Startpagina Onderwijs

Vives Roeselare: over de generaties, het verhaal van Bjorn en Fien

Wat is er mooier dan jonge mensen die in de voetsporen treden van hun ouders en zelfs dezelfde schoolcarrière volgen? Dat is wat vader Bjorn Moyaert en dochter Fien deden. Ze zijn bekend van het Moereveld in Torhout, een ijsboerderij met melkvee, akkerbouw en groenten.

Leestijd : 3 min

Bjorn en Fien Moyaert kennen de Vives-hogeschool in Roeselare ondertussen allebei heel goed. Bjorn schreef zich in 1998 in voor de bachelor (toen nog het graduaat) Landbouw. Fien zit momenteel in haar eerste jaar in de richting Agro-industrie.

Legendarische docenten

Bjorn: “Wat ik me het sterkst herinner, zijn de lessen van Dirk Monbaliu en Jules Fack, beiden legendarische figuren. Iedereen die ooit in Roeselare studeerde, ziet ze waarschijnlijk zo voor zich. Wat ik nooit zal vergeten, is dat je 20 frank in een bakje moest stoppen als je de zekering liet springen in het practicum elektriciteit of tijdens de klauwverzorgingslessen in de boerderij van de gedetineerden. Ze schonken dit dan aan ontwikkelingshulp. Jules kon ook fenomenale verhalen vertellen over zijn ervaringen. Dat neem je mee in de rest van je levensloop.

Fien: “Voor mij was dat ook een van de voornaamste redenen om te kiezen voor Roeselare. Het enthousiasme van papa en de bezoeken aan de campus. Je voelt meteen dat de docenten hier dicht bij je staan en de sector heel goed kennen. Daarnaast vind ik het ook leuk om zelfstandig te worden en om meer vrijheid te krijgen.

De keuze voor de landbouwsector

Fien: “In het middelbaar mocht ik geen landbouwopleiding volgen, maar mijn interesse was te groot. De leraren verwezen me allemaal richting de bacheloropleiding Agro- en biotechnologie. Ik ben niet de grote student, dus zag ik pakken abstracte leerstof niet meteen goedkomen. Nu blijkt wel dat mijn vooropleiding Biotechnische wetenschappen een heel goede voorbereiding is geweest om mij door het eerste jaar in de hogeschool te loodsen. Ik ben er nog niet, maar wel op goede weg. Persoonlijk vind ik het een sterke troef dat je 3 stages kan doen op verschillende bedrijven. Die ervaringen vergeet je niet snel.”

Bjorn: “Achteraf gezien vond ik de economische vakken het meest interessant. Zo’n kostprijsanalyse waarbij je alles volledig uitpluist en ook kunt spelen met een gesimuleerde melkprijs, heb ik daarna ook echt gebruikt in mijn gesprekken met de banken.

Naast kennis opdoen, leer je ook heel veel mensen kennen. Zo komen we nog steeds één keer per jaar met onze lichting samen. We vertellen er over avonturen, zoals ons beursbezoek aan Rennes. We hebben er ’s avonds de wijnvoorraad van een lokale pub opgedronken. Er staat dan ook al een cirkel rond 10 november in onze agenda, want dan is de grote reünie.”

Reünie studenten Landbouw, Tuinbouw en Agro-industrie

Ben je zelf oud-student in de bachelor Landbouw, Tuinbouw of Agro-industrie? Noteer dan zeker 10 november met stip in je agenda. Ben je er zelf graag bij en kreeg je nog geen save-the-date? Laat ons dit dan zeker weten via lies.kestelyn@vives.be.

Joachim Kerckhove (Vives)

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken