afzienbare termijn een eeuwigdurende achtergestelde obligatie aan. De reden ligt in het probleem dat FrieslandCampina steeds minder gemakkelijk geld kan lenen van haar leden.

Op de foto v.l.n.r. René Bijnens Sales Manager Benelux, Bert Moens en rechts Frederik De Busschere van Deutz-Fahr dealer  Debutrac uit Aalter.

Winnaar vlegelhangen bij Deutz-Fahr

Nieuws van maatschappijen

Deutz-Fahr organiseerde afgelopen najaar op zo’n 18 plaatsen in de Benelux een roadshow. Hierbij kon tijdens een wedstrijdje vlegelhangen het gebruik van een tractor gewonnen worden.

Honderste Beco Maxxim 320 met Premium Pack verkocht

Nieuws van maatschappijen

Beco-invoerder voor België, Kristof Blum, werd tijdens Agribex gefeliciteerd door de aanhangwagenfabrikant omdat hij de honderdste Beco Maxxim 320 Premium Pack Edition verkocht in ons land.

Bayer kreeg Roundup in handen door de overname van Monsanto. Tot dusver heeft het bedrijf altijd volgehouden dat het middel veilig voor gebruik is.

Forse toename aantal zaken tegen producent Roundup

Nieuws van maatschappijen

Het aantal mensen dat het Duitse chemieconcern Bayer aanklaagt vanwege de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup is enorm toegenomen. In oktober sprak het bedrijf nog van bijna 43.000 zaken in de Verenigde Staten. Volgens Ken Feinberg, die als bemiddelaar optreedt tussen de aanklagers en Bayer, ligt dat aantal nu tussen de 75.000 en 85.000 of zelfs nog meer.

De 860i is de nieuwste en krachtigste Avant-kniklader.

Nieuwe kniklader en compacttractor bij Avant Machinery

Nieuws van maatschappijen

Avant Machinery uit Sint-Truiden bracht nieuwe modellen Avant- knikladers en nieuwe Yanmar-compacttractoren mee naar Agribex.

Chinezen trekken stekker uit nieuw trekkermerk Mancel

Nieuws van maatschappijen

De Chinese firma YTO lijkt het trekkermerk Mancel dan toch niet te lanceren in Europa. De machines zouden worden gebouwd in Saint-Dezier, zo’n 60 km ten westen van Nancy. Franse media berichten over de afgeblazen marktintroductie, maar tasten nog in het duister over wat de Chinese eigenaar precies motiveert.

Aviko denkt met een fabriek in China beter in te kunnen spelen op de groeiende vraag naar friet in het immense Chinese land.

Aardappelverwerker Aviko koopt Chinese fabriek

Nieuws van maatschappijen

Frietfabrikant Aviko heeft de Chinese branchenoot Hongyuan Louis overgenomen. Het betreft een fabriek met een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 ton. Andere faciliteiten zijn onder meer een uitgebreide opslag, koelhuis en afvalwaterzuivering. De stap is opmerkelijk want vorig jaar nog trok Aviko zich terug uit een Chinese joint-venture.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits beloofde tijdens het evenement ‘eerste verdediger van de landbouw’ te zullen zijn.

State of the Union: Limagrain gematigd optimistisch over markten

Nieuws van maatschappijen

Limagrain verwacht dat de suikermarkt en de melkmarkt dit jaar wat opkrabbelen, maar van al te veel optimisme kan geen sprake zijn. Dat zei Limagrain-directeur Marc Ballekens bij zijn jaarlijkse ‘State of the Union’-speech in Oudenaarde. Landbouwminister Hilde Crevits beloofde er de ‘eerste verdediger van de landbouw’ te zullen zijn.

FrieslandCampina sloot de site in Sleidinge, en later ook in Bree.

Herbestemming voor site FrieslandCampina in Sleidinge

Nieuws van maatschappijen

De Vlaamse regering heeft de herbestemming van de voormalige site van FrieslandCampina in het Oost-Vlaamse Sleidinge goedgekeurd. Dat meldt minister van Economie Hilde Crevits vrijdag.

Ecolab ziet in de veehouderij een belangrijke groeimarkt en koopt daarom CID Lines.

CID Lines komt in Amerikaanse handen

Nieuws van maatschappijen

CID Lines wordt overgenomen door het Amerikaanse miljardenbedrijf Ecolab. De Amerikanen zeggen het bedrijf uit Ieper te kopen om een stevige positie te verwerven in de groeiende markt voor reinigings- en ontsmettingsmiddelen in de landbouw. Andersom kan CID Lines profiteren van het enorme wereldwijde netwerk van Ecolab.

Sus Campiniae werd in september 2017 geopend.

Slachthuis Sus Campiniae krijgt omgevingsvergunning

Nieuws van maatschappijen

Vlaams minister van Omgeving mevrouw Zuhal Demir (N-VA) kent de Omgevingsvergunning toe aan slachthuis Sus Campiniae. Daarmee kan het bedrijf uit Oevel haar activiteiten verder zetten. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn van de maatschappelijke gevoeligheid – het slachthuis ligt pal naast een kerkhof – en belooft te blijven inzetten in het verder beperken van zijn impact op de omgeving.

Cargill is wereldwijd actief, vaak met graan- op en overslag en biobrandstoffen zoals hier in de haven van Amsterdam.

Afrikaanse varkenspest stuwt winst Cargill omhoog naar 1 miljard

Economie

Het gezegde ‘de één zijn dood is de ander zijn brood’ gaat ook op voor de Afrikaanse varkenspest. De dierziekte decimeert de Chinese varkensstapel en het grootste agroconcern ter wereld, Cargill, profiteert daarvan. Het bedrijf zag de winst het afgelopen kwartaal met 60% groeien ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,19 miljard dollar (1 miljard euro).

Precisielandbouw is volgens Vantage Agrometius en AgroVision een revolutie voor de landbouw.

Vantage Agrometius en AgroVision integreren precisielandbouw en teeltregistratie

Akkerbouw

Vantage Agrometius en AgroVision hebben de handen ineen geslagen: door teeltregistratie, gewasbeschermingsadvies en precisielandbouw bij elkaar te brengen, krijgt de teler volgens de bedrijven meer kansen, inzicht en gemak. Precisielandbouw wormoet zo voor een grotere groep telers toegankelijk worden.

Elk jaar groeit de wereldwijde vraag naar friet met enkele procenten.

Nieuwe frietfabriek Farm Frites in Kazachstan

Akkerbouw

De Nederlandse frietproducent Farm Frites investeert circa 130 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Kazachstan. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 70.000 ton friet per jaar. De fabriek moet in 2022 ‘online’ gaan. Het overgrote deel van de friet zal worden uitgevoerd naar de buurlanden Rusland en China.

Greenyard behoort tot de grootste leveranciers van groenten en fruit in Europa.

Greenyard verkoopt logistiek bedrijf in Portugal

Nieuws van maatschappijen

De Belgische groente- en fruitreus Greenyard verkoopt zijn logistieke onderneming Greenyard Logistics Portugal via een managementbuy-out. Dat meldt Greenyard maandag in een persbericht zonder financiële details te geven. Greenyard Logistics Portugal is sinds 2001 actief in transport en logistiek van voedingsmiddelen, met een sterke focus op bederfelijke voedingsmiddelen, waaronder fruit en groenten.

Syngenta behoort tot de belangrijkste zaadveredelaars en ontwikkelaars van gewasbeschermingsmiddelen wereldwijd.

Syngenta en Adama onderdeel van nieuwe groep

Economie

Syngenta en Adama vallen straks onder een nieuw te vormen groep, die Syngenta Group gaat heten. Ook belangrijke landbouwactiviteiten van de Chinese chemiereus Sinochem worden onderdeel van het nieuw te vormen bedrijf. CEO van Syngenta Group wordt Erik Fyrwald, de CEO van Syngenta. De CEO van Adama, Chen Lichtenstein, krijgt binnen de groep de verantwoordelijkheid van financieel directeur.

Philippe Appeltans bij de opening van een nieuwe verpakkingsloods in Boeshoven,  in 2019.

Nieuwjaarsinterview: Dit jaar optimaliseerden we de dienstverlening

Nieuws van maatschappijen

Wat betekende 2019 voor de veilingen? Algemeen directeur BelOrta Philippe Appeltans geeft hier zijn visie voor de veiling.