Startpagina Onderwijs

Innovatie troef bij PCLT Roeselare, de bakermat van de landbouwmechanisatie-opleidingen

Zoals kon verwacht worden, is het PCLT Roeselare in volle transitie. De krijtlijnen voor de toekomst zijn uitgezet en worden nu één na één geïmplementeerd. Vanaf nu zal het PCLT opgebouwd worden uit 4 afdelingen: Land- en tuinbouw, Privaat en openbaar groen, Logistiek en transport en ten slotte Techniek.

Leestijd : 3 min

I n dit artikel hebben we het voornamelijk over de land- en tuinbouwopleidingen, alsook over logistieke arbeidsmiddelen in de landbouw.

Knelpuntberoep landbouwmechanisatie staat steeds meer centraal

Het PCLT is de bakermat van de landbouwmechanisatie-opleidingen in Vlaanderen. Het imago dat hier reeds 60 jaar bestaat, krijgt vanaf nu een sterke boost. Iedereen kan opgeleid worden in functie van wat hij of zij vandaag kent.

Het recente verleden heeft ons geleerd dat landbouwmechanicus een dermate knelpuntberoep is, waardoor er vaak ook weinig tijd is om aandacht te besteden aan het noodzakelijke leerproces. Om aan deze wisselende vraag tegemoet te komen, heeft het PCLT vandaag verschillende types opleidingen in het leven geroepen, namelijk zowel   langlopende als kortlopende landbouwmechanisatie-opleidingen.

Langlopende opleidingen praktijkgerichte landbouwmechanisatie

Het PCLT stelde 3 langlopende opleidingen samen op 3 niveaus (zie tabel 1). Deze opleidingen duren telkens 10 dagen en worden op zaterdagen georganiseerd, van eind november tot begin februari.

17-3393-PCLT-

Dankzij deze cursus Landbouwmechanisatie niveau I heb je een goede basisvorming, waardoor je bijvoorbeeld zelf het onderhoud van je tractor kunt uitvoeren. In niveau II gaan we een stapje hoger en krijg je opleiding over hydraulica, elektronica en pneumatica. Na het volgen van het hoogste niveau III kan je écht aan de slag als landbouwmechanicus.

De werking van een pers-wikkelcombinatie wordt uitvoerig gedemonstreerd door lesgevers die dagelijks in de praktijk staan.
De werking van een pers-wikkelcombinatie wordt uitvoerig gedemonstreerd door lesgevers die dagelijks in de praktijk staan. - Foto: PCLT

Specialisatie-opleidingen

Aanvullend op onze landbouwmechanisatiecursussen kan iedereen zich ook vervolmaken in sterk gespecialiseerde disciplines. We selecteerden hiervoor de belangrijkste thema’s waar steeds sneller en verdere ontwikkelingen in gebeuren. Onze specialisatie-opleidingen zijn dan ook op punt gesteld voor de sterk gespecialiseerde profielen.

Zo zijn er 8 nieuwe cursussen recent gelanceerd, zijnde

• Hydraulica: basis, trekkerhydraulica, hydraulica landbouwmachines, hydraulica zelfrijdende machines;

• Elektriciteit op landbouwvoertuigen;

• Elektronica op landbouwvoertuigen;

• Diesel Commonrail;

• Emissietechnologie op landbouwvoertuigen;

• Remsystemen op landbouwvoertuigen;

• Onderhoud van de trekker;

• Gps op landbouwvoertuigen.

Deze specialisatie-opleidingen gaan voornamelijk door op het PCLT, maar ook op landbouwmechanisatiebedrijven.

Opleiding logistieke arbeidsmiddelen

We zien vandaag steeds meer transport- en logistieke middelen op onze land- en tuinbouwbedrijven. Denk maar aan wielladers, heftrucks, verreikers, enzomeer. Terzelfder tijd wordt ook steeds meer een beroep gedaan op externe mankracht in het seizoen. En precies daar is het belangrijk dat de werknemer op een landbouwbedrijf over de nodige attesten beschikt.

Met een korte PCLT-opleiding kan het. Een ongeval is immers vlug gebeurd. Een PCLT-attest is in dit geval meer dan goud waard. Vandaag wordt het belang hiervan op landbouwbedrijven nog onderschat. Steeds vaker stellen we echter vast dat landbouwers een beroep doen op het PCLT om met een gerust gemoed hun personeel aan het werk te zetten met logistieke en transportmachines.

Fytolicentie en starterscursussen

Zoals reeds algemeen bekend is het PCLT volop actief in fytolicentie en starterscursussen. De aanpak wordt momenteel volledig hervormd, waardoor de opleidingsformules er vanaf 2024 anders zullen uitzien dan vandaag. Het PCLT koppelt hierover terug eenmaal alle beslissingen in Brussel genomen zijn.

Sowieso werd vorig jaar de AAMS-demospuit aangekocht om er voor de komende opleidigen fytolicentie terug stevig mee aan de slag te gaan en om soms saaie lessen fytolicentie te vervangen door een levendige en afwisselende praktijkles.

G-rijbewijs

Het PCLT is inmiddels het grootste centrum waar een opleiding voor G-rijbewijs gegeven wordt in Vlaanderen. We weten waarom: wie last minute een rijbewijs nodig heeft, is bij het PCLT aan het juiste adres. Het opleidingsmateriaal staat bij wijze van spreken vertrekkensklaar.

Bij het PCLT leer je rijden met nieuwe machines. De trekker is een Vario-type, waardoor ‘op het juiste moment schakelen’ geen zorg hoeft te zijn. De manoeuvres tijdens het examen gebeuren ook op diezelfde plek waar geoefend werd. De tractor heeft als extra ook een achteruitrijcamera, die helpt bij het aankoppelen van de aanhangwagen. We investeerden in een recente aanhangwagen die de laatste technologie heeft, zijnde lucht -remmen en bolkoppeling, die het aan- en afkoppelen zeer eenvoudig maken. Via een e-learning programma kan je ook thuis alles nog eens inoefenen.

Marc Ballekens (PCLT Roeselare)

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken